Skip to content

Avlägsna mossa från gräsmattan

Att låta någon annan göra jobbet kan bli kostsamt. Med rätt förberedelser kan du göra mycket själv. Du sparar tid och pengar genom att använda de praktiska steg för steg-anvisningar  som ni hittar på SKILs hemsida. Dessa steg för steg-anvisningar är indelade i kategorier efter olika typer av uppgifter i och omkring hemmet, med tydliga förklaringar i bokstavsordning.Med ett klick på någon av våra steg för steg-anvisningar eller gör det själv-tips är du klar att komma igång omedelbart!

  1. Orsaker till mosstillväxt

    Mossa i gräsmattan är en vanlig källa till frustration. Den kan orsaka verkliga problem, om mossan tar överhand över gräset. Mosstillväxt kan ha olika orsaker. Problemet förvärras av alltför sur jord (lågt pH-värde) eller alltför fuktig, näringsfattig jord, liksom om gräset klipps för kort.
  2. Varför ta bort mossa?

    Om du vill hålla din gräsmatta vackert grön och se till att gräset växer bra, måste du avlägsna befintlig mossa och förebygga framtida mosstillväxt. När mossan avlägsnas från gräsmattan får gräset mer ljus och luft. Dessutom kan gräsrötterna bättre ta upp näringsämnena från jorden, vilket bidrar till att göra gräsmattan friskare.
  3. När ska mossa avlägsnas?

    Gräset har två viktiga tillväxtperioder under året, den ena i mitten av våren (april/maj) och den andra under hösten (september/oktober). Om du tar bort mossa före dessa perioder kan gräset återhämta sig när det växer. Beroende på gräsets kondition kan mossa avlägsnas från gräsmattan en eller två gånger om året. Om du ser att stora mängder mossa växer till under året kan du upprepa processen. Om du bara vill ta bort mossa en gång under året, bör du göra det i april.

    Var noga med att ta bort mossan en torr dag, när risken är mindre att den fastnar i gräset. Våren kan ibland komma tidigt så att du kan ta bort mossa i mars. Håll ett öga på vädret.

  4. Steg 1: Avlägsna löv och annat skräp från gräsmattan

    Börja med att avlägsna löv, kvistar och annat skräp från gräsmattan. En lövblåsare klarar jobbet snabbt. Lövblåsare suger inte bara upp (döda) löv, utan också mindre avfall från beskärning. Detta samlas i en påse och är enkelt att avfallshantera.
  5. Steg 2: Klipp gräsmattan

    När gräsmattan börjar växa, klipp den till en höjd av 2–3 cm. Du behöver inte klippa om gräset knappt växt något.
  6. Steg 3: Avlägsna mossa eller vertikalskär

    Använd vertikalskärare eller mossrivare för att ta bort mossan. En mossrivare avlägsnar enkelt mossan från gräsmattan. Sedan räfsar du bara ihop och tar bort mossan. På vissa ställen är mossan svårare att få bort. På sådana ställen kan du köra mossrivaren två gånger, i rät vinkel mot varandra.
  7. Steg 4: Så

    När du tar bort mossa blir det bara fläckar på gräsmattan där mossan varit tät. Du kan åtgärda detta genom att så ut gräsfrön. Gräs gror bäst när temperaturen inte är alltför hög. Håll gräsmattan fuktig tills gräset har grott och undvik att gå på det nya gräset, som lätt skadas. Tänk på att fåglar älskar gräsfrö. Du kan skrämma bort dem genom att sätta ut bitar av aluminiumfolie på pinnar på olika ställen på gräsmattan.
  8. Steg 5: Kalka (vinter)

    Jordens surhet – pH-värdet – är en mycket viktig faktor för grästillväxten. Jordprovningssatser finns att köpa på välsorterade trädgårdsbutiker.

    Om pH-värdet är för lågt kan inte gräset ta upp alla näringsämnen det behöver, vilket gör att det växer långsammare. Detta ger mossan tillfälle att växa mellan grässtråna. Kalkning höjer pH-värdet i jorden och gör den mindre sur. Använd kalk avsedd för gräsmattor och sprid den jämnt i början av vintern. Om du vill kan du upprepa förfarandet vid mitten av vintern. Det går att kalka även om det ligger snö. Kalken tränger ned i marken när snön smälter.

  9. Steg 6: Gödsla

    Alla gräsmattor behöver näring. Därför bör du gödsla gräsmattan omkring 6 veckor efter kalkning. Detta ger ytterligare skydd mot sjukdomar, hjälper gräset att återhämta sig snabbare och ger en friskare, grönare gräsmatta. Tätare gräsväxt minskar också risken för mosstillväxt.

    Det finns olika typer av gödningsmedel, som kan delas in i två huvudgrupper: Organiska och artificiella. Artificiella gödningsmedel är billigare än organiska och innehåller alla mineraler gräsmattan behöver. Organiska gödningsmedel innehåller bara naturliga näringsämnen och verkar längre än artificiella gödningsmedel. Observera att de flesta gödningsmedel innehåller ämnen som är skadliga för barn och husdjur. Håll därför barn och husdjur borta från gräsmattan några dagar, så att gödningsmedlet hinner tränga ned i marken. Följ alltid anvisningarna på produktförpackningen.

  10. Förhindra mossväxt i gräsmattan

    Det är naturligtvis alltid mycket bättre att förebygga än att bota. Det finns vissa saker du kan lägga till din vanliga rutin för gräsmatteunderhåll för att minimera den framtida mosstillväxten.

    Var noga med att regelbundet avlägsna löv, avfall från beskärning och liknande från gräsmattan. Det säkerställer att gräsmattan får luft och förstör den fuktiga, skuggiga miljö som mossan älskar.

    Klipp gräsmattan regelbundet (minst en gång i veckan under tillväxtperioden), men klipp den inte för kort. Om du har en prydnadsgräsmatta, eller om den är i skugga under större delen av dagen, klipper du den till en höjd av 2–3 cm. Om du snarare har en lekgräsmatta för barn eller husdjur kan du låta den bli lite längre. Ställ in klipphöjden till 4–5 cm.

    Om du kalkar varje år, i början och mitten av vintern, kommer jordens pH-värde inte att bli så lågt. Ta jordprov för att ta reda på pH-värdet innan du börjar.

    Mossa trivs i skuggan. Om det finns buskar som skuggar delar av gräsmattan kan du överväga att skära tillbaka dem lite för att släppa in mer solljus.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Avlägsna mossa från gräsmattan

4
4 of 5

397 Aantal stemmen

  • 5
    214
  • 4
    87
  • 3
    18
  • 2
    15
  • 1
    63