Bygg ett hönshus

72% of 100%

Att bygga ett hönshus är ett roligt veckoslutsprojekt. Att hålla höns ger inte bara färska ägg varje dag – det är också ett bra sätt att utnyttja köksavfallet.

Att tänka på
Höns behöver ett hus som skyddar dem mot regn och kyla, där de kan sova tryggt om natten. Medelstora raser behöver 1,5 kvadratmeter golvyta per höna, medan dvärgraser klarar sig med hälften så stor yta. Se till att sittpinnarna har rätt form och storlek.
Hönshuset måste ha god ventilation. Förutom ett varmt sovställe ska det också finnas plats för hönorna att sprätta utomhus. Placera hönshuset på en plats där det finns både sol och skugga.

Översikt
Sovplatsen i hönshuset ska vara upphöjd, så att vatten kan rinna bort och platsen förblir torr. Ingången ska vara så stor att hönorna kan gå ut och in utan problem. Sidodörren gör det enkelt att hålla hönshuset rent samt att ta ut äggen. Du kan göra några reden med halm i. Det släta golvet är gjort av formplywood, som är vattensäker och lätt att göra ren.

Material
De angivna måtten är bara förslag. Du kan ändra längd, bredd, höjd och proportioner som du vill.

Ram         
- 2 långa bjälkar, 44 x 44 mm, cirka 400 cm långa
- 4 tvärbjälkar, 44 x 44 mm, cirka 160 cm långa

Takstolar
- 6 ståndare, 28 x 58 mm, cirka 60 cm långa
- 1 nockbräda, 44 x 44 mm, cirka 400 cm lång
- 3 tvärstycken, 28 x 58 mm, cirka 76 cm långa

Golv     
- 12 mm formplywood, cirka 70 x 200 cm

Längsgående sidostycken
- 2 långa brädor, 28 x 58 mm, cirka 420 cm långa    
- 2 tvärstycken, cirka 95 cm långa    

Sidoväggar        
- 6 brädor, 165 x 22 mm, cirka 200 cm långa, för de slutna sidorna
- 6 brädor, 165 x 22 mm, cirka 200 cm långa, för de öppna sidorna
- Lister, 75 x 20 mm, för sidoöppning: 3 st. cirka 130 cm långa och 2 st. cirka 170 cm långa

Bakvägg: 12 mm formplywood, kapad till en triangel med kantlängd cirka 156 cm
Trappa: bräda, cirka 30 cm bred och cirka 125 cm lång, med tvärgående lister
Nät: 200 x 800 cm
Täcklister: där så behövs, avsluta nätet med trälister, 50 x 10 mm
Reden/sittpinnar: 12 mm formplywood, fyrkantlist 5 x 4 cm

 1. Ritning till hönshus

  Detta hönshus med trekantiga takstolar rymmer 3 eller 4 hönor. Hur långt du bygger huset beror på hur många hönor du ska ha. Använd vädertåligt trä, gärna FSC-godkänt. Det har miljövänlig impregnering, varför ingen ytterligare behandling behövs. Vattentålig plywood, formplywood eller impregnerat trä är lämpliga material.

 2. Bottenram

  Det första steget är att bygga hönshusets ram. Tillverka ramen enligt bilden, av virke 44 x 44 mm. Förborra alla skruvhål för att undvika att träet splittras.

 3. Takstolar

  Takstolarna har formen av trianglar. Takstolstriangelns sidostycken ska i nedre änden kapas i 30° vinkel och i övre änden i 60° vinkel, se bild.° Skruva ihop de nedre vinklarna med galvaniserade skruvar, cirka 65 mm långa.

 4. Montering av nockbräda på takstolarna

  Foga samman de tre takstolarna med nockbrädan. Kontrollera att takstolarna är väl uppriktade i förhållande till varandra. Använd vattenpass för att kontrollera att takstolarna är vertikala innan nockbrädan monteras.

 5. Tvärstycken

  Skruva fast tvärstyckena, som är cirka 76 cm långa, mellan takstolarnas sidor. Kontrollera med ett vattenpass att tvärstyckena är horisontella – de ska bära upp hönshusets golv.

 6. Sidostycken

  Därefter monteras de längsgående sidostyckena, som också fungerar som handtag framtill och baktill. Använd vattenpass för att kontrollera att de längsgående sidostyckena är horisontella. Montera sedan de yttre tvärstyckena på vardera sidan.

 7. Golv

  Såga till en bit plywood – eller ännu hellre formplywood – och skruva fast den på plats ovanpå de längsgående sidostyckena och tvärstyckena.

 8. Tak (baksida)

  Sedan är det dags för taket på baksidan. Det tillverkas av överlappande brädor, 165 x 22 mm.

 9. Tak (framsida)

  Taket på framsidan fungerar också som ingång. Skruva först fast den övre brädan. Placera sedan en distans under den, så att du kan skjuta in takpanelen under den. Detta säkerställer att panelen ligger stadigt på plats och gör att regn inte kan tränga in. För takpanel av lösa brädor, tillverka en ram av lister, 75 x 20 cm, och skruva de överlappande brädorna på plats. Om så behövs kan du montera ett vridbart trästycke eller en regel, så att taket kan låsas på plats.

 10. Hönshusets baksida

  Använd en cirkelsåg eller en skarp handsåg. Såga till bakväggen till samma form som takstolarna och skruva fast bakstycket.

 11. Använd bakväggen som dörr

  Du kan använda hönshusets bakvägg som extra ingång. I så fall monteras två gångjärn vid nederkanten. Skruva sedan fast taket permanent på plats.

 12. Trappa

  Tillverka en enkel trappa genom att skruva fast tvärgående lister på en bräda, så att det blir lättare för hönorna att gå in och ut i hönshuset. Glöm inte att förborra alla skruvhål för att undvika att träet splittras. Skruva fast trappan på takstolens tvärstycke.

 13. Sittpinnar

  Sittpinnarnas mått beror på hur stora hönorna är. Placera sittpinnarna cirka 15 cm från golvet. Sittpinnarna ska inte vara runda, då kan inte hönorna hålla sig fast stadigt på dem. De ska ha fyrkantigt eller ovalt tvärsnitt. Sittpinnarna ska vara cirka 5,5 cm breda och 4 cm tjocka. Placera den bredaste sidan av sittpinnen horisontellt, så att hönorna kan sitta stadigt.

  Rede
  Det måste finnas ett rede i varje hönshus. 30 x 30 cm, med höjd minst 40 cm, räcker för ett rede. Lägg in ett lager grus i redet. Det gör att hönorna kan tillgodogöra sig en del kalk från gruset, vilket de behöver för att producera äggskal. Du kan också lägga in hö eller halm, som måste bytas regelbundet.

 14. Montering av nät

  Häfta fast nätet på hönshuset. Montera eventuellt täcklister över nätet, så att du inte river dig på vassa kanter. Du kan också montera nätet innan de längsgående sidostyckena monteras, men det kan göra det svårt att montera trappan.

 15. Underlag

  Hönshuset är lätt att flytta runt i trädgården, så att det alltid står på fräscht underlag. Det bästa underlaget inne i hönshuset är träspån, ren sand eller en blandning. Om du vill använda halm, måste den luftas ordentligt. Om du sprider lite säd i halmen varje dag, kommer hönorna att lufta den.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Bygg ett hönshus

3.6
3.6 of 5

604 totalt

 • 5
  280
 • 4
  96
 • 3
  58
 • 2
  40
 • 1
  130