Borra i trä och plast

84% of 100%

I de flesta fall är det inte svårt att borra i trä eller plast, eftersom det oftast är mjuka material. Man känner igen särskilda träborrar på spetsen i mitten. Men det är heller inte något problem att använda ett metallborr i trä eller plast. För större hål kan man förborra med ett smalt 4 mm borr. Då undviker man att träet flisas. Och vill man skruva i hårdträ måste man alltid förborra hålet. Annars kan skruvar av rostfritt stål lätt gå av när man drar åt dem.

SKIL rekommenderar att man, enligt rekommendation i bruksanvisningen, använder arbetshandskar, skyddsglasögon, andningsmask och hörselskydd när man arbetar med elverktyg.

 1. Träborr

  Ett vanligt träborr används för att borra hål med upp till 10 mm diameter i alla typer av trä. Träborrar har fördelen att ha en vass spets i mitten. Det gör det lättare att hålla den elektriska borrmaskinen på exakt rätt ställe utan att borret glider i väg.

 2. Borrspets

  En borrspets har en vass spets med ett gängat skruvhuvud som gör att borret kan centreras mycket exakt. Den härdade och gängade spetsen säkerställer att hålet man borrar blir mycket exakt, slätt och fritt från grader. Borrspetsar är lämpliga att använda vid borrning i barrträ, europeiskt hårdträ och bjälkar.

 3. Plattborr

  Ett plattborr används bara för större hål, från 11 mm diameter. För att borra ett rent, slätt hål är det bäst att borra tills borrets spets precis sticker ut på andra sidan av arbetsstycket. Vänd sedan på arbetsstycket och borra hålet klart från andra sidan. Plattborrar har en spets för centrering och skarpa skäreggar på motsatta sidor av bladet. Detta borr används för större hål, både tvärs emot träets ådring och i sågade ändar av bjälkar och plankor. Använd alltid ett högre borrningsvarvtal med denna typ av borr.

 4. Försänkningsborr

  Ett försänkningsborr används när man vill försänka ett skruvhuvud så att det är i nivå med eller strax under träytan. Skruvhålet borras först med ett vanligt borr och därefter används försänkningsborret för att försänka hålet till önskat djup. Vill man att skruven ska vara helt osynlig gör man försänkningshålet något djupare och fyller utrymmet över skruven med träfyllningspasta, en plugg eller en tapp.

 5. Inställbar hålsåg

  En inställbar hålsåg har en vass spets i mitten och en skärande klinga som kan ställas in med olika diametrar. När man använder en hålsåg bör man fästa borrmaskinen i ett stativ eller annars klämma fast arbetsstycket ordentligt i arbetsbänken.

 6. Hålsåg

  För att göra ännu större hål än man kan göra med en plattborr kan man använda en hålsåg. Den skärande eggen på en hålsåg ser ut som ett sågblad som böjts till en cirkel. Man borrar först ett centreringshål med borret i mitten och skär sedan ut det slutliga hålet med hjälp av borrets sågbladsdel. Man kan även hitta hålsågar för flera diametrar som inte bara lämpar sig för hårdträ, utan även för tegel, gipsskivor, laminat, plast och liknande material.

 7. Tappkutter

  Man kan skära till en plugg för att dölja ett skruvhål, men borrmaskinens vibrationer betyder att det ofta är svårt att tillverka en tapp med perfekt passform. För att uppnå bästa möjliga resultat kan man använda en särskild tappkutter i en fast monterad borrmaskin monterad på ett stativ.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Borra i trä och plast

4.2
4.2 of 5

149 totalt

 • 5
  92
 • 4
  26
 • 3
  13
 • 2
  6
 • 1
  12