Hänga upp en tavla

78% of 100%

Bestäm först var du vill att tavlan ska hänga. Det finns mycket att tänka på, som storlek, rummets takhöjd, siktlinjer och belysning.

 1. Val av format

  Häng tavlans mitt i ögonhöjd. Det är i genomsnitt 1,65 m. I ett litet rum kan en stor tavla få rummet att se större ut. Om man hänger flera mindre tavlor över varandra skapar det en känsla av höjd.

 2. Mät först upp platserna för alla tavlor

  Försök att så långt möjligt att hänga alla tavlor i linje, för det ser mest regelbundet ut. När du hittat rätt placering håller du tavlan mot väggen och väljer rätt ställe. Små tavlor kan hängas med en enda skruv men för större tavlor är det bättre att använda två skruvar. Märk ut läget för det första hålet och använd ett vattenpass för att placera det andra hålet. Kontrollera sedan än en gång att det andra hålet är i våg med det första.

 3. Tips

  Följ linjerna på den vägg där du håller på att hänga en tavla. Det bästa är att hänga en bred tavla på en bred vägg och en hög tavla på en hög vägg. Stora tavlor är bäst att hänga på en stor väggyta och mindre på en mindre väggyta. Ha omgivande yta i bakhuvudet när du köper tavla.
 4. Vilket slags pluggar ska man använda?

  För tegel- och betongmurar använder man standard 6 mm pluggar och ett borr med samma diameter. Använd ett murverksborr för tegel eller betong.

 5. Belysning (tillval)

  Med rätt belysning kan man väja att lyfta fram en tavla eller att ge den en diskret belysning. Man måste ha ett vägguttag i närheten eller använda en inställbar takmonterad spotlight.

 6. System med skenor

  Det är mycket enkelt att montera ett system för att hänga upp på skenor. Denna typ av system är idealiska för att hänga upp tavlor och andra dekorationer. Montera skenan högst upp på väggen med skruvar och fästclips. Därefter kan man hänga tavlor och andra konstföremål på vilken höjd man vill och det är lätt att när som helst flytta omkring dem.

 7. Montera ett system med skenor

  Montera fästclipsen på väggen med ett mellanrum på 40 cm med hjälp av skruvar och pluggar. Klicka sedan profilen på plats på clipsen. De linor man hänger tavlorna på förs in i skenan som har snygga ändavslutningar. Höjden på de krokar som tavlorna hänger på är lätt att justera.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Hänga upp en tavla

3.9
3.9 of 5

1145 totalt

 • 5
  575
 • 4
  243
 • 3
  99
 • 2
  78
 • 1
  150