Beskärning av klängväxter

54% of 100%
Klängväxter kan bli goda naturliga avdelare i trädgården, men innan du vet ordet av kan de sticka iväg åt alla håll. Vid beskärning av klängväxter är det viktigt att skilja mellan blommande klängväxter, som kaprifol, och klängväxter som odlas för bladverkets skull, som murgröna.
 1. När ska klängväxter beskäras?

  Det är viktigt att veta om en blommande klängväxt blommar på våren eller sommaren. Om den blommar på våren bildas knopparna under den föregående växtsäsongen. Sådana klängväxter ska beskäras efter blomningen. Hos klängväxter som blommar på sommaren bildas knopparna under de föregående vårmånaderna. Sådana klängväxter kan beskäras i slutet av vintern.

  Klängväxter som odlas för bladverkets skull, som murgröna, kan beskäras lite under hela växtsäsongen för att göra grenverket tätt. Gamla blad kan avlägsnas under vinter. Hela stammar kan avlägsnas om de växer åt fel håll.

 2. Vilka redskap behövs för beskärning av klängväxter?

  Det är alltid klokt att använda rätt redskap för att beskära klängväxter. Ofta räcker det med sekatör för klena grenar. För hårdare, grövre grenar kan du använda grensax eller till och med trädgårdssåg. Häcksax kan vara användbar för beskärning av förväxta klängväxter.
 3. Hur ska klängväxter beskäras?

  Blommande klängväxter och klängväxter som odlas för bladverkets skull växer bättre och ser bättre ut om gamla grenar tas bort. Var noga med att inte kapa sidoskotten för nära punkten där de kommer från huvudskottet. När förväxta klängväxter ska skäras tillbaka kan fler skott behöva tas bort.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Beskärning av klängväxter

2.7
2.7 of 5

49 totalt

 • 5
  14
 • 4
  6
 • 3
  4
 • 2
  5
 • 1
  14