Förberedelse av gräsmattan för vintern

78% of 100%
Det är viktigt att gräsmattan förbereds korrekt för att klara vintern i god form. Om du gör det rätt behöver du knappt lyfta ett finger på flera månader. Läs här hur du förbereder gräsmattan för vintern.
 1. Steg 1: Avlägsna löv och annat skräp från gräsmattan

  Börja med att avlägsna löv, kvistar och annat skräp från gräsmattan. En lövblåsare klarar jobbet snabbt. Lövblåsare suger inte bara upp (döda) löv, utan också mindre avfall från beskärning. Detta samlas i en påse och är enkelt att avfallshantera.
 2. Steg 2: Klipp gräsmattan en sista gång före vintern

  Du kan fortsätta att klippa gräsmattan tills du ser att gräset har slutat växa. Sista klippningen görs omkring slutet av oktober. Vi rekommenderar att du klipper ned gräset till cirka 4 cm. Gräset blir mer beständigt mot mosstillväxt om det är lite längre under vintern.
 3. Steg 3: Avlägsna mossa

  Vi rekommenderar vertikalskärning av gräsmattan om du observerat mossa under sommaren. En särskild mossrivare avlägsnar enkelt mossan från gräsmattan. Sedan räfsar du bara ihop och tar bort mossan. När mossan är borta får gräset mer ljus och luft. Näringsämnen når gräset lättare, vilket är viktigare än någonsin under höst och vinter.
 4. Steg 4: Kalka

  Ta vinterns kamp mot mossa och ogräs till nästa nivå genom att kontrollera jordens surhet (pH-värdet). Jordprovningssatser finns att köpa på välsorterade trädgårdsbutiker.

  Om pH-värdet är för lågt kan inte gräset ta upp alla näringsämnen det behöver, vilket gör att det växer långsammare. Detta ger mossan tillfälle att växa mellan grässtråna. Kalkning höjer pH-värdet i jorden och gör den mindre sur. Använd kalk avsedd för gräsmattor och sprid den jämnt i början av vintern. Om du vill kan du upprepa förvarandet vid mitten av vintern. Det går att kalka även om det ligger snö. Kalken tränger ned i marken när snön smälter.

 5. Steg 5: Gödsla

  Du kan gödsla gräsmattan sista gången före vintern omkring 6 veckor efter kalkning. De extra näringsämnena i jorden ger gräset bättre skydd mot sjukdomar, hjälper gräset att återhämta sig snabbare och minskar risken för mosstillväxt under vintern.

  Det finns olika typer av gödningsmedel, som kan delas in i två huvudgrupper: Organiska och artificiella. Artificiella gödningsmedel är billigare än organiska och innehåller alla mineraler gräsmattan behöver. Organiska gödningsmedel innehåller bara naturliga näringsämnen och verkar längre än artificiella gödningsmedel. Observera att de flesta gödningsmedel innehåller ämnen som är skadliga för barn och husdjur. Håll därför barn och husdjur borta från gräsmattan några dagar, så att gödningsmedlet hinner tränga ned i marken. Följ alltid anvisningarna på produktförpackningen.

 6. Steg 6: Trimma gräsmattans kanter

  Trimning av gräsmattans kanter gör den prydlig inför vintern och förhindrar att gräset växer över för mycket. Så här gör du:

  Steg 1: Sträck ett snöre längs gräsmattans kant
  Om du ska trimma kanten rak följer du bara snöret. Placera pinnar i vardera änden av gräsmattans kant och fler pinnar mellan dem. Sträck snöret så hårt att det inte kan flytta sig.

  Steg 2: Trimma längs kanten
  Nu kan du trimma längs kanten med en speciell kantskärare. Placera kantskäraren mot snöret på insidan. Kantskäraren ska sättas snett i jorden, så att gräsmattans kant förblir fast och inte faller sönder. Flytta kantskäraren längs snöret med en skärande rörelse.

  Steg 3: Räfsa samman de lösa bitarna av gräsmattekanten
  Samla ihop de lösskurna bitarna med en räfsa.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Förberedelse av gräsmattan för vintern

3.9
3.9 of 5

64 totalt

 • 5
  36
 • 4
  11
 • 3
  2
 • 2
  2
 • 1
  13