Bygg en kallbänk

88% of 100%

En kallbänk är ett perfekt sätt att börja odla grönsaker, frukt och örter. Kallbänken skyddar de unga plantorna från dåligt väder och håller dem varma under glaset. Den kan användas även på balkong eller altan.

Du kan använda kallbänken året runt. Från mars kan du flytta ut plantor som du drivit upp inomhus i kallbänken, där de kan fortsätta att växa. På hösten är det dags att plantera grönsaker som du plockar under vintern. På sommaren lämnar du glaset öppet och har en perfekt bädd att rota sticklingar i. Kallbänken är idealisk för utskolning av plantor du drivit upp inomhus, så att de vänjer sig vid solskenet och temperaturen utomhus. Glöm inte att öppna glaset de första varma dagarna (eller flytta kallbänken till ett skuggigt ställe) så att småplantorna inte blir brända. När det är frost bör du lägga en halmmatta eller liknande över glaset för att skydda växterna från frost.

Placera kallbänken på ett soligt ställe, vindskyddat och vänd mot söder, så kommer plantorna att växa även när det är kallt.

Material
- Brädor, tjocklek 2 cm, bredd 20 cm
- Brädor, tjocklek 1,5 cm, bredd 4,5 cm
- Virke till ben, 45 x 45 cm eller 45 x 70 cm
- Galvaniserade skruvar
- Plexiglas eller fönsterglas
- 3 st. gångjärn
- 4 st. L-formade metallbeslag
 

 1. Konstruera kallbänken

  Vi har valt en trästruktur, som kan målas i önskad kulör. Vi bygger kallbänken med ståhöjd – det gör den enkel att arbeta i, tack vare att du inte behöver böja dig ned. Kallbänken har ett transparent fönster för att släppa in massor av ljus. Sidorna lutar, så att vatten ska rinna av. Glaslocket har gångjärn, så att det är lätt att öppna för ventilation eller för att komma åt plantorna. Men glöm inte att stänga locket igen mot slutet av eftermiddagen, så att värmen blir kvar inuti.

 2. Såga till de lutande sidorna

  Börja med att såga en 60 cm lång bräda diagonalt i två likadana delar. Detta blir de sluttande sidorna som gör att regnvatten lätt rinner av. Mät höjdskillnaden mellan den snedsågade brädans höga och låga ände (A). Denna höjdskillnad motsvarar skillnaden i monteringshöjd på de främre respektive bakre benen.

 3. Montera ramen

  Det första steget är att tillverka kallbänkens ram. Den består av fyra ben och fyra horisontella tvärstag. Mät ut och markera höjdskillnaden (A) på de främre och bakre benen. Skruva fast sidostyckena innan du sågar av benen till rätt längd.

 4. Montera vänster sida

  Vi har valt 2 cm tjocka brädor för att göra strukturen stadig. Förborra alla skruvhål för att undvika att träet splittras när du skruvar ihop delarna. Skruva fast den vänstra snedsågade brädan på benen. Såga av benen till rätt längd med handsågen.

 5. Montera höger sida

  Skruva fast den högra snedsågade brädan på benen. Använd vattenpass för att kontrollera att brädorna är vertikala. Du kan använda vattenfast lim till fogarna för att göra ramen mer robust. Såga av benen till rätt längd med handsågen.

 6. Montera kallbänkens bakstycke

  Montera bakstyckets brädor på de långa benen, tätt mot vänster och höger sida. Kontrollera att benen är korrekt uppriktade i båda ändarna. Försänk skruvhålen så att skallarna hamnar i plan med brädornas yta.

 7. Montera frontstycket

  Montera frontstyckets brädor på de korta benen, tätt mot vänster och höger sida. Kontrollera att benen är korrekt uppriktade i båda ändarna. Se noga till att sidopanelerna är tätt hoppassade och att hela strukturen är vertikal.

 8. Montera botten

  Montera botten på de övre horisontella tvärstagen. Såga ut urtag för benen i hörnen med figursågen så att brädorna passar tätt ihop. Skruva fast golvbrädorna på insidan.

 9. Montera underhyllan

  Montera hyllbrädorna på de nedre horisontella tvärstagen. Såga ut urtag för benen i hörnen med figursågen även här så att brädorna passar tätt ihop.

 10. Tillverka fönsterramen

  Fönsterramen ska vara lika bred som själva kallbänken, men den ska sticka ut 6 cm i framkanten. Syftet med detta är att förhindra att regnvatten droppar in i kallbänken och att göra det lättare att öppna locket. Fönsterramens hörn görs med bladfogar.

  Om du använder fönsterglas kan du överväga att använda tjockare trä i ramen, på grund av glasets vikt. Du kan göra fönsterramen i två delar, som kan öppnas var för sig.

 11. Lägg plexiglaset på plats

  Härnäst monterar vi lister av trä längs ramens överkant och sidor. Dessa lister håller plexiglaset på plats. Ramens nedre kant får ingen list, för att vattnet ska kunna rinna av fritt. Sedan låser vi plexiglasfönstret på plats med skruvkrokar.

 12. Montera locket

  Fäst fönstret i överkanten med tre gångjärn.

  Det bästa är att använda gångjärn som kan lyftas av, så det blir lättare att ta loss fönstret. Om du vill kan du placera ett par stöttor i framkanten, så att du kan ställa fönstret på glänt för ventilation.

 13. Montera stöttor

  Det sista steget är att montera stöttor som gör att fönstret kan ställas öppet i olika lägen. Ett enkelt sätt är att använda en käpp som sågas till lämplig längd.

  Ett snyggt och justerbart sätt att sätta fönstret öppet är att använda samma princip som en gammaldags solstol – en trästötta som vilar i önskat urtag i en bräda. För bästa stabilitet bör du placera stöttor på kallbänkens båda sidor.

 14. Slutförande

  Du kan förse kallbänkens ben med stålhjul för att göra den lätt att flytta på hårt underlag. Då blir det lätt att flytta kallbänken mellan sol och skugga.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Bygg en kallbänk

4.4
4.4 of 5

113 totalt

 • 5
  78
 • 4
  18
 • 3
  6
 • 2
  2
 • 1
  9