Byta en duschkran

70% of 100%

Behöver din gamla duschkran bytas är det en enkel match att göra det själv.

 1. Stänga av vattnet

  Stäng för det första av huvudvattenledningen. Den sitter oftast strax före vattenmätaren. Öppna sedan kranarna och vänta tills det inte längre rinner ur dem.

 2. Ta bort kranen

  Ta bort duschkranen genom att först lossa båda täckbrickorna. Under dem sitter de S-formade rörkopplingarna. Lossa fästmuttrarna eller ringarna så att du kan ta bort den gamla kranen.

 3. Montera en duschblandare med två ledningar

  Duschkranar är oftast fästa i väggen vid de två vattenrören. Varm- och kallvattenledningen sitter 16 cm ifrån varandra. Vid behov kan man justera det avståndet med hjälp av de S-formade rörkopplingarna.

 4. S-formade rörkopplingar

  Skruva i de två S-formade rörkopplingarna i vattenledningsrörens gängade ändar och tryck på täckbrickorna över dem. Man kan sedan montera duschkranen på de S-formade rörkopplingarna med hjälp av kopplingsmuttrar och packningar. Glöm inte att linda lite Teflontejp runt skruvgängorna (åt samma håll som muttern när du drar åt den).

 5. Dra åt kranen utan att repa den

  Använd en nyckel för att dra åt kranens montagemuttrar ordentligt. Undvik att skada muttrarnas krom genom att sätta en tygtrasa över dem. Lossa aldrig en Teflon-fog eftersom det kan göra att den börjar läcka. Öppna huvudvattenledningen och kontrollera att det inte finns några läckor.

 6. Badkarskranar

  Badkarskranar har oftast en andra anslutning till vilken man kan ansluta en handdusch. Sådana kranar har ett vred med vilket man kan bestämma flödesriktning – till duschen eller till badkaret. Duschmunstyckets läge kan ställas in på en lodrät skena.

 7. Termostatkran

  Sådana här blandarkranar kan förinställas med en konstant temperatur så att den är perfekt för både dusch och bad. De har oftast en säkerhetsspärr för att hindra att man väljer vattentemperaturer över 38°C. Det finns även modeller med en sparinställning som minskar vattenflödet med 50 %.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Byta en duschkran

3.5
3.5 of 5

259 totalt

 • 5
  104
 • 4
  54
 • 3
  24
 • 2
  15
 • 1
  62