Beskärning av rosor

80% of 100%

Rosor blommar när vädret är vackert och buskarna pryder trädgården. Det är viktigt att beskära rosenbuskarna för att vara säker på att kunna njuta av de vackra blommorna år efter år.

Rosorna blir vackrast om rosenbusken beskärs i mars. Det kan vara värt ansträngningen att också beskära lätt under sommaren för att skapa ett verkligt fantastiskt utseende.

 1. Vilka redskap behövs för beskärning av rosor?

  Rosenbuskar har klena till medelgrova grenar, varför sekatör med sidoskär eller trädgårdssåg är de lämpligaste verktygen för beskärning.
 2. Vad ska du tänka på vid beskärning av rosor?

  Generellt kan rosenbuskar skäras tillbaka till mellan 3 och 5 huvudstammar. Detta gör att nya stammar kan växa korrekt, så att busken blir prydlig och hålls föryngrad. De röda fläckarna på stammarna är ”ögon”. Det är här nya skott kommer. Skär alltid ovanför ett öga eller skott som vetter utåt från buskens mitt. Det gör att nya stammar växer åt rätt håll och gör att buskens mitt förblir öppen, så att solljuset kan tränga in bättre.

 3. Hur ska rosor beskäras?

  Steg 1: Döda stjälkar
  Börja med att ta bort döda stjälkar. Döda stjälkar är mörkare, hårdare och skrynkligare än yngre, grönare stjälkar. All död ved bör skäras bort.

  Steg 2: Korsande stjälkar
  Om två grenar ligger i kors och gnids mot varandra, klipp bort den ena för att förebygga skador.

  Steg 3: Övriga stjälkar
  Skär bort gamla stjälkar, som är lite brunare och skrynkligare än friska stjälkar, som ofta är tjockare och vanligen är klart gröna. När det är gjort är det lätt att skilja klena, svaga stjälkar från fyllda, friska stjälkar. Skär bort även dessa, för att ge de friska stjälkarna utrymme och för att förhindra att svaga stjälkar stjäl fuktighet från de friska.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Beskärning av rosor

4
4 of 5

94 totalt

 • 5
  57
 • 4
  14
 • 3
  3
 • 2
  5
 • 1
  15