Dörrar och fönster som kärvar

74% of 100%

Många har problem med dörrar och fönster som kärvar. Frågan är om dörren eller fönstret bara kärvar för att vädret ändras. För om det regnar suger träet upp fukt, vilket gör att det expanderar och kan göra att det kärvar. Kärvar dörren eller fönstret bara lite grann kan man gnida den ände av träet som kärvar med ett ljus så är problemet löst. När det sedan åter blir torrare väder drar träet ihop sig igen och du störs inte längre av något kärvande. Då behöver man inte omedelbart sätta i gång med att slipa och hyvla.

 1. Gångjärn

  Det kan förekomma att både dörrar och fönster kärvar. I båda fall är ofta lösningen densamma, så för enkelhets skull kommer vi här bara att tala om dörrar.
  Kontrollera först om dörren kärvar uppe eller nere. Gångjärnet kan sitta löst eller ett skruvhuvud sticka ut så att dörren inte hänger helt rakt. Kan man inte dra åt gångjärnen ordentligt eller om skruvhålen är för stora, kan man byta skruvarna mot längre eller tjockare med samma huvudstorlek eller fylla i skruvhålet med en tändsticka. Det kan också tänkas att gångjärnen är slitna. Det betyder att om man monterar nya gångjärn så hänger dörren rakt igen.

 2. Hörnfogar

  Om dörren kärvar uppe behöver man inte alltid ta loss den. Det räcker då ofta att slipa eller hyvla bort lite trä. Man kan också kontrollera om dörrkarmen fortfarande är rak och om hörnfogarna fortfarande sitter ihop. Det kan också hända att låset eller blecket på dörrkarmen sticker ut något. I så fall gör man bara urtagen som dessa delar går in i lite djupare med hjälp av ett stämjärn.

 3. Justera bredden

  Normalt finns det ett mellanrum på 6 mm mellan dörr och karm. Kontrollera det genom att sätta en 6 mm tjock träribba mellan dörr och karm på samma sida som gångjärnen. Då kan du se hur stort mellanrummet faktiskt är. Dra ett streck med en blyertspenna längs karmen på dörrens låssida om mellanrummet inte är tillräckligt stort. Lägg dörren på bockar och slipa eller hyvla försiktigt dörrens kant till rätt storlek längs pennstrecket. Ytbehandla dörrkanten med färg eller lack.

 4. Minska höjden

  Om man kontrollerat gångjärn och fogar och dörren ändå kärvar är den enda lösningen att såga eller hyvla till rätt höjd. Ta bort dörren genom att knacka ur gångjärnsstiften med en hammare och en körnare. Håll dörren mot karmen på en 2 mm tjock träribba och kontrollera om dörrens överdel och kanter är parallella med ramen och lika långt ifrån den. Om så inte är fallet märker man ut de ställen på dörren där man behöver hyvla eller slipa ned den något.

 5. Montera hörnbeslag

  Har dörren i sig sviktat så att den inte längre är rak och fyrkantig kan man förstärka den med hörnbeslag. Ta bort dörren genom att knacka ur gångjärnsstiften med en hammare och en körnare. Håll dörren mot karmen på små träkilar och placera den så att den är parallell med karmen och i rät vinkel med denna. Om man antar att dörrkarmen är rak kan man nu montera hörnbeslag på dörren. Hitta rätt placering av de fyra beslagen och märk ut dem. Gör urtagen för beslagen med ett stämjärn eller en elektrisk överfräsmaskin. Måla beslagen (om de inte är galvaniserade) med rostskyddsfärg. Fyll urtagen med tvåkomponentlim och fäst beslagen med träskruvar. När limmet torkat slipar man området runt beslagen jämnt, spacklar med träfyllning och ytbehandla med en matchande färg.

 6. Tips

  • Kärvar nedre delen av dörren bara lite kan man föra in en bit grovt sandpapper (vid behov på en planka eller träribba med rätt storlek) under dörren. Bara öppna och stäng sedan dörren några gånger över sandpapperet så kärvar den inte längre.
  • Byter man gångjärn på en dörr eller ett fönster som öppnas utåt kan man överväga att montera säkerhetsgångjärn. De har ett särskilt stöldskyddsstift som gör att inbrottstjuvar fortfarande inte kan ta ut dörren eller fönstret ur karmen, trots att tagit bort stiftet.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Dörrar och fönster som kärvar

3.7
3.7 of 5

203 totalt

 • 5
  99
 • 4
  43
 • 3
  12
 • 2
  3
 • 1
  46