Beskärning av vinrankor

76% of 100%

Vinrankor ser inte bara fantastiska ut i trädgården, med åren ger de också läckra druvor. För att få saftiga druvor måste du ta väl hand om din vinranka.

 1. När ska vinrankor beskäras?

  Det är viktigt att du beskär vinrankan innan saven stiger, annars skadas plantan och börjar blöda. Saven kan börja stiga redan så tidigt som i början av mars, så se till att beskära vinrankan innan dess. Det är bäst att beskära den innan vintern kommer, men beskär aldrig när det är frost. Några frostfria dagar och nätter efter beskärningen säkerställer att såren hinner läkas. Beskärning under sommaren säkerställer att druvorna kan växa som de ska.

 2. Vilka redskap behövs för beskärning av vinrankor?

  Använd sekatör med sidoskär för att beskära. En trädgårdssåg är lämplig för grövre, hårdare grenar.

 3. Hur ska vinrankor beskäras de första tre åren?

  Under det första året kan du skära tillbaka hela vinrankans huvudskott till cirka 3 knoppar ovanför marken. Det gör att vinrankan växer fort och blir stark under de följande åren. Avlägsna allt utom de två bästa skotten. Du kan återgå till att beskära nya skott under växtsäsongen. Bind upp det starkaste och grövsta av de två skotten mot en stång, en vägg eller en lina på hösten. Det andra skottet kan du ta bort helt. Vid tredje året kommer det skott du låtit växa att utgöra huvudskott och ha skjutit egna skott. Du kan binda upp även dessa skott.

 4. Hur ska vinrankor beskäras efter tre år och mer?

  Druvor växer i klasar på sidogrenarna. De växer bara på nya grenar, så de sidogrenar som producerar druvor ska beskäras före vintern. Skär av dessa grenar strax ovanför den första knopp som visar tecken på att utvecklas. Detta är ofta den andra knoppen på grenen, eftersom den första knoppen ofta inte utvecklas. Se till att hålla cirka 20 cm avstånd mellan skotten, så att druvorna kan utvecklas.

 5. Sommarbeskärning av vinrankor

  Under växtsäsongen ska du skära tillbaka eventuella skott som utvecklas där grenar möter stammen. Om små klasar utvecklas på sidogrenen, ska denna skäras tillbaka till omkring det andra bladet efter klasen. Om flera klasar utvecklas, ta bort alla utom den klase som växer närmast skottet. Grenar som inte producerar några klasar kan avlägsnas helt. Detta system för beskärning fokuserar på de grenar på vilka det växer druvor, och ger stora, saftiga druvor. Druvorna kan skördas efter sommaren (september/oktober).

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Beskärning av vinrankor

3.8
3.8 of 5

679 totalt

 • 5
  315
 • 4
  158
 • 3
  54
 • 2
  40
 • 1
  112