Skip to content

Borra i trä och plast

Att låta någon annan göra jobbet kan bli kostsamt. Med rätt förberedelser kan du göra mycket själv. Du sparar tid och pengar genom att använda de praktiska steg för steg-anvisningar  som ni hittar på SKILs hemsida. Dessa steg för steg-anvisningar är indelade i kategorier efter olika typer av uppgifter i och omkring hemmet, med tydliga förklaringar i bokstavsordning.Med ett klick på någon av våra steg för steg-anvisningar eller gör det själv-tips är du klar att komma igång omedelbart!

  1. Träborr

    Ett vanligt träborr används för att borra hål med upp till 10 mm diameter i alla typer av trä. Träborrar har fördelen att ha en vass spets i mitten. Det gör det lättare att hålla den elektriska borrmaskinen på exakt rätt ställe utan att borret glider i väg.

  2. Borrspets

    En borrspets har en vass spets med ett gängat skruvhuvud som gör att borret kan centreras mycket exakt. Den härdade och gängade spetsen säkerställer att hålet man borrar blir mycket exakt, slätt och fritt från grader. Borrspetsar är lämpliga att använda vid borrning i barrträ, europeiskt hårdträ och bjälkar.

  3. Plattborr

    Ett plattborr används bara för större hål, från 11 mm diameter. För att borra ett rent, slätt hål är det bäst att borra tills borrets spets precis sticker ut på andra sidan av arbetsstycket. Vänd sedan på arbetsstycket och borra hålet klart från andra sidan. Plattborrar har en spets för centrering och skarpa skäreggar på motsatta sidor av bladet. Detta borr används för större hål, både tvärs emot träets ådring och i sågade ändar av bjälkar och plankor. Använd alltid ett högre borrningsvarvtal med denna typ av borr.

  4. Försänkningsborr

    Ett försänkningsborr används när man vill försänka ett skruvhuvud så att det är i nivå med eller strax under träytan. Skruvhålet borras först med ett vanligt borr och därefter används försänkningsborret för att försänka hålet till önskat djup. Vill man att skruven ska vara helt osynlig gör man försänkningshålet något djupare och fyller utrymmet över skruven med träfyllningspasta, en plugg eller en tapp.

  5. Inställbar hålsåg

    En inställbar hålsåg har en vass spets i mitten och en skärande klinga som kan ställas in med olika diametrar. När man använder en hålsåg bör man fästa borrmaskinen i ett stativ eller annars klämma fast arbetsstycket ordentligt i arbetsbänken.

  6. Hålsåg

    För att göra ännu större hål än man kan göra med en plattborr kan man använda en hålsåg. Den skärande eggen på en hålsåg ser ut som ett sågblad som böjts till en cirkel. Man borrar först ett centreringshål med borret i mitten och skär sedan ut det slutliga hålet med hjälp av borrets sågbladsdel. Man kan även hitta hålsågar för flera diametrar som inte bara lämpar sig för hårdträ, utan även för tegel, gipsskivor, laminat, plast och liknande material.

  7. Tappkutter

    Man kan skära till en plugg för att dölja ett skruvhål, men borrmaskinens vibrationer betyder att det ofta är svårt att tillverka en tapp med perfekt passform. För att uppnå bästa möjliga resultat kan man använda en särskild tappkutter i en fast monterad borrmaskin monterad på ett stativ.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Borra i trä och plast

4.1
4.1 of 5

365 Aantal stemmen

  • 5
    224
  • 4
    59
  • 3
    21
  • 2
    16
  • 1
    45