Geringssåga

70% of 100%

Vill man göra en snygg vinkelfog mellan två trästycken måste man snedsåga de två ändar som ska fogas samman.

 1. Geringslåda

  Den billigaste lösningen för att göra vinklade snitt är att använda en vanlig geringslåda. Den är oftast tillverkad av plast eller trä och har skåror för att såga i vinklar på 45 eller 90 grader. Det finns också geringslådor med fler skåror och ett större urval vinklar. Använd en fintandad såg med ett brett blad och kläm fast den träbit du ska såga till mot geringslådans bakre vägg. En ganska smal geringslåda passar för mindre jobb som att såga till trälister till tavelramar och andra mindre träbitar.

 2. Geringssåga med fast gajd

  Med detta verktyg är sågen fäst i en vågrät skena eller gajd. Vinkeln mellan arbetsstycket och sågen kan ställas in exakt på vinklar som 22,5, 30, 45, 60 eller 90 grader. Sågklingan är lätt att byta när den är utsliten.

 3. Elektrisk geringssåg

  Det mest bekväma och snabbaste sättet att snedsåga är med en elektrisk geringssåg. Med en sådan såg utgör arbetsstyckets bredd inte någon begränsning. Dessa sågars varvtal kan ställas in steglöst och de har dessutom en anslutning för dammsugare för att suga upp damm.

 4. Arbeta med en geringssåg

  När man vill såga till en bjälke eller sockel mäter man först ut sågsnittet exakt och märker ut det med ett pennstreck.
  Ställ in sågen på önskad vinkel och kläm fast arbetsstycket, t.ex. med en limklämma. Är man inte säker på exakt vilken vinkel man behöver gör man först en provsågning med en bit spillträ.
  Kontrollera innan du sågar att sågklingan är vass, annars kommer det att bli mycket flisor i materialet och du måste använda mycket kraft. Fintandade sågklingor ger bäst resultat.

 5. Tips

  Gnid ena änden av ett stearinljus över sågklingan om sågen ofta fastnar. Stearinet gör att man kan såga mjukt.
 6. Sågvidd

  En elektrisk geringssågs största sågbredd eller -vidd beror på klingans diameter. Högsta sågdjup är detsamma som klingans diameter, vilken oftast är 250 mm. Den elektriska geringssågen kan ha två styrskenor. De gör att man kan dra sågen emot sig för att få större sågvidd.

 7. Såga

  Mät snedsågningsvinkeln, t.ex. med hjälp av en geringsvinkel. Om de två vinklarna är i rät vinkel mot varandra är vinkeln 90°. I detta fall måste man göra två snedsågningar på vardera 45°. Med en geringslåda kan man välja mellan att såga med en vinkel på 45° till vänster eller höger. Det ser snyggast ut om man ser till att samma sida av arbetsstycket syns på den färdiga fogens in- och utsida. Är man van att göra snedsågningar kan man även göra ett snedförband i rät linje för att sätta ihop två träbitar till en längre. De två plankorna eller socklarna sitter då snyggt ihop med varandra.

 8. Varierande snedsågningsvinklar

  Genom att göra snedsågningar med olika vinklar kan man göra fogar i den vinkel man önskar. För andra än standardvinklar kan man göra en snygg fog genom att mäta önskad snedsågningsvinkel med en inställbar geringsvinkel eller en profilmall. Ställ in geringsvinkeln på exakt halva denna vinkel och märk ut den på respektive arbetsstycke. Ställ sedan in geringssågen på samma vinkel så kan du göra en snygg fog.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Geringssåga

3.5
3.5 of 5

560 totalt

 • 5
  263
 • 4
  86
 • 3
  35
 • 2
  36
 • 1
  140