Lägga laminatgolv

82% of 100%

Laminatgolv är ett snabbt och enkelt sätt att ge sitt vardagsrum, kök eller sovrum ett nytt utseende. Med de här anvisningarna och tipsen kan du komma i gång direkt.

 1. Lägg ut den fuktskyddande plastfilmen.

  Genom att först lägga ut en fuktskyddande plastfilm skyddar man golvet mot inverkan från fukt. Det är helt klart att rekommendera när man lägger laminat på ett nytt betonggolv.

  Klicka laminatet på plats
  Lägg den första plankraden och börja till vänster med spåret längs väggen. Luta laminatet något uppåt klicka det på plats.

 2. Är den första plankraden rak?

  Kontrollera att den första plankraden är rak. Är mellanrummen olika stora mellan plankor och vägg kan de vid behov korrigeras med distansklossar eller kilar.

 3. Tips

  Räkna med att det går åt lite mer laminat i fall en del av golvet skadas. Då kan man snabbt laga det.
  Det bästa är att lägga laminatgolv i ljusriktningen (från fönstren).
  Eftersom det finns en risk för färgskiftningar rekommenderar vi att man blandar laminat från olika förpackningar.
 4. Använda en slagkloss

  Klicka fast plankornas kanter ordentligt och knacka dem försiktigt på plats med hjälp av en slagkloss. Använd ett slagjärn för att klicka den sista plankan på plats närmast väggen där det inte finns tillräcklig plats för att använda en slagkloss.

 5. Såga plankorna till rätt storlek

  Lägg plankan med översidan uppåt om du använder en fintandad handsåg.
  Lägg plankan med översidan nedåt om du använder en figur- eller cirkelsåg.

 6. Tips

  Det finns särskilda sågklingor för laminat. De har särskilda omvända tänder för att kunna såga laminatet med översidan uppåt (i stället för upp och ned) och den grova kanten hamnar då på den yta som är nedåt.
 7. Placera distansklossar

  Laminatgolv kan krympa eller svälla på grund av varierande temperatur och fuktighet. Lämna utrymme för detta genom att spara ett mellanrum på omkring 8 mm längs alla golvets sidor. Med hjälp av två distansklossar eller kilar kan man enkelt justera detta mellanrum så att det är detsamma runt om.

 8. Klicka nästa plankrad på plats

  Börja nästa plankrad med den del som är kvar från föregående rad. Den bör vara längre än 40 cm. Det färdiga golvet ser snyggast ut om man ser till att alla återstående bitar har samma längd – det ger ett regelbundet mönster och minimerar spillet. För att få ett mindre formellt utseende kan man annars göra mönstret oregelbundet.

 9. Lägga flera plankor samtidigt

  När man har lagt omkring åtta plankrader sitter golvet ihop tillräckligt stadigt för att man ska kunna lägga en rad med flera plankor på samma gång. Luta hela raden av plankor något uppåt och klicka sedan i plankorna i föregående rad. Det är lättare att göra om man får hjälp av någon.

 10. Lägga den sista plankraden

  När man lagt den sista plankraden måste man sannolikt såga plankorna på längden. Det är lättast att göra om man lägger den sista plankan exakt ovanpå den näst senaste raden, med översidan vänd nedåt. Placera sedan ut 8 mm distansklossar längs väggen, lägg en ny planka mot distansklossarna och använd kanten av denna planka för att märka ut såglinjen på undersidan av den sista plankan under den. Sedan kan man såga plankan till rätt bredd. Se till att spåret hamnar på rätt sida.

 11. Tillhörande jobb
  Montera avslutningslister

  Man kan använda särskilda avslutningslister för trösklar mellan laminatgolvet och andra slags golvbeläggningar som heltäckningsmatta eller vinyl. Montera först fästskenan på golvet och klicka sedan fast listen uppe på denna. Man kan även köpa remsor som passar direkt på golvet, men då kommer fästskruvarna att synas. Det finns särskilda täckbrickor i matchande färger för att täcka hål runt värmeledningsrör.

 12. Montera socklar
  Fästa socklar med clips eller fästmedel

  Man kan fästa socklar med montagelim eller med clips om man använder ihåliga socklar. Ihåliga socklar kan användas för att dölja internet- och elsladdar.

 13. Montera socklar
  Såga till socklar i vinkel

  Man kan använda en geringssåg för att såga till socklar snyggt i exakt 45° vinkel. Man kan också använda en handsåg och en geringslåda. Naturligtvis kan man också såga socklarna i 90° vinkel och avsluta i ändarna med PVC-lock i matchande färg.

 14. Extra tips
  Lägga laminatgolv under dörrkarmar

  Har man fasat av dörrkarmen för att kunna trycka in laminatgolvet under den går det inte att luta laminatet så att det går att klicka ihop med nästa planka. Man kan lösa problemet genom att slipa bort den upphöjda delen av den utstickande tungan för att klicka fast (se nedanstående illustration). Man kan sedan trycka in tungan i motsvarande spår utan att behöva luta och sedan klicka.

 15. Tips

  Kontrollera att du fortfarande kan öppna dörrarna efter att ha lagt ett laminatgolv och att det finns tillräckligt med plats under dörrkarmarna för att kunna trycka in laminatgolvet under dem. Vid behov kanske man måste ta bort lite längst ned på dörren och fasa av dörrkarmen.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Lägga laminatgolv

4.1
4.1 of 5

1563 totalt

 • 5
  911
 • 4
  302
 • 3
  121
 • 2
  77
 • 1
  151