Isolera rör

86% of 100%

Att isolera är inte bara bra för miljön, utan sparar dessutom pengar.

Energi är alldeles för dyrbart för att slösa bort – det man inte förbrukar behöver inte produceras. Rören är nästan alltid värmesystemets svagaste länk, så det enklaste sättet att spara pengar är att isolera dem.

 1. Högre komfort inom räckhåll

  Rörledningar som går i väggen är svåra att isolera på grund av bristen på utrymme. Men vad man kan göra är att fylla hålrummen i väggen med PU-skum eller mineralull. Syftet med att isolera ledningar är att begränsa värmeförlusten mellan panna och radiator eller konvektor så mycket det någonsin går. Radiatorerna själva strålar ut värme åt alla håll, även mot väggarna. Och om väggen är en oisolerad yttervägg kommer mycket värme att gå förlorad via den. En bra lösning är att sätta en reflekterande plåt eller folie bakom radiatorn. Då förhindrar man värmeförlust och höjer komforten i rummet. Vilket betyder att du kan sänka termostatens inställning.

 2. Färgkoder på isolering

  Hur effektiv en isolering är uttrycks med ett R-värde. Ju bättre isoleringsmaterialet står emot värmegenomströmning, desto högre R-värde och desto effektivare isolering. Grå 9 mm rörisolering har ett R-värde på 0,030, medan blå 13 mm rörisolering har ett R-värde på 0,035.

 3. Rörisolering

  Polyeten har ett högt R-värde och har alltså utmärkta isolerande egenskaper. Detta material är brandhindrande och ljudupptagande (mindre oljud i rören). Det är lätt att applicera eftersom det är böjligt och lätt att sätta runt rören. Dessutom krymper det inte.

 4. Skära till rörisolering till rätt längd

  Det är mycket lätt att skära till rörisolering till rätt längd. Använd en geringslåda i vilken man kan såga rörisolering i vinklar på 30° och 45°. För att skära isoleringen kan man använda en brödkniv med ett 30 cm långt rakt blad. Öppna rörisoleringen på längden och tryck fast den på röret. Man kan sedan försegla rörisoleringen med dubbelhäftande tejp eller isoleringstejp.

 5. T-stycken

  Börja med att sätta isolering på rörens krökar, T-stycken och förgreningar. För T-stycken använder man ett kilformat 90-graders urtag i den stora delen rörisolering som går ända till mitten av isoleringen. I den del av isoleringen som ska sättas samman i 90° vinkel skär man av änden i två vinklar på 45° så att det bildas en spets. Sätt sedan i den spetsiga änden i det 90-gradiga urtaget i den stora biten rörisolering, så att de två delarna rörisolering passar ihop väl. Linda isoleringstejp runt T-stycket för att försegla fogen.

 6. 90° rörkrökar i rät vinkel

  Använd geringslådan för att såga ändarna på två bitar rörisolering i 45° vinkel. Sätt båda ändarna rörisolering på röret så att ändarna med 45° vinkel möts där röret är böjt i 90° rät vinkel och pressa ihop ändarna. Linda isoleringstejp runt böjen för att försegla fogen.

 7. 90° böjd rörkrök

  Lägg rörisoleringen i geringslådan med skåran vänd uppåt. Såga två skåror nära varandra igenom nästan hela isoleringen, båda i 30° vinkel. Sätt på rörisoleringen med skårorna vända mot mitten av böjen i rörkröken. Linda sedan isoleringstejp runt urtagen för att försegla fogarna.

 8. Väggfästen

  Mät avståndet från änden av den senaste delen rörisolering till väggfästet och skär en ny bit rörisolering med denna längd. Sätt rörisoleringen runt röret och fortsätt sedan med en ny bit rörisolering. Tryck ihop ändarna av rörisoleringen ordentligt och fäst dem på plats med hjälp av isoleringstejp.

 9. Tips

  Se till att alla fogar är väl förseglade och lindats runt med isoleringstejp. Det ger bästa möjliga isolering.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Isolera rör

4.3
4.3 of 5

344 totalt

 • 5
  242
 • 4
  45
 • 3
  16
 • 2
  6
 • 1
  35