Gör en klöspelare till katten

90% of 100%

Din kattunge eller katt är en boren jägare. Att klösa är en viktig kroppsrörelse för katter – det sträcker ut musklerna och hjälper katten att hålla sig i form. Men om katten börjar klösa på soffan eller gardinerna är det dags att fundera på en klöspelare. En klöspelare är ett enkelt sätt att låta katten leva ut sina naturliga beteenden.

Vilka krav ställs på en kattklöspelare?
Katter är kräsna. Det gäller inte bara maten, utan även klöspelaren. Klöspelaren måste vara stabilt infäst, för katten kommer inte att använda den om den är vinglig. Och klöspelaren måste vara tillräckligt hög. Den kommer att användas intensivt och den måste hålla länge.

Användning av klöspelaren
När du har byggt din nya klöspelare måste du lära katten att den kan använda sina klor. Placera klöspelaren på något av kattens favoritställen. Du kan göra den ännu mer attraktiv genom att hänga upp någon av kattens leksaker. Om katten ändå klöser på fel ställe, placerar du klöspelaren där. När katten börjar klösa regelbundet på klöspelaren kan du gradvis flytta den till den plats där du vill ha den.

Material
•    Plywood (22 mm)
•    Sisalrep (8 mm)
•    PVC-rör (Ø110 mm)
•    Träskruv

Hur mycket sisalrep behövs?
•    Dividera PVC-rörets längd (alltså pelarens höjd) med sisalrepets tjocklek.
•    Resultatet blir antalet repvarv som går åt för att täcka pelaren.
•    Mät PVC-rörets diameter.
•    För att räkna ut hur långt rep du behöver, multiplicera PVC-rörets diameter med π (3,14) och multiplicera resultatet med erforderligt antal varv.

Beräkningsexempel
•    Klöspelarens diameter är 110 mm. 110 x 3,14 = 345,4 mm rep går åt för ett varv runt röret.
•    Pelaren är 1000 mm hög, och du dividerar detta med 8 mm (repets diameter). Detta innebär att du behöver 125 varv av repet.
•    Erforderlig replängd blir då: 125 varv x 345,5 mm = 43 175 mm rep.
•    Dividera med 1 000 för att få längden i meter. Det blir omkring 43,5 meter. Erforderligt antal repvarv mäts med repet hårt åtdraget, så det kan vara klokt att ta till minst 10 % extra. I det här fallet behöver du cirka 50 meter rep.

 1. Klöspelarens topplatta

  Gör plattan av 22 mm tjock plywood. Såga med en figursåg ut en rund topplatta med diameter 300 mm. Du kan rita upp en cirkel genom att slå i en spik i plywoodskivan och använda en bit snöre och penna för att dra en cirkel med 150 mm radie. Slipa plattans kanter släta med slippapper.

 2. Klöspelarens bottenlatta

  Tillverka klöspelarens bottenplatta genom att såga ut en kvadratisk platta, 400 x 400 mm, ur samma 22 mm tjocka plywood. Om din katt är lite tyngre kan du göra bottenplattan av dubbel plywood (44 mm) för extra stabilitet. Märk ut bottenplattans mitt genom att dra två linjer från hörn till hörn så att de korsas i mitten. Märk ut en punkt på var sida om mittpunkten, 40 mm från mittpunkten. Borra hål vid dessa två punkter. Dessa hål används för att fästa bottenplattan vid röret med försänkta skruvar. Slipa alla kanter släta med slippapper.

 3. Tips

  För att göra röret ännu mer stabilt kan du fylla det med något tungt, som sand eller grus i små påsar.
 4. Klöspelarens centrumrör

  Skär en 10 mm slits i vardera änden av PVC-röret, där 8 mm sisalrepet ska dras igenom. Borra 3 små hål i rörets övre och nedre ände, så att topp- och bottenplattan kan sättas fast vid röret.

 5. Ändplattor

  Du måste tillverka 2 st. ändplattor, som används för att fixera topp- och bottenplattan vid röret. Ändplattorna tillverkas av 22 mm tjock plywood. Ändplattornas diameter är 110 mm (PVC-rörets ytterdiameter) minus 2 x rörets väggtjocklek. Denna är vanligen 3,2 mm, vilket gör att ändplattornas diameter blir 103 mm (avrundat nedåt). Rita ut 2 st. runda ändplattor på samma sätt som topplattan och såga ut dem med figursågen. Såga av en 8 mm bred bit av den övre ändplattan, där sisalrepet ska dras ned. Fixera sedan den övre ändplattan i rörets övre ände med lim och skruv. Hur du fixerar den nedre ändplattan i rörets nedre ände beskrivs längre ned.

 6. Täck topplattan

  Du kan täcka klöspelarens topplatta med samma slags sisalrep som du lindar runt PVC-röret – det kommer katten att gilla. Limma bara fast sisalrepet i spiral på topplattan.

 7. Montera topplattan

  Börja längst upp på klöspelaren. Gör en hård dubbelknut i sisalrepets ände och dra repet genom spåret i PVC-röret, med knuten på insidan. Tryck in ändplattan i rörets övre ände, med den avsågade kanten invid repet. Tryck ändplattan på plats i röret och fixera med 3 försänkta skruvar. Var noga med att montera ändplattan horisontellt och i plan med rörets överkant.

 8. Linda repet runt röret

  Spänn repet och börja linda det runt röret. Håll repet sträckt hela tiden. När du lindat några varv, tryck ihop repvarven ordentligt med en hammare. Använd skyddshandskar och be en annan person hjälpa dig att hålla repet sträckt. Om du behöver ta en paus kan du låsa repet på plats med en bit tejp.

 9. Tips

  Innan du börjar linda på repet, titta hur det lindar upp sig. Då blir det lättare att undvika att lindningen blir oregelbunden.
 10. Montera bottenplattan

  När du lindat på repet på hela röret, håll repet sträckt och dra det genom spåret i rörets nedre ände, på samma sätt som i övre änden. Tryck ändplattan på plats i rörets nedre ände och fixera med 3 försänkta skruvar. Var noga med att montera ändplattan horisontellt och i plan med rörets nederkant.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Gör en klöspelare till katten

4.5
4.5 of 5

692 totalt

 • 5
  547
 • 4
  62
 • 3
  14
 • 2
  14
 • 1
  55