Skip to content

Förberedelse av trädgården för vintern

Att låta någon annan göra jobbet kan bli kostsamt. Med rätt förberedelser kan du göra mycket själv. Du sparar tid och pengar genom att använda de praktiska steg för steg-anvisningar  som ni hittar på SKILs hemsida. Dessa steg för steg-anvisningar är indelade i kategorier efter olika typer av uppgifter i och omkring hemmet, med tydliga förklaringar i bokstavsordning.Med ett klick på någon av våra steg för steg-anvisningar eller gör det själv-tips är du klar att komma igång omedelbart!

  1. Varför ska du förbereda trädgården för vintern?

    Visste du att du kan arbeta i trädgården på hösten för att se till att den är fin och prydlig följande vår? Du bör göra detta innan vintern kommer. Det sparar mycket extra arbete på våren och säkerställer att trädgården växer och blommar vackert. Du kan också minimera och i vissa fall helt eliminera risken för frostskador under vintern.

  2. När ska du förbereda trädgården för vintern?

    Du behöver inte göra alla förberedelser för vintern under ett och samma veckoslut. Om du planerar det klokt kan du fördela arbetet över flera veckor. Du måste förbereda trädgården innan frosten kommer. Markfrost kan göra stor skada, men för att undvika skador är det klokt att inte arbeta i trädgården om det är minusgrader under dagen.

    Oktober är den idealiska månaden för att förbereda trädgården för vintern. Håll i alla fall hela tiden ett öga på termometern.

  3. Löv

    Avlägsna regelbundet alla löv från gräsmattan, för att hålla den grön och luftad och minimera mosstillväxten. En lövblåsare blåser bort löv och grenar och gör att jobbet går snabbt. Vissa lövblåsare kan också suga upp och finfördela löv och kvistar, så att det blir lätt att avfallshantera innehållet i lövblåsarens påse.

    Du behöver inte ta bort löv från rabatter och under häckar inför vintern. De bildar ett skikt som skyddar rötterna från frost. Kontrollera om löven är angripna av svamp eller bakterier. Avlägsna angripna löv omedelbart, för att minimera risken att svamp eller sjukdomar sprids.

  4. Gräs

    Du kan fortsätta att klippa gräsmattan tills du ser att gräset har slutat växa. Sista klippningen görs omkring slutet av oktober. Vi rekommenderar att du klipper ned gräset till cirka 4 cm.

    En särskild vertikalskärare eller mossrivare avlägsnar enkelt mossan från gräsmattan. Sedan räfsar du bara ihop och tar bort mossan. Du kan sprida ut kalk för att höja jordens pH-värde, vilket motverkar mosstillväxt. Gör ett jordprov först för att se om kalkning behövs. Du kan gödsla gräsmattan sista gången före vintern omkring 6 veckor efter kalkning. Detta ger ytterligare skydd mot sjukdomar och gör gräsmattan friskare och grönare. Tätare gräsväxt minskar också risken för mosstillväxt. Om så behövs kan du sprida kalk även under vintern. Det går att kalka även om det ligger snö. Kalken tränger ned i marken när snön smälter.

  5. Stappentip

    Tips: Undvik i möjligaste mån att gå på gräsmattan på vintern, i synnerhet när det är frost. Trafik på gräsmattan kan skada gräset och orsaka fula fläckar.

  6. Växter och frost

    Det är viktigt att ge växterna den uppmärksamhet de behöver när du förbereder trädgården för vintern. Vissa växter är mycket frostkänsliga, medan andra är städsegröna.

    Frostkänsliga växter
    Frostkänsliga växter dör snabbt när våt jord fryser. Se därför till att placera sådana växter där marken är porös. Om möjligt bör de stå i kruka, så att de lätt kan flyttas in i till exempel ett trädgårdsskjul när temperaturen faller under noll.

    Växter i kruka
    Växter i kruka är känsligare för frost än växter som är planterade i marken. Krukans väggar ökar risken att rötterna fryser. Skydda krukväxter genom att linda bubbelplast runt krukorna. Var noga med att göra hål i plasten under botten, så att regnvatten kan rinna bort. Det är klokt att ta in krukväxter – till exempel i ett skjul eller garage – vid långvarig eller sträng frost.

    Städsegröna växter
    Växter som är gröna hela året behöver vanligen inte skyddas. Det kan vara klokt att skydda även städsegröna växter mot frost om det är minusgrader även dagtid. Du kan linda in dem i fiberduk, men gamla filtar, handdukar eller jutesäckar fungerar lika bra. Använd lätta material, så att växten kan andas och inte möglar eller ruttnar. Du kan ta bort skyddet så snart frosten upphör.

    Härdiga växter
    Härdiga växter skyddar sig själva mot vintervädret. En del av dem gör det genom att fälla sina löv, andra genom att låta allt ovanför marken dö. Rötterna är skyddade i jorden. Observera att även härdiga plantor kan frostskadas om de står i kruka, så de behöver också extra skydd under vintern.

  7. Beskärning inför vintern

    Vissa växter och träd behöver vinterbeskäras. Som regel kan vinranka, lönn, lavendel och hortensia som blommar på fjolårsskott beskäras på vintern, Å andra sidan är det inte en bra idé att beskära andra fruktträd, barrträd, rosor eller klängväxter. Kontrollera alltid om en viss växt kan beskäras under den aktuella perioden eller inte.

  8. Plantering av lökar

    Du kan plantera lökar i trädgården före vintern, för att kunna njuta av glada, vackra blommor på våren. Påskliljor, tulpaner, pärlhyacinter, snödroppar och krokusar rekommenderas. Dessa blommor ger färg åt trädgården så snart våren kommer.

    Luckra jorden med en trädgårdsspade. Gör sedan ett hål, med samma diameter som den lök som ska planteras och dubbelt så djupt som lökens diameter. Placera en eller flera lökar i hålet och fyll med jord. Vattna lökarna efter plantering för att stimulera tillväxten.

  9. Damm

    Även dammar behöver skötas om före och under vintern. Det viktigaste är att dammen hålls fri från is. Om dammen inte är särskilt djup och det är kallt länge, kan eventuella fiskar fastna i isen. De naturliga gaser som bildas i dammen kan inte avgå om dammen är isbelagd.

    Om dammen är murad eller av betong, som upphöjda dammar ofta är, kan is skada själva dammstrukturen. I så fall är det bättre att pumpa ur dammen med hjälp av en dränkbar pump. Kontrollera att pumpen är avsedd för smutsigt vatten och lämna minst 50 cm vatten kvar, om det finns djur eller växter i dammen.

  10. Utomhuskranar och trädgårdsslangar

    Stäng av vattnet för att förhindra att vattenledningar och kranar utomhus fryser sönder. Öppna sedan kranen för att tömma ledningen. Även kranar i skjul och uthus kan frysa på vintern, så glöm inte att kontrollera dem.

    Kom också ihåg trädgårdsslangen. Om det finns vatten kvar i den kommer det att expandera när det fryser, vilket kan göra att slangen spricker. Se därför alltid till att tömma slangen innan du lägger undan den.

  11. Keramik

    Keramik är frostkänsligt och kan spricka om man inte är försiktig. Placera blomkrukor, vaser, askfat och andra föremål av keramik under tak, där de hålls torra och inte spricker vid minusgrader.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Förberedelse av trädgården för vintern

4.3
4.3 of 5

38 Aantal stemmen

  • 5
    27
  • 4
    5
  • 3
    1
  • 2
    1
  • 1
    4