Beskärning av fruktträd

64% of 100%
Det finns två typer av fruktträd: Stenfruktträd och kärnfruktträd. Förvissa dig om vilken sort du har i trädgården, de ska beskäras vid olika tid för att ge mesta möjliga skörd.
 1. När ska fruktträd beskäras?

  Kärnfruktträd (1) är bland annat äpple och päron. Dessa ska beskäras mellan början av januari och början av mars. Om du börjar beskära tidigare finns risk för sjukdomsangrepp, som kan skada stam och grenar. Kärnfruktträd ska beskäras när vädret är torrt och aldrig under perioder med sträng frost.

  Stenfruktträd (2) är bland annat plommon, körsbär, persika och aprikos. Stenfruktträd ska helst inte beskäras under vintern, eftersom de kan angripas av mögel. Beskär stenfruktträd efter blomningen, i april/maj, eller efter skörd, i augusti/september.

 2. Vilka redskap behövs för beskärning av fruktträd?

  Sekatör, trädgårdssåg och grensax är vanligen de bästa redskapen för beskärning av fruktträd. Använd sekatör för klena grenar, trädgårdssåg för grövre grenar och grensax ör grenar som är svåra att komma åt.
 3. Hur ska fruktträd beskäras?

  Skär tillbaka gamla grenar och grenar som bär lite frukt till cirka 10 cm från stammen. Om en gren delar sig i två, ta bort den ena delen. Detta säkerställer optimalt savflöde till frukten. Grenar som växer nedåt eller inåt kan tas bort. Kapa grenar vid stammen för att säkerställa att inga nya skott bildas.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Beskärning av fruktträd

3.2
3.2 of 5

193 totalt

 • 5
  60
 • 4
  39
 • 3
  19
 • 2
  19
 • 1
  56