Borrverktyg

78% of 100%

Vill man hänga upp något eller foga samman saker måste man ofta borra hål. Det är då viktigt att välja rätt sätt att göra det på och vilka borrverktyg man ska välja. I den här artikeln ska vi se närmare på olika typer av borrar.

Innan du börjar …

Använd verktyg av god kvalitet, en stadig stege eller trappstege och rätt säkerhetsutrustning som stadiga skor, skyddsglasögon, arbetshandskar och en andningsmask. Byt slitna verktyg i tid och använd nya pluggar, skruvar, skär, borrar och sågar.

Ställ dig själv följande frågor:

 • Vilket slags material jobbar jag med? Det leder till vissa andra frågor:
 • Måste jag borra eller är det bättre att använda spik eller fästmedel?
 • Vilket slags borrmaskin ska jag använda?
 • Vilket slags borr behöver jag?
 • Måste jag använda plugg och i så fall vilken sort?
 • Vilket slags skruvar eller bultar behöver jag använda? 
 1. Rätt borrmaskin för jobbet

  Tack vare sin smarta konstruktion och variabla hastighet lämpar moderna borrmaskiner sig för många olika slags jobb. Man kan klara av nästan alla borrningsarbeten med speciella borr och tillbehör. Välj den borrmaskin som är rätt för jobbet – lätta eller tunga borrarbeten, i metall, trä eller murverk.

 2. Handborr

  Den enklaste typen av borrmaskin är en vanlig handborr eller stickborr. Den är praktisk för att förborra skruvhål. Vrid först borren åt höger och vänster tills spetsen får grepp i träet. Vrid sedan borren åt höger (medurs) tills du når önskat djup.

 3. Handborr med borrskaft

  Sådana borrar är inte lika snabba som elektriska borrmaskiner, men mycket lättare och tystare. Man kan använda en handborr eller ett borrskaft för att göra inte alltför djupa hål i trä och andra mjuka material. Fördelen med dessa borrar är att man kan jobba med hög precision med hjälp av borrar som särskilt är avsedda för sådana verktyg.

 4. Vanlig elektrisk borrmaskin

  Att slå in en spik i väggen räcker gott för många fastsättningsjobb. Men om man vill sätta upp tyngre saker måste man använda skruv och en borrmaskin. Vanliga elektriska borrmaskiner finns av batteridriven och nätdriven typ. Fördelen med batteridrivna eller sladdlösa borrmaskiner är att man inte behöver vara nära något vägguttag eller använda förlängningssladd. Samtidigt behöver nätdrivna borrmaskiner inte laddas upp och är ofta kraftfullare.

 5. Slagborrar

  För vanligt bruk i och i närheten av hemmet är en slagborr det bästa valet. Sådana borrmaskiner har en slagmekanism som gör det mycket lättare att borra i murverk. Ofta har de också en knapp för att slå på respektive av denna mekanism. Men denna typ av borrmaskin är inte så lämplig att använda för att borra i betong – då behöver man en slaghammarmaskin.

 6. Flerfunktionsborrmaskin

  Utöver inställning för vanlig borrning har en flerfunktionsborrmaskin även en extra slaghammarinställning för att borra i betong (för hål upp till 10 mm). Det gör det till ett verkligt flerfunktionsverktyg.

 7. Slaghammarborr

  En slaghammarborrmaskin är avsedd för tung borrning i betong. Detta slags borrmaskin är lite tyngre än en vanlig borrmaskin eller en slagborrmaskin och inte lika behändig att använda. En annan fördel med en slaghammarmaskin är möjligheten att använda en huggmejsel för att kunna stämma bort betong, sten eller plattor.

 8. Bänkborrmaskin

  Denna fristående lodräta borrmaskin monteras på en pelare eller ett stativ som styr borrhuvudet. Själva pelaren är monterad på ett fäste som är fäst i arbetsbänken eller golvet. Denna borrmaskin är perfekt för att borra raka hål i lösa arbetsstycken. En bänkborrmaskins varvtal kan ofta justeras med hjälp av en kilrem som kan placeras på remskivor med olika diametrar.

 9. Stor eller liten

  Vilken effekt en borrmaskin har beror på motorns märkdata. Ju högre märkdata, desto större borrdiameter kan användas och desto hårdare material kan borras. Motorns effekt kan även användas för att driva ett blandartillbehör för att röra om i färg, fästmedel, gipsblandningar osv.

 10. Körnare eller pryl

  När man ska borra ett hål är det viktigt att borret hålls kvar på plats när man börjar borra. Borret kan lätt glida i väg när man försöker borra i en slät yta som keramik eller klinker. Lösningen är att körna ett litet hål i plattan eller ytan så att borret håller sig på plats. För trä och andra mjuka material är detta lättare att göra med en pryl. För murverk eller metall är det bäst att använda en körnare.

 11. Borrdjup och varvtal

  Man kan i förväg ställa in borrdjupet med hjälp av ett djupmått, som ofta sitter som standard på borrmaskinen. Man undviker då att av misstag borra hela vägen igenom en vägg eller ett arbetsstycke. Man kan också skjuta på en distansbricka på borret och sätta den på önskat djup. En bit färgad tejp på borret fungerar också bra.

  Man bör ställa in borrmaskinens hastighet (varvtal) så att den stämmer med hur hårt materialet är. Välj ett högt varvtal vid borrning i mjuka material som trä, plast och aluminium. Eller välj ett lågt varvtal vid borrning i hårda material som stål, murverk eller betong. Ju smalare borr, desto högre varvtal kan man använda. Använder man en slaghammarmaskin i murverk eller betong är varvtalet inte så viktigt, eftersom vad man egentligen gör är stämmer. OBS: om borrens varvtal är för högt vid borrning i trä finns det en risk att träet bränns.
   

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Borrverktyg

3.9
3.9 of 5

42 totalt

 • 5
  22
 • 4
  9
 • 3
  3
 • 2
  1
 • 1
  7