Hänga upp en blomlåda

64% of 100%

En blomlåda eller en balkonglåda är det lättaste sättet att ge balkongen eller altanen ett fräscht och prunkande utseende. Det är kul att göra och man kan njuta av resultatet under hela säsongen.

Att tänka på
En blomlåda drar blickarna till din balkong eller altan. Bäst resultat uppnår du genom att välja en blomlåda i en storlek som stämmer överens med den tilltänkta miljön. En stor blomlåda på en liten balkong ser ofta inte rätt ut och om den är för liten kanske din blomlåda inte ens märks.

 1. Var ska man sätta den?

  Om man vill sätta blomlådor på utsidan av en balkong eller lägenhet måste man först kontrollera att det inte finns några bygg- eller säkerhetsbestämmelser som måste respekteras. Tänk på att om det händer en olycka med din blomlåda blir du personligen ansvarig för egendoms- eller personskada på tredje man. Utöver att kontrollera att blomlådan är säkert monterad, måste man också kontrollera att den inte kan glida i sidled ur sina fästen.

 2. Krukjord och näring

  När man väljer sin blom- eller fönsterlåda ska man se till att det finns tillräckligt med plats för rötterna. Använd ett underlag av bokad sten, grus eller krukskärvor. Och naturligtvis behöver man lite krukjord att fylla lådorna med. Efter några månader börjar det övre lagret av krukjord att torka ut och surna, vilket betyder att dina växter inte trivs lika bra. Du bör då tillsätta lite ny krukjord och sätta om växterna. Man kan även köpa olika slags näringsvätskor eller -korn för att växterna ska hålla sig friska och vackra. Se först till att det går lätt att vattna växterna och att de är väl dränerade.

 3. Vilket slags fästen ska man använda?

  Fästen för utomhusbruk måste vara plastbelagda eller galvaniserade för att motverka rost. Se också till att behållaren inte kan röra sig i fästena. I många fall måste man vara försiktig så att man inte skadar balkongräcket när man sätter upp en blomlåda. Det betyder att man kanske inte får borra några hål!
  Gör-det-själv-butiker och trädgårdshandlare har ett brett sortiment av särskilda hållare och fästen för att sätta upp blomlådor.

 4. Blomlådans höjd

  Tänker du sätta upp en blomlåda på något högt ställe? Se i så fall till att det fortfarande finns tillräckligt med plats ovanför så att blomlåda eller växter inte kommer i vägen för någon. Det kan t.ex. vara fallet när man sätter upp en blomlåda under fönsterbrädan över en gata eller gård.

 5. Vilket slags plugg ska jag använda?

  Försök att sätta blomlådorna i linje både på längden och på höjden om du sätter upp flera stycken. Det ser snyggast ut. Märk ut det första hålet, håll vattenpasset i våg och märk sedan ut nästa hål. Borra hål i fogstrykningen (mellanrummen mellan tegelstenarna) om det handlar om murverk. Använd en rak träplanka som stöd för vattenpasset för att märka ut långa avstånd. I en stenvägg kan man använda vanlig 6 mm plugg. För tunga blomlådor bör man använda ett 8 mm borr och motsvarande pluggar. Och för riktigt tunga blomlådor eller behållare är det bäst att använda väggankare.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Hänga upp en blomlåda

3.2
3.2 of 5

112 totalt

 • 5
  42
 • 4
  17
 • 3
  7
 • 2
  10
 • 1
  36