Bygg en kaninbur

72% of 100%

Det är lätt att bygga en egen kaninbur. En bra kaninbur ger skydd, är enkel att rengöra och tål fukt.

Att tänka på
•    Kaniner behöver utrymme för att må bra.
•    Hur stor buren måste vara beror på kaninens storlek – en belgisk jättekanin behöver mer utrymme än en dvärgkanin.
•    Gör en rymlig ingång och se till att buren har en varm och en skuggig del.
•    Buren ska vara en trygg plats för kaninen, där den är skyddad mot rovdjur.
•    Bygg buren av virke från hållbara källor.

Att tänka på för träkonstruktioner
•    Montera ett metallgångjärn och en rejäl låsanordning på dörren.
•    Det är viktigt att fogarna mellan tak och väggar är väl gjorda för att hålla fukten ute – taket bör sticka minst 5 cm utan utanför väggarna på alla sidor.
•    Förborra alla skruvhål för att undvika att träet splittras.
    
Material

Ram: list, 28 x 28 mm
Hage: brädor 21 x 92 mm
Golv: formplywood, 12 mm tjock
Hage
- brädor 21 x 92 mm
- formplywood till invändiga väggpaneler
- gångjärn och regel av rostfritt stål
- nät eller galler

Observera att du kan använda skivmaterial i stället för separata brädor.

 1. Ram

  Det första steget är att bygga den yttre ramen. Som framgår av bilden består ramen av listvirke, 32 x 32 mm. Använd vattenpass för att kontrollera att alla hörn är rätvinkliga och korrekt inpassade.

  Stödram
  Denna del av ramen stöttar golvskivan och bär upp hagnätet. Bilden är avsedd för vägledning rörande storlek och uppbyggnad. Du kan anpassa storleken efter dina önskemål.

 2. Försäkra dig om att kaninen inte kan rymma

  För att hindra kaninen från att rymma och gräva gångar kan du förse buren med golv. Om du inte har något emot att kaninen gräver är det klokt att placera ett kraftigt nät cirka 20 cm under markytan. Då kan kaninen gräva, men kan inte rymma.

 3. Golv och trappa

  Innan du slutmonterar kaninburen, såga till en bit formplywood av lämplig storlek och fäst på plats. Gör en stege eller ramp av en bit plywood och placera i stommen som bilden visar. Fäst ett tvärstycke på stegen och skruva fast den på plats.

   

 4. Väggar

  Skruva fast brädor på ramen som väggar. Förborra skruvhålen för att undvika att träet splittras. Häfta fast nätet över öppningarna.

 5. Innervägg

  Innerväggen är avsedd att ge skydd under natten. Gör en öppning i panelen, så stor att kaninen kan gå in och ut.

 6. Täcklister

  Montera täcklister på burens utsida, över nätets vassa kanter. Montera övriga komponenter som bilden visar. Förborra alla skruvhål för att undvika att träet splittras och kontrollera att alla hörn är rätvinkliga och korrekt inpassade.
   

 7. Dörrar

  Tillverka dörrar enligt bilden. Låt täcklisterna överlappa, så att dörrarna passar bättre mot ramarna. Kontrollera att det finns plats för den nedre täcklisten på den övre dörren och den övre täcklisten på den nedre dörren, så att dörrarna kan röra sig fritt. Ta till alla mått med god marginal, så att det finns plats för träet att svälla. Montera dörrarna i öppningarna, med två galvaniserade eller rostfria gångjärn på vardera dörren. Montera reglar på den övre och nedre dörren.

 8. Tak

  Tillverka en ram av listvirke, så stor att den ligger strax innanför burens ytterväggar. Tillverka taket av 12 eller 18 mm formplywood eller vattensäker plywood.

  Fäst taket på ramen med två gångjärn. Taket ska sticka minst 5 cm utanför väggarna baktill och på sidorna och 10 cm utanför på framsidan. Detta gör att vatten inte kan tränga in och kaninburen förblir torr.

 9. Takpapp

  Det är viktigt att kaninburens tak är vattentätt, så du bör täcka det med självhäftande asfaltbelagd takpapp. Du kan också använda asfaltbelagda takplattor. Börja upptill med en vikt kant och fäst den nedre kanten med galvaniserade häftklamrar.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Bygg en kaninbur

3.6
3.6 of 5

1015 totalt

 • 5
  488
 • 4
  157
 • 3
  76
 • 2
  53
 • 1
  241