Skip to content

Beskärning av buxbom

Att låta någon annan göra jobbet kan bli kostsamt. Med rätt förberedelser kan du göra mycket själv. Du sparar tid och pengar genom att använda de praktiska steg för steg-anvisningar  som ni hittar på SKILs hemsida. Dessa steg för steg-anvisningar är indelade i kategorier efter olika typer av uppgifter i och omkring hemmet, med tydliga förklaringar i bokstavsordning.Med ett klick på någon av våra steg för steg-anvisningar eller gör det själv-tips är du klar att komma igång omedelbart!

  1. När är bästa tiden att beskära buxbom?

    Det bästa är att beskära buxbom två gånger om året, eller till och med oftare. Om du till exempel beskär din buxbom en gång om året, kommer den inte att vara kraftig nog att klara ett lager snö under vintern. Beskär buxbomen första gången i slutet av maj. Försäkra dig om att de längsta grenarna, med nya, ljust gröna blad, har vuxit minst 5 cm. Den andra beskärningen kan schemaläggas till september, så växten hinner återhämta sig före vintern. Beskär inte buxbom när det är mycket varmt, då förlorar växten vatten genom ”såren” och de yttre bladen blir bruna. Vattna buxbomen regelbundet om det blir soligt när du har beskurit den.

  2. Förberedelse och redskap

    Innan du börjar beskära, se till att redskapen är rena och vassa. Det minimerar skadorna på blad och grenar. Det bästa verktyget för buxbom är en busktrimmare/kantsax, eftersom de är speciellt utformade för buxbom. En busktrimmare/kantsax är mycket mindre än en häcktrimmare och lättare att hantera, så att det blir enklare att klippa buxbomen till önskad form. För lättare beskärningsjobb finns manuella busktrimmare/kantsaxar. För större uppgifter, eller för att underlätta arbetet, är en elektrisk busktrimmare/kantsax det idealiska valet. Beskärning av stora buxbomshäckar går snabbare och lättare med häcktrimmare.

     Förutom busktrimmare/kantsax och häcktrimmare är en trädgårdssåg bra att ha för att kapa grövre grenar före beskärningen. Busktrimmaren/kantsaxen kan bli slö om den används för alltför grova grenar, eller om den kommer i kontakt med sand.

  3. Formning av buxbom

    Har du en buxbomsplanta eller en hel häck? Bestäm dig för vilken form du vill åstadkomma innan du börjar beskära. Buxbom kan lätt beskäras till den form du vill ha. Du kan trimma en häck så att den får raka sidor, eller göra den rundad upptill. Enstaka buskar kan trimmas till klotform, vilket är vanligt, eller göras mer kantiga – eller något ännu mer djärvt och kreativt.

  4. Beskärning av buxbomshäck

    Steg 1
    Börja beskära häckens sidor samt fram- och baksida. Se till att den blir lite smalare upptill, så att solljuset kan nå hela häcken. Häckens nedre del kommer att bli brun om häcken är lika bred – eller till och med bredare – upptill. 

    Steg 2
    När sidorna är klara kan du börja med överkanten. Markera först önskad höjd genom att sträcka ett snöre mellan två stänger. Därefter kan du klippa längs snöret med häcktrimmare eller busktrimmare/kantsax. Snöret säkerställer att du klipper rakt.

    Om du vill göra häcken mycket lägre kan du behöva kapa de grövre grenarna. Använd i så fall en trädgårdssåg till dem, för att säkerställa att häcktrimmaren eller busktrimmaren/kantsaxen inte blir slö.

    Steg 3
    Räfsa ihop avklippta kvistar och löv och släng i komposten.

    Steg 4
    När du har klippt häcken bör du gödsla den, för att säkerställa optimal tillväxt. Pellets av ko- eller hönsgödsel passar bäst för buxbom. Snåla inte med gödningen – buxbom har god aptit.

  5. Beskärning till klotform

    Om du vill forma din buxbom till ett prydligt klot är det bäst att använda busktrimmare/kantsax. Jobbet går mycket lättare med sladdlös busktrimmare/kantsax.

    Steg 1
    Börja trimma längst upp på klotet. Här avgörs hur högt klotet ska vara.

    Steg 2
    Stå över klotet och håll busktrimmaren/kantsaxen upp och ned. Det gör det lättare att trimma fram de svängda linjerna.

    Steg 3
    Följ formen medan du trimmar. Gå runt klotet medan du arbetar, så får du bättre känsla för formen och det blir lättare att beskära korrekt.

    Steg 4
    Gå runt och granska buxbomsklotet från avstånd ibland. Kontrollera att det har rätt proportioner och gör små justeringar, om så behövs.

    Steg 5
    Räfsa ihop avklippta kvistar och blad och släng i komposten.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Beskärning av buxbom

3.9
3.9 of 5

458 Aantal stemmen

  • 5
    240
  • 4
    92
  • 3
    25
  • 2
    15
  • 1
    86