Borra i sten eller glas

72% of 100%

Olika typer av sten kräver olika typer av borr. Det finns hårda stentyper (marmor, granit, kalksandmursten och -block, kvartsit och betong) och mjukare typer (kalksten, lersten, sandsten, gips och jäsbetong). I princip ska man alltid använda ett borr för murverk eller betong. Med de flesta typer av borr behöver man inte ens använda borrmaskinens slagmekanism.

SKIL rekommenderar att man, enligt rekommendation i bruksanvisningen, använder arbetshandskar, skyddsglasögon, andningsmask och hörselskydd när man arbetar med elverktyg.

 1. Murverksborr

  Man känner igen murverksborr på den bredare insatsen vid spetsen som ger skäreggarna. Borrar man i hårt material bör man slå på borrmaskinens slagmekanism. Vid borrning i tegel och klinker kan man använda vanliga murverksborrar. Vill man borra större hål är det klokt att förborra hålet med ett 4 mm murverksborr.

 2. Betongborr

  Det är främst spetsen som skiljer mellan ett murverks- och ett betongborr. Båda typerna av borr skär egentligen inte igenom materialet, utan stämmer bort det med borrets platta spets. Murverksborrets spets är tillverkad av hårdmetall, medan betongborrets spets är tillverkat av diamant eller Widia. Den extra hårda spetsen gör att borret är lämpat för borrning i betong, keramik, granit och klinker. Det finns även professionella betongborrar med tre skäreggar som till och med kan användas för att borra i armerad betong. Andra borrar för mycket hårda material är SDS+ borrar. SDS+ borrar kan endast användas i slagborrar med särskild SDS+ chuck.

 3. Hålsåg I

  För att göra större hål i sten, t.ex. för att installera ett nätuttag eller en strömbrytare i en vägg, kan man använda en hålsåg med inställbar diameter. En sådan hålsåg används med en särskild elektrisk borrmaskin och har ett urval fasta diametrar. Denna hålsåg har ett blad med diamant- eller Widia-tänder.

 4. Hålsåg II

  Proffsen föredrar oftast att använda hålsågar med fast diameter. De är mycket mer robusta och styva och finns oftast med samma urval av fasta diametrar som hålsågar med fasta diametrar. Murverksborret i mitten av hålsågen gör först ett inledande hål i väggen och därefter skär hålsågen ut det faktiska hålet med önskad diameter.

 5. Diamantborr

  Professionella diamantborrar måste vattenkylas, särskilt när man borrar hål med större diametrar. De lämpar sig för tegel, granit, kalksandmursten, porös lersten och armerad betong. Diamantborrar monteras vanligen i ett stativ. Vi rekommenderar en borrmaskin med en effekt på 1 500-2 500 W.

 6. Glasborrar

  Vill man borra i glas måste man använda särskilda glasborrar. Borra mycket försiktigt och använd inte för mycket kraft. Borra om möjligt i glaset från båda håll. Det bästa är att stödja glasskivan med en träplanka eller skiva.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Borra i sten eller glas

3.6
3.6 of 5

182 totalt

 • 5
  65
 • 4
  52
 • 3
  25
 • 2
  12
 • 1
  28