Beskärning av hortensior

54% of 100%

Hortensiasläktet består av starka, lättskötta buskar, som blommar under sex månader och till och med kan användas som häck. Vid beskärning av hortensior är det viktigt att notera att dessa kan indelas i två grupper: De som blommar på fjolårsskott och de som blommar på årsskott.

Som du förstår blommar de förstnämnda på skott som bildats föregående år, medan de sistnämnda. Dessa hortensior kan beskäras före vintern, efter blomningen, eller efter vintern (före mars). De får knappt några blommor om de beskärs under våren.

Hortensior som blommar på årsskott blommar på grenar som växt samma vår och fortsätter att växa efter beskärning. Dessa hortensior kan beskäras tidigt på våren.

 1. Vilka redskap behövs för beskärning av hortensior?

  Det är ganska enkelt att beskära hortensior. Du kan använda en sekatör med sidoskär för att beskära deras blommor och grenar.
 2. Hur ska hortensior beskäras?

  Hortensior som blommar på fjolårsskott beskärs genom att de vissna blommorna klipps bort strax ovanför det översta paret kraftiga, friska knoppar. Hortensior som blommar på fjolårsskott bör få extra skydd mot nattfrost för att säkerställa att de nya blomskotten inte fryser. Täck busken med fiberduk eller bubbelplast, som tas bort så snart frosten upphört.

  Döda blommor behöver inte tas bort på hortensior som blommar på årsskott under hösten. De nya blommorna utvecklas på samma grenar som de döda, som skyddar de nya blommorna mot frost. De döda blommorna kan klippas bort tidigt på våren för att ge plats åt nya blommor.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Beskärning av hortensior

2.7
2.7 of 5

283 totalt

 • 5
  63
 • 4
  49
 • 3
  27
 • 2
  26
 • 1
  118