Skip to content

Isolera ett loft

Att låta någon annan göra jobbet kan bli kostsamt. Med rätt förberedelser kan du göra mycket själv. Du sparar tid och pengar genom att använda de praktiska steg för steg-anvisningar  som ni hittar på SKILs hemsida. Dessa steg för steg-anvisningar är indelade i kategorier efter olika typer av uppgifter i och omkring hemmet, med tydliga förklaringar i bokstavsordning.Med ett klick på någon av våra steg för steg-anvisningar eller gör det själv-tips är du klar att komma igång omedelbart!

  1. Isoleringsmaterial

    Valet av isoleringsmaterial och dess tjocklek är en viktig faktor. Ju tjockare material, desto bättre isolering. Men dubbelt så tjock isolering betyder inte dubbelt så effektiv. Isoleringen måste appliceras i form av ett lufttätt skikt för att förhindra intern kondens. Isoleringsmaterialet levereras oftast med ett luft- och fukttätt skikt. Använd alltid så breda rullar som möjligt för att hålla antalet fogar nere.
    Vi ska ta upp fyra olika slags takisolering:
    • isoleringsskivor av glasull med fuktspärr
    • isolermattor
    • mineralull
    • isolerskivor av polystyren

    Därefter kommer vi att förklara hur man kan ytbehandla insidan av ett vindstak och hur man även kan isolera golvet.

  2. Isoleringsskivor av glasull

    Mät först upp bredden mellan takbjälkarna. Skär sedan till isoleringsmaterialet och lägg på 1-2 cm extra på bredden. Det gör att isoleringsmaterialet sitter stadigt på plats mellan takbjälkarna. Använd en andningsmask och handskar när du handskas med eller skär i isoleringsmaterialet. Det är lättare att skära om man pressar ihop materialet med en trä- eller aluminiumprofil med rak kant.

  3. Fuktspärr

    Se till att det inte finns något mellanrum i fogarna mellan isoleringsskivorna som det kan dra emellan. När hela taket är isolerat appliceras fuktspärren – jobba uppifrån och ned. Häfta fuktspärren ordentligt på plats på takbjälkarna med 10 cm överlappning och täck överlappningen med remsor av isoleringstejp.

  4. Isoleringsmattor

    Börja arbeta i ett hörn. Rulla ut materialet mellan takbjälkarna och jobba uppifrån och nedåt. Se till att fuktspärren är ordentligt spänd. Fäst de överlappande delarna längs kanterna med häftpistol och 10 cm mellan häftklamrarna. Skär av överskjutande material innan du häftar fast den understa delen. Använd en andningsmask och handskar när du handskas med eller skär i isoleringsmaterialet. Pressa sedan mattorna stadigt på plats och häfta fast dem i takbjälkarna. Täck fogarna mellan kantdelarna med tejp så att det inte blir några mellanrum. Man kan också använda tejp för att laga eventuella revor i materialet.

  5. Mineralull

    Mineralull i rullar eller ark är det material som oftast används för vindsisolering. Isoleringens bredd ska vara något större än avståndet mellan takbjälkarna. Det gör att isoleringsmaterialet sitter stadigt på plats mellan takbjälkarna. Mineralull är enkelt att skära till med en brödkniv. Använd alltid andningsmask och handskar när du handskas med eller skär i isoleringsmaterialet. Snyggast resultat får man genom att skära längs en trä- eller aluminiumprofil med rak kant.

  6. Isolerskivor av polystyren

    Om takbjälkarna är raka och släta kan man även använda isoleringsskivor av polyuretan, polystyren eller mineralull. För att minska brandrisken och risken för att skivorna deformeras är det i så fall bäst att använda skivor med en platta som underlag.
    Sätt skivorna i förband så att fogarna inte blir obrutna. Det ger mindre luftgenomsläpp och en jämnare yta. Såga till skivorna med en fintandad handsåg eller en figursåg. Det är bäst att vara två när man sätter upp skivorna, eftersom skivorna är ganska stora och lätt kan gå sönder. Använd en elektrisk borrmaskin/skruvdragare för att montera fästskruvarna med stora brickor med 25 cm mellanrum.

  7. Ytterligare ytbehandling

    När taket har isolerats kan man snygga till insidan med hjälp av gipsskivor eller annat plattmaterial. Använder man gipsskivor måste man först montera träreglar tvärs över takbjälkarna för att skapa en stadig stomme på vilken det är lätt att montera gipsskivorna. Man kan sedan fästa gipsskivorna på träreglarna med hjälp av självgängande skruvar. För att inte skada gipsskivorna är det bäst att använda en elektrisk borrmaskin/skruvdragare med adapter för gipsskivebits.

  8. Isolera vindsgolvet

    Har din vind ingen öppen trappa kan man välja att bara isolera golvet. Det fungerar bäst att isolera på en platt yta och isoleringen bör läggas så att de enskilda skivorna sitter tätt ihop. För att täta golvstommen så väl som möjligt kan man först applicera ett lufttätt membran. Har vinden bara en lättare golvstomme måste man lägga på en fuktspärr, särskilt om det finns ett badrum med dålig luftväxling direkt under den.
    Skär till isolerplattorna eller -skivorna något bredare än mellanrummet mellan takbjälkarna och tryck dem stadigt på plats. Använder man isoleringsmattor ska bredden vara sådan att man kan häfta fast isoleringen på bjälkarnas sidor. Försök att hålla materialet så tätt som möjligt, utan veck eller mellanrum. Isoleringen mellan bjälkarna behöver inte täckas. Måste man kunna komma åt vinden kan man sätta upp sidobjälkar med stadiga skivor ovanpå.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Isolera ett loft

3.7
3.7 of 5

336 Aantal stemmen

  • 5
    128
  • 4
    92
  • 3
    46
  • 2
    26
  • 1
    44