Dölja sladdar

80% of 100%

Det är klokt att dölja sladdar ordentligt, både för att det ska se snyggt ut och för att hindra att någon snubblar på dem. Det kan man göra på olika sätt. Man kan såga upp ett spår i väggen och lägga i ett rör eller en kanal i spåret som man sedan drar sladdarna igenom. Man kan också borra ett hål i väggen och dra sladdarna via rummet på andra sidan, där de kanske inte märks lika mycket. Ett enklare alternativ är att använda kabelkanaler eller ihåliga socklar mot väggen eller golvet. De är lätta att montera, dekorativa och ger ett snyggt resultat.

 1. Ihåliga socklar

  Ihåliga eller böjliga socklar är idealiska för att dölja sladdar och kablar och de monteras på en bärskena som monteras på väggen. De finns i nästan alla de färger man finner golvlaminat i, med in- och utvändiga hörn och inklusive ändstycken.

 2. Hur monterar man dem?

  Bärskenan och själva sockeln kan fästas med stålspik, skruvar eller montagelim. Fördelen med att använda montagelim är att det inte lämnar några synliga spik- eller skruvhuvuden. Skruvar har den fördelen att det är lätt att senare ta bort sockeln för att lägga i en kabel till.

 3. Såga till rätt längd

  Mät noggrant upp hur långa listerna ska vara och såga till dem med 45° vinkel i hörnen. Såga änden med vinkel innan du sågar till rätt längd. Då kan man fortfarande rätta till om man skulle begå ett misstag i änden med vinkel.

 4. Limma

  Sätt tillräckligt många klickar montagelim på listen. Håll den mot väggen och ta genast bort den igen. Låt montagelimmet torka i fem minuter och håll sedan listen mot väggen igen. Knacka den på plats så sitter listen stadigt fast.
  OBS: vissa typer av montagelim fäster omedelbart, så läs anvisningarna noga först!

 5. Knacka på plats

  Knacka listen ordentligt på plats med en gummihammare och en träribba som skydd så att du inte hamrar direkt på listen.

 6. Lister med clips (alternativ typ)

  Denna variant av böjlig list har mer plats bakom sig och fäst med särskilda clips. Kabelutrymmet har separata kanaler för nät- respektive lågspänningskablar.

 7. Självhäftande kabelrör (alternativ typ)

  Vill man bara dölja några kablar och de inte är för tjocka kan man använda självhäftande kabelrör. De är bekväma att använda och syns inte lika väl, särskilt mot en vit list. Men man kan inte använda dem i stället för list, eftersom de inte ger väggen något skydd.

 8. Golvrör (alternativ typ)

  Golvrör är perfekta för att t.ex. komma förbi en dörröppning. De finns av olika slag och storlekar.

 9. Väggrör (alternativ typ)

  Väggrör är perfekta lösningar för (hemma)kontor och kan kombineras med väggmonterade brytare och nätuttag. Fördelen är att lågspänningskablar som antenn-, internet-, telefon- och SCART-kablar förs igenom en separat kanal. Det är säkrare och risken är mindre för buller och störningar.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Dölja sladdar

4
4 of 5

1332 totalt

 • 5
  687
 • 4
  278
 • 3
  134
 • 2
  101
 • 1
  132