Bygg en gunga

86% of 100%

Det är enkelt att bygga en gunga som är rolig för barnen att leka med. Följ dessa tydliga steg för steg-anvisningar. 

Gungan pryder sin plats i alla trädgårdar, eftersom den är byggd av hållbart framställt virke. Ståndarna är omkring 70 x 70 mm och överliggaren omkring 70 x 140 mm, vilket ger en stadig struktur. Se noga till att gungan blir så stabil att det är säkert att använda den. Se också till att underlaget under gungan är mjukt, så att barnen inte landar hårt om de faller av gungan.

Material
- Skruvöglor
- Muttrar M12
- Brickor
- Karbinhakar
- Rep
- Lämpligt virke för utomhusbruk

Dimensioner: ståndare 70 x 70 mm, överliggare 140 x 70 mm, tvärstycken 150 x 22 mm. Sitsens mått: 450 x 250 x 22 mm.
 

 1. Mått

  Bygg gungan med höjd, bredd och djup 270 cm. Glöm inte att ståndarnas totala längd måste vara 310 cm, eftersom de måste grävas ned 40 cm i marken för att gungan ska bli stabil.

 2. Gungans ståndare

  Vi börjar med att placera två ståndare, vardera 310 cm långa, på vänstra sidan med 60° vinkel. Ståndarna ska bilda två av sidorna i en liksidig triangel med kantlängd 310 cm.

 3. Montering av ståndare

  Innan överliggaren monteras tillverkar vi en distans (A) med samma tvärsnitt som överliggaren. Distansen säkerställer att överstycket passar perfekt mellan ståndarna.

  Passa in ståndarnas övre ändar noggrant, märk ut och såga med 60° vinkel. Placera distansen mellan ståndarna och passa in det övre tvärstycket. Placera det övre tvärstycket (E) så att överliggaren vilar mot det när distansen tas bort, montera det och såga av överskjutande virke. Montera tvärstycket med fyra skruvar med muttrar och brickor. Lås muttrarna med låsmuttrar, som dras åt mot varandra.

 4. Montering av nedre tvärstycke

  För att förhindra att gungan vrider och böjer sig, placerar vi ett nedre tvärstycke (B), 22 x 150 mm, mellan ståndarna. Det håller snedstaget (C), som överliggaren (D) vilar på, på plats. Vi tillverkar två sådana här sidostycken, för gungans högra och vänstra sida.

 5. Montering av högra sidostycket

  Montera det högra sidostycket, med övre och nedre tvärstycke, på samma sätt. Högra sidostycket ska vara en spegelbild av det vänstra, med tvärstyckena på insidan.

 6. Montering av överliggare

  Passa in överliggaren i spalterna upptill på sidostyckena och borra hål genom överliggaren och det övre tvärstycket. Tvärstyckena ska vara vända inåt mot gungan. Montera överliggaren på sidostyckena med muttrar, skruvar och brickor. Lås slutligen muttrarna med låsmuttrar, som dras åt mot varandra. Upprepa för gungans andra ände.

 7. Montering av snedstag

  Ta två brädor, 150 x 22 mm, längd cirka 60 cm, och kapa ändarna i 45° vinkel. Montera snedstagen på vänster och höger sida mellan överliggaren och det nedre tvärstaget med skruvar, muttrar och brickor.

 8. Montering av stabiliseringsstag

  För att göra sidostyckena extra stabila placerar vi ett stabiliseringsstag mellan ståndarna på vardera sidan. Även här används brädor 150 x 22 mm.

 9. Nedgrävning av gungans ben

  Av säkerhetsskäl ska gungans ben grävas ned i marken. Före nedgrävning ska du skruva i ett antal skruvar halvvägs nedtill på varje ben, för att de ska låsas stadigt på plats när hålen fylls med betong.

  Använd en smal spade eller stolphålsgrävare för att göra ett hål med liten diameter och djup cirka 40 cm. Du kan fixera benen med betong, tillverkad av 1 kg grov sand, 1 kg grus och 0,5 kg cement. Du kan också använda snabbhärdande bruk – häll pulvret direkt i hålet och häll vatten över.

 10. Kontrollera att sidostyckena är korrekt uppriktade

  Kontrollera vid gjutningen att gungans sidostycken är korrekt uppriktade. Kontrollera med vattenpass att överliggaren och stabiliseringsstagen är horisontella och att de och sidostyckena är korrekt uppriktade och parallella. Trampa slutligen till marken stadigt runt de fyra benen.

 11. Fästöglor för gungor

  Montera de fyra ögleskruvarna för gungorna på överliggaren, jämnt fördelade kring mitten av överliggaren, med mellanrum cirka 50 cm. Borra hål för de fyra ögleskruvarna. Lås ögleskruvarna med muttrar, brickor och låsmuttrar, som dras åt mot varandra. Var noga med att placera ögleskruvarna i linje och vrid dem rätt med en skruvmejsel genom öglorna.

 12. Gungsäte av trä

  Använd två brädor, 125 x 22 mm, längd 450 mm, för varje gungsäte. Fäst samman brädorna med 250 mm långa tvärstycken av samma virke på undersidan i vardera änden. Därmed får gungsätet måtten 250 x 450 mm. Borra hål för gungrep i vartdera hörnet. Dra repen genom karbinhakarna och trä dem genom hålen i gungsätet. Gör en kraftig knut på varje rep under sätet. Knutarna ska vara så stora att de kan bära vikten av gungsätet och den person som gungar. Karbinhakarna gör det lätt att sätta upp och ta ned gungan.

 13. Tips

  Du kan också hänga upp gungan på speciella gungkrokar. Hur du än gör, kom ihåg att ofta kontrollera konstruktionen och byta ut ögleskruvarna eller krokarna när så behövs.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Bygg en gunga

4.3
4.3 of 5

1007 totalt

 • 5
  669
 • 4
  165
 • 3
  59
 • 2
  40
 • 1
  74