Skip to content

Beskärning av rosor

Att låta någon annan göra jobbet kan bli kostsamt. Med rätt förberedelser kan du göra mycket själv. Du sparar tid och pengar genom att använda de praktiska steg för steg-anvisningar  som ni hittar på SKILs hemsida. Dessa steg för steg-anvisningar är indelade i kategorier efter olika typer av uppgifter i och omkring hemmet, med tydliga förklaringar i bokstavsordning.Med ett klick på någon av våra steg för steg-anvisningar eller gör det själv-tips är du klar att komma igång omedelbart!

  1. Vilka redskap behövs för beskärning av rosor?

    Rosenbuskar har klena till medelgrova grenar, varför sekatör med sidoskär eller trädgårdssåg är de lämpligaste verktygen för beskärning.
  2. Vad ska du tänka på vid beskärning av rosor?

    Generellt kan rosenbuskar skäras tillbaka till mellan 3 och 5 huvudstammar. Detta gör att nya stammar kan växa korrekt, så att busken blir prydlig och hålls föryngrad. De röda fläckarna på stammarna är ”ögon”. Det är här nya skott kommer. Skär alltid ovanför ett öga eller skott som vetter utåt från buskens mitt. Det gör att nya stammar växer åt rätt håll och gör att buskens mitt förblir öppen, så att solljuset kan tränga in bättre.

  3. Hur ska rosor beskäras?

    Steg 1: Döda stjälkar
    Börja med att ta bort döda stjälkar. Döda stjälkar är mörkare, hårdare och skrynkligare än yngre, grönare stjälkar. All död ved bör skäras bort.

    Steg 2: Korsande stjälkar
    Om två grenar ligger i kors och gnids mot varandra, klipp bort den ena för att förebygga skador.

    Steg 3: Övriga stjälkar
    Skär bort gamla stjälkar, som är lite brunare och skrynkligare än friska stjälkar, som ofta är tjockare och vanligen är klart gröna. När det är gjort är det lätt att skilja klena, svaga stjälkar från fyllda, friska stjälkar. Skär bort även dessa, för att ge de friska stjälkarna utrymme och för att förhindra att svaga stjälkar stjäl fuktighet från de friska.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Beskärning av rosor

4
4 of 5

109 Aantal stemmen

  • 5
    66
  • 4
    16
  • 3
    4
  • 2
    6
  • 1
    17