Måla en fönsterkarm av trä

76% of 100%

Fönsterkarmar av trä håller mycket längre om träet är väl skyddat mot fukt och solljus. Färg och lack skyddar inte bara mot fukt och mögel, utan även mot insekter, larver och trägnagare.

 1. Välja rätt slags färg eller lack

  Det finns många olika slags färger och lacker för in- och utomhusbruk:
  • Vattenbaserad färg (akrylat)
  • Färger som späds med ersättningar för terpentin som lösningsmedel (alkyd)
  • Lösningsmedelsfri (high solid) färg som ger bättre täckning
  • Polyuretanfärg (PU): tvåkomponentsfärg som används med akrylat- eller alkydfärg. Denna typ av färg är hårdare och mer hållbar.
  • Lack: genomskinlig ytbehandling som innesluter träet och skyddar det från fukt och UV-strålning. Lack ger en slät yta som är lätt att hålla ren.

 2. Applicera nytt färgskikt eller ta bort färgen helt?

  Om den redan målade ytan på fönsterkarmen är sliten av väder och vind måste man först slipa ner den och få bort allt damm innan man kan applicera ett nytt lager färg. Fyll vid behov i mindre ojämnheter. Om den befintliga färgen i stället är mycket skadad, eller om man vill använda en annan typ av färg, måste man göra ytan helt trären. Det kan man göra genom att bränna av färgen med en varmluftpistol, med hjälp av färgborttagningsmedel eller genom att slipa.

 3. Se upp med hål och sprickor

  Innan man börjar måla är det klokt att noggrant kontrollera fogarna mellan fönsterkarm och vägg. Det är väldigt lätt att smuts och fukt samlas i mellanrum och sprickor. Rengör därför sådana väl med dammsugare eller borste och fyll i dem med samma slags spackelmassa som du använt tidigare.

 4. Primer

  Det yttre färgskiktet täcker och fäster bättre om man först applicerar ett skikt med en bra grundfärg. När de torkat kan träfibrerna resa sig. Putsa därför slätt med ett fint sandpapper (grovlek 220 eller 280). Slipa alltid i träets fiberriktning. Fyll i alla håligheter och ojämnheter med spackelmassa och slipa jämnt, rengör och var noga med att få bort allt damm.

 5. Börja måla

  Använder du nytt trä ska du först kontrollera om det finns spår av kåda som i så fall ska tas bort. I annat fall kommer den syra kådan innehåller att angripa färgen. Avfetta därefter träet. Hårda träslag innehåller mer olja, vilket i ett första skede gör det svårt att applicera ett bra färgskikt. Applicera i så fall först ett skikt med en bra grundfärg.

 6. Maskering

  Det är bäst att sätta maskeringstejp på fönsterglaset. Det tar tid, men man kan sedan måla mycket snabbare och får en rak och snygg finish. OBS: ta bort maskeringstejp omedelbart efter att du målat. I annat fall kanske en del av färgen följer med.

 7. Applicera täckfärgen

  Jobba inifrån och utåt på fönsterkarmen. Öppna fönstret och måla först insidan. Börja med karmens vågräta delar och jobba nedifrån och uppåt. Måla sedan de lodräta delarna. Stäng fönstret nästan helt och måla karmens kanter. Måla sedan hela fönsterkarmen och jobba uppifrån och nedåt.

 8. Jämna ut färgen så att den är jämntjock

  Jobba alltid nedifrån och uppåt när du målar och överlappa ordentligt mellan penseldragen. Släta när du klar noga ut överlappningarna mellan penseldragen för att se till att färgen är jämntjock och inte har några spår.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Måla en fönsterkarm av trä

3.8
3.8 of 5

1653 totalt

 • 5
  804
 • 4
  338
 • 3
  170
 • 2
  107
 • 1
  233