Beskärning av barrväxter

54% of 100%

Eftersom barrväxter är städsegröna är de idealiska i häckar. Dessa växter har inte blad, som de flesta andra växter, utan platta eller nållika barr. Bland dem som har nållika barr finns gran och tall. Barrväxter med platta barr används ofta i häckar. I dessa steg för steg-anvisningar förklarar vi hur barrhäckar ska beskäras.

Bästa tiden för beskärning av barrväxter är slutet av maj eller början av juni. Du kan beskära igen i augusti för att säkerställa att de ser bra ut under vintern. Beskär inte efter september, barrväxter skadas lätt av frost.

 1. Vilka redskap behövs för beskärning av barrväxter?

  En elektrisk häcktrimmare är bäst för beskärning av barrhäckar. Använd vid behov en trädgårdssåg för grövre grenar.

 2. Hur ska barrväxter beskäras?

  Lämna alltid kvar gröna grenar vid beskärning av barrträd. Orsaken till att du ska göra det är att den gamla veden inte längre producerar skott. Kapa inte mer än 10 cm av unga skott. Barrhäckar ska vara bredare nedtill, så att största möjliga yta nås av solljus. Det ger barrhäcken optimal tillväxt. På fristående barrväxter tar du regelbundet bort några av de grövre grenarna längre in. Om du kapar strax ovanför en gren som pekar inåt säkerställer du att grenarna växer inåt, vilket hindrar träder från att sjunka ihop.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Beskärning av barrväxter

2.7
2.7 of 5

27 totalt

 • 5
  6
 • 4
  3
 • 3
  5
 • 2
  3
 • 1
  10