Skip to content

Arbeta med pluggar (del 2)

Att låta någon annan göra jobbet kan bli kostsamt. Med rätt förberedelser kan du göra mycket själv. Du sparar tid och pengar genom att använda de praktiska steg för steg-anvisningar  som ni hittar på SKILs hemsida. Dessa steg för steg-anvisningar är indelade i kategorier efter olika typer av uppgifter i och omkring hemmet, med tydliga förklaringar i bokstavsordning.Med ett klick på någon av våra steg för steg-anvisningar eller gör det själv-tips är du klar att komma igång omedelbart!

  1. Ställa in djupet

    Undvik att borra för djupt genom att använda borrmaskinens djupmått. Har borrmaskinen inget djupmått kan man skjuta på en distansbricka på borret och dra åt så att den sitter fast på rätt borrningsdjup. Har man ingen distansbricka kan man sätta en bit färgad tejp på rätt ställe på borret.

  2. Rätt kombination av skruv, plugg och borr

    Vilken skruv och plugg som är rätt beror på vilken vikt som ska bäras upp och på vilket material väggen är gjord av. Nedan visas rätt kombinationer av skruv, plugg och borr.

  3. Universalpluggar

    Dessa pluggar passar för alla slags ytor och finns av två typer. Har pluggen en muff runt den öppna änden passar muffen över ytterdelen av det borrade hålet och hindrar att pluggen åker in i hålet. En plugg utan muff kan tryckas djupare in i väggen eller bakom en klinker. Finns med Ø 5-14 mm.

  4. Förankringsplugg av mässing

    Förankringspluggar av mässing är lämpade för alla typer av material med hög och jämn densitet. Denna plugg kan inte rotera när den väl har satts in i hålet och lämpar sig därför för skivor. Sådana pluggar kan användas med M6- och M8-bultar.

  5. Spikplugg

    Med spikplugg kan man jobba mycket snabbt. Man hamrar helt enkelt in pluggen tillsammans med skruven i det borrade hålet så sitter den fast omedelbart. Dessa fästanordningar är avsedda att användas för montagearbeten som inte omfattar konstruktion och för fönsterramar med tjockt material.
    Finns med Ø 5, 6 och 8 mm och i längder upp till 120 mm.

  6. Kort skivplugg

    Dessa pluggar är lämpade för skivor med en tjocklek från 6 mm.
    De har en kort expanderande del och är avsedda att användas med spånskiveskruv.
    Finns med Ø 8, 10 och 12 mm.

  7. Gipsplatteplugg

    Denna plugg har en självgängande utvändig gänga och kan användas direkt med ett specialborr, utan att man först behöver borra något hål. De lämpar sig för spånskiveskruv upp till Ø 5 mm.

  8. Vingplugg/Mollyplugg

    Vingpluggar har "vingar" som breder ut sig när skruven dras åt och som ger pluggen hög bärkraft. Dessa pluggar vrider sig inte i hålet när skruven dras åt. Vingpluggar kan användas i gipsskivor, spånskivor och liknande mjuka material.
    Finns med M5 och M6 skruvgänga.

  9. Lättbetongplugg

    Detta är en särskild sorts plugg för jäs- eller lättbetong. Med denna typ av pluggar bör man först förborra hålet med en mindre diameter och sedan slå in pluggen i hålet med en hammare.
    Finns med Ø 8, 10 och 14 mm.

  10. Injektionsbultar

    Injektionsbultar används för att fästa gängade stänger eller förankringsstag i betong eller murverk. De använder en kapsel med snabbhärdande fästmassa som stången limmar fast i, vilket ger dem hög bärkraft. De är lämpade för att användas i betong och tegelmurar och finns med gänga M8-M16.
    Så här går det till
    1 Borra ett rakt hål med en något större diameter än kapselns.
    2 Blås ut dammet ur hålet, t.ex. med ett sugrör.
    3 Tryck i kapseln i hålet.
    4 Sätt i en gängad stång eller ett förankringsstag i hålet och spräng kapseln på samma gång.
    5 Tryck in den gängade stången eller förankringsstaget i hålet så långt det går, passa in den och låt fästmassan härda. Efter härdning kan man vid behov skära eller såga stången till önskad längd.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Arbeta med pluggar (del 2)

4.6
4.6 of 5

729 Aantal stemmen

  • 5
    580
  • 4
    79
  • 3
    18
  • 2
    11
  • 1
    41