Bygga ett däck

68% of 100%

Ett däck eller en altan av trä blir inte lika varm eller kall som en av sten. Det är bekvämt och ser snyggt ut. En nackdel är att trä på grund av alger kan bli halt när det blir vått, men algerna går lätt att få bort med miljövänligt algrengöringsmedel. I den här artikeln visas hur du med några enkla steg kan bygga ett däck eller en altan av trä.

 1. Välja rätt plats

  En altan utgör ofta en förlängning av huset. Så tänk på åt vilken kompassriktning ditt hus är vänt och från vilket håll det brukar blåsa, var solen står och när det brukar vara sol på altanen. Bestäm hur stor altanen ska vara, vid behov med tillgång till en ritning av hur trädgården är arrangerad.

 2. Förberedelser när man använder kompositplank

  Ta bort ett lager jord och jämna till underlaget. Det är väldigt viktigt att detta görs noggrant. Avståndet mellan stödbalkarna och den gatsten de ska vila på ska vara högst 40 cm (mitt till mitt). Knacka gatstenen på plats och kontrollera att den är i våg.

 3. Se till att underlaget är jämnt

  Stödbalkarna måste ligga på ett hårt underlag. Det kan man skapa med hjälp av gatsten, ett betongfundament eller en grusbädd. Se alltid till att underliggande mark är stabil och jämn.
  Täck stenen med en matta som motverkar röta om underlaget är av jord eller sand.

 4. Lämna ett mellanrum mot väggen

  Lägg stödbalkarna på marken med ändarna i rad. Behåll ett mellanrum på 3 cm från väggen så att träet kan svälla på grund av solstrålning eller regn. För att garantera en stabilkonstruktion kan man behöva lägga en extra stödbalk under fogarna mellan två plankändar.

 5. Använda clips

  Börja med att lägga ut den första plankan och fäst den med ett ändclips vid stödbalken. OBS: skruva inte direkt i stödbalken, utan undvik uppsplittring genom att förborra hålen. Sätt ett clips i öppningen vid andra änden av plankan och skruva, efter att ha förborrat hålen, fast clipset. Använd skruvar i rostfritt stål för att förhindra att de rostar. Det finns olika slags clips (se A, B och C), men monteringssättet är detsamma – tryck in dem i öppningen och skruva dem på plats på stödbalkarna.

 6. Montera nästa planka

  Tryck upp nästa planka mot clipset, som också fungerar som distansstycke mellan plankorna. Tänk på att hålla samma mellanrum på 1 cm i nästa plankrad.

 7. Oregelbundet mönster

  När man väl har satt plankorna på plats kan man om man så vill sätta ändavslutningar på plankornas synliga ändar. Det är bättre att lägga plankorna i ett oregelbundet mönster än med alla fogar i en linje. Det ger bättre stabilitet.

 8. Tips

  Om du måste såga plankorna till rätt längd ska du se till att du kan såga rätt tjocklek och att du använder rätt sorts sågklinga för materialet. Mer information om rätt sorts eldriven såg för olika sorters jobb hittar du i använda verktyg.

 9. Lägga syllar i sand

  Använd plankor med ett tvärsnitt på 2,5 x 14,5 cm. De finns i olika längder och kan läggas direkt på marken. Mellanrummet mellan syllarna ska inte vara större än 70 cm. Använd ett vattenpass och vid behov en stödplanka för att se till att syllarna ligger plant. Använd en matta som motverkar röta eller strö grus mellan syllarna för att bidra till att hindra ogräs från att växa.

 10. Skruva plankorna på plats

  Skruva fast plankorna i syllarna med skruvar av rostfritt stål. Förborra hålen för att kunna dra åt skruvarna ordentligt och förhindra uppsplittring. Plankorna måste fritt kunna svälla och krympa, så lämna mellanrum på minst 1 cm mellan intilliggande plankor. Detsamma gäller i plankornas ändar. Ge altanen ett snyggare utseende genom att skruva fast en planka lodrätt på altanplankornas ändar.

 11. Tips

  Du kanske måste såga till längden på plankorna så att ändarna hamnar mitt på syllarna. Alternativt kan man lägga en bit syll som blivit över under ett ställe där två ändar möts.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Bygga ett däck

3.4
3.4 of 5

162 totalt

 • 5
  67
 • 4
  30
 • 3
  12
 • 2
  12
 • 1
  41