Hänga upp en spegel

74% of 100%

Lika väl som i badrummet och på toaletten, kan man hänga speglar på andra ställen i huset – till exempel i hallen, vardagsrummet eller sovrummet. Kontrollera att spegeln passar bra in i rummet och passar med inredningen. En spegel kan göra att ett rum ser större ut.

Att tänka på
Kontrollera innan du borrar hål i väggen att det inte finns några vatten- eller gasledningar eller elkablar där du tänker borra. Det finns särskilda elektroniska detektorer för att ta reda på var det finns eventuella ledningar och kablar.

 1. Allmänna råd

  Häng spegelns mitt i ögonhöjd. Det är i genomsnitt 1,65 m. Eller något lägre om det finns kortare medlemmar av familjen. Se till att spegeln är tillräckligt hög för att nå över din huvudhöjd, så att även längre personer kan använda den.

 2. En spegel i badrummet

  En spegel är en väsentlig inredningsdetalj i ett badrum eller i en toalett. Spegeln ska vara tillräckligt stor, sitta på rätt höjd och helst ska den vara belyst. Om möjligt ska belysningen lysa upp hela spegelns område.

 3. Värmda speglar (tillval)

  Kan man efter att ha tagit en dusch inte se något i spegeln, kan man överväga spegelvärme. Denna monteras bakom spegeln och förhindra imbildning.

 4. Kontrollera allt en gång till innan du börjar borra

  Märk upp platsen för hålet på en bit maskeringstejp om du måste borra i kaklet i badrummet eller på toaletten. Det bidrar till att hindra borret från att halka. Använd ett vattenpass eller följ mellanrummen mellan kakelplattorna. Kontrollera att platsen för det andra hålet är i våg med det första. Borra med lågt varvtal utan slagfunktion. Se till att hålet är tillräckligt djupt för att pluggen ska försänkas helt i väggen bakom kakelplattan. Då undviker man att kaklet spricker när man drar åt skruven. Försök så långt möjligt att sätta alla delar i linje, för det ser mest regelbundet ut.

 5. Välj rätt plugg

  För tegel- och betongmurar använder man standard 6 mm pluggar och ett borr med samma diameter. För tyngre speglar är det tillrådligt att använda ett 8 mm borr och motsvarande pluggar. Och för mycket tunga speglar (mer än 20 kg) är det bäst att använda ankarskruv av metall.

 6. Tips

 7. Montera spegeln

  Lätta badrumsspeglar går helt enkelt att montera med spegelclips, dekorativa hållare eller en aluminiumprofil. Använd inte silikonfogmassa – den kan innehålla syra och angripa spegelns beläggning.

 8. Tips

  Med rätt belysning kan man väja att lyfta fram en spegel eller att ge den en diskret belysning. Man måste ha ett vägguttag i närheten av spegeln.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Hänga upp en spegel

3.7
3.7 of 5

324 totalt

 • 5
  157
 • 4
  55
 • 3
  22
 • 2
  25
 • 1
  65