Bygg en hundkoja

72% of 100%

Om din hund tillbringar mycket tid ute är det viktigt att den har en plats där den kan söka skydd från regn, vind och starkt solsken. Det är enkelt att bygga en hundkoja. Kom ihåg att kojan ska vara lagom stor för din hund. Större är inte alltid bättre, för hundar känner sig tryggare i mindre utrymmen. En lagom stor hundkoja hjälper till att hålla kvar hundens kroppsvärme.

Att tänka på
För att välja lämplig storlek på hundkojan antar vi att den är avsedd för en liten till medelstor hund som väger omkring 20 kg. Vi bygger hundkojan av trä, eftersom det är ett material med god naturlig isoleringsförmåga, som håller hundkojan sval på sommaren och varm på vintern. För att den ska vara säker för hunden ska du välja tåliga, hållbara material. Vi bygger hundkojan med fast golv, eftersom det är mer behagligt och hygieniskt.

Vi ska göra en enkel hundkoja med snedtak, som är lätt att bygga. Det är bäst att använda virke som är avsett för utomhusbruk, eftersom hundkojan kommer att utsättas för alla slags väder. Vattenresistent plywood, epoxibelagda skivor och tryckimpregnerat trä är idealiska material. Det bästa är att använda virke som är FSC-godkänt för utomhusbruk. Det är impregnerat med miljövänligt medel och behöver ingen ytterligare behandling.

Material
Måtten nedan är avsedda som riktlinjer. Du kan anpassa längd, bredd och höjd efter egna önskemål och hundens storlek.

Ram: 4 brädor, 44 x 44 mm, längd cirka 100 cm

Takstolar:
- 4 ståndare, 28 x 58 mm, längd cirka 100 cm
- 1 nockbräda, 44 x 44 mm, längd cirka 120 cm

Golv:
- epoxibelagd plywood, tjocklek 12 mm, cirka 100 x 100 cm
- 4 korta ben, 90 x 90 mm, längd 12 cm

Tak:
- 14 brädor, 125 x 22 mm, längd cirka 120 cm
- Hörnbrädor för öppningen, 75 x 20 mm, 2 st. längd cirka 130 cm och 2 st. längd cirka 170 cm

Bakvägg: monterad till en triangel, utsågad ur 18 mm spontade brädor

Frontvägg: monterad till en triangel, sågad med öppning

Dessutom behöver du:
- spontade brädor av 18 mm tjockt impregnerat trä, effektiv bredd 120 mm = 2 x 6 brädor längd cirka 1000 mm. Om du använder obehandlat trä måste det målas eller lackas för att skyddas mot röta.
- 4 bottenstycken, längd 1000 mm
- Hörnbrädor, bredd 20 mm

 1. Bottenram

  Första steget är att tillverka bottenramen. Börja med att förborra hålen i alla delar som senare ska skruvas på plats. Det gör att träet inte spricker. Tillverka ramen som bilden visar av de 4 brädorna 44 x 44 mm. Montera 4 träblock under ramens hörn för att lyfta den från marken.

 2. Takstolar

  Montera hundkojans takstolar till en triangel. Såga bottendelen med 60° i ändarna och med 30° upptill. Fixera sedan de nedre hörnen med galvaniserade eller rostfria skruvar.

 3. Nockbräda

  Förbind de båda takstolarna med nockbrädan, längd 120 cm, som bilden visar. Passa in de trekantiga takstolarna i linje. Använd vattenpass för att kontrollera att takstolarna är vertikala innan nockbrädan monteras.

 4. Golv

  Såga ut öppningarna för ståndarna i golvets hörn. Lägg golvpanelen på plats mellan ståndarna och skruva fast den. Försänk de förborrade hålen i golvpanelen så att de försänkta skruvskallarna kommer i plan med panelytan.

 5. Gör taket vattentätt

  Om du vill göra taket helt vattentätt, häfta fast tjock plast (till exempel dammduk) på takstolarna. Sedan är det dags för hundkojans tak.

 6. Montera taket

  Använd överlappande bräder, 165 x 22 mm. Skruva först fast den övre brädan. Placera sedan en distans under den, så att du kan skjuta in takpanelen under den. Detta gör att panelen ligger stadigt på plats och att regn inte kan tränga in. För takpanel av lösa brädor, tillverka en ram av lister, 75 x 20 cm, och skruva de horisontella brädorna på plats så att de överlappar varandra som takplattor.

 7. Bakvägg

  Montera hundkojans bak- och frontvägg var för sig genom att sammanfoga 6 st. spontade brädor. Var noga med att trycka ihop alla fogar ordentligt. Fixera brädorna med 2 st. lister (B) i 60° (samma form som takstolarna) för vardera väggen. Listerna ska ligga innanför takstolarna, så du måste lämna lite utrymme för detta. Skruva fast den övre brädan för sig.

 8. Såga ut triangeln

  Dra en sned linje för taket från mittpunkten till övre kanten av den sjätte brädan. Såga bakväggen med en cirkelsåg till samma triangelform som takstolarna och skruva den på plats.

 9. Frontvägg

  Rita upp ingångens form på frontväggen, från den första till den fjärde brädan. Var noga med att placera ingången centrerat. Upptill följer ingången takets form. Detta har vinkeln 60°. Förborra hål i de övre hörnen, så blir det lättare att vända figursågen. Följ den uppritade linjen och såga ut resten av öppningen. Skruva fast listerna upptill och nedtill ovanför mitten, för att göra frontväggen styvare.

 10. Montera av hundkojan

  Montera hundkojans front- och bakvägg och skruva fast dem i bottenramen. Förborra skruvhålen och använd försänkt skruv för att få en slät yta. Montera slutligen hörnlister runt ingången, det ger ett prydligt intryck.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Bygg en hundkoja

3.6
3.6 of 5

316 totalt

 • 5
  151
 • 4
  41
 • 3
  29
 • 2
  25
 • 1
  70