Skip to content

Målning av väggar utomhus

Att låta någon annan göra jobbet kan bli kostsamt. Med rätt förberedelser kan du göra mycket själv. Du sparar tid och pengar genom att använda de praktiska steg för steg-anvisningar  som ni hittar på SKILs hemsida. Dessa steg för steg-anvisningar är indelade i kategorier efter olika typer av uppgifter i och omkring hemmet, med tydliga förklaringar i bokstavsordning.Med ett klick på någon av våra steg för steg-anvisningar eller gör det själv-tips är du klar att komma igång omedelbart!

  1. Val av färg

    Vattenbaserad akrylatfärg är det bästa valet för väggar utomhus. Denna typ av färg hjälper till att göra väggen vattensäker, samtidigt som den låter den fukt som fins i väggen avdunsta. Ta bort hinder i möjligaste mån, som fönsterluckor, rabatter, buskar, murgröna etc. Kontrollera också murbruksfogarna mellan tegelstenarna och ta bort eventuella pluggar, skruvar, spikar etc.

  2. Reparera sprickor och trasiga fogar mellan tegelstenarna

    Om du vill måla en gammal tegelvägg är sannolikheten stor att en del av murbruksfogarna har sprickor eller till och med har fallit bort. Sådana skador måste repareras innan du kan börja måla. Du måste ta bort skadade delar, lägga på nytt fogbruk och reparera eventuella sprickor och andra skador.

  3. Saltavlagringar

    Om du målar om en ny vägg kan det finnas vita saltavlagringar på väggen. Detta beror på att det kan finnas saltrester kvar på nya väggar när fukten i väggen har avdunstat. Du kan ta bort dessa avlagringar med en stålborste eller en Multi-Stripper med borste. Sopa sedan bort allt löst damm med en mjuk borste. OBS! Se till att inte de rena, torra väggaran blir våta igen. Använd inte högtryckstvätt, då måste du börja om processen från början igen.

  4. Rengör väggen

    Väggen ska vara ren innan du början. Om väggen är vattenkänslig, eller om du bor i ett skogigt område, märker du förmodligen av problem med moss- och algtillväxt. Avlägsna mossa och alger med stålborste och hobbykniv. Tvätta sedan väggen med lutlösning 1:1. Låt lösningen verka några timmar och skölj noga med vatten. Måla inte förrän väggen är riktigt torr – det tar några dagar.

  5. Högtryckstvätt

    Med högtryckstvätt får du bort det mesta av smutsen från väggen. Den får också bort all lös färg. Om så behövs kan du applicera mossborttagningsmedel. Låt verka och spola sedan väggen ren igen. Vänta sedan 14 dagar innan du målar (naturligtvis beroende på vädret).

  6. Fukt

    Om det finns problem med fukt i väggen måste dessa förstås lösas innan du målar. Fuktproblem kan bero på bristfällig isolering mellan grunden och väggen. Om så är fallet kan du sätta in en ventilationsöppning, till exempel i en vertikal murfog, eller så kan du byta ut en tegelsten mot ett ventilationsgaller.

  7. Pulverformiga avlagringar på väggen

    På väggar som målats tidigare kan det finnas pulverformiga avlagringar, som gör att den nya färgen fäster dåligt. I så fall måste den underliggande ytan fixeras med en speciell grundfärg. Fast underlag är avgörande, eftersom det nya färgskiktet annars inte fäster korrekt utan kommer att lossna inom kort.

  8. Måla väggens nedre del

    Vid markytan bör du borsta väggens nedre del ren från jord och sand, så att inte penseln blir smutsig. Gräv om möjligt bort jord/sand till ytterligare en tegelstens djup och låt torka ordentligt. På obehandlat tegel, applicera först grundfärg och låt torka minst 12 timmar. Om du målar denna del med mörkare färg, kommer lerstänk inte att synas lika mycket.

  9. Maskera dörr- och fönsterkarmar

    Täck växter och buskar med plast. Maskera dörr- och fönsterkarmar med maskeringstejp. Måla först väggens kanter med en stor pensel och måla närmast intill dörr- och fönsterkarmar samt hängrännor. Arbeta med stor överlappning, från det torra området till det våta områdets kanter.
    Var inte för sparsam med färgen – om du använder för lite kan effekten bli ojämn och flammit.
    Kontrollera satsnumren på färgburkarna. Om färgen är från olika satser är risken stor att en kulörskillnad kommer att synas efter en tid.

  10. Utstrykning

    Måla med långhårig roller. Det ger mindre synlig överlappning och gör att du kan arbeta mycket fortare. Se till att rollern är väl fylld med färg. Applicera färg i en vertikal rand. Fyll rollern med färg igen och applicera en ny vertikal rand, 40 cm från den första. Rolla diagonalt över de två ränderna för att måla stryka ut färgen. Se noga till att färgen täcker alla spalter och fogar. Måla uppifrån ned till mitt på väggen och sedan därifrån ned till marken.
    Placera sedan nästa rand till vänster eller höger om den första. Använd en smal roller för mindre ytor invid dörr- och fönsterkarmar. Observera att detta alltid kommer att bilda en våt målad kant, och du bör arbeta från torra mot våta ytor.

  11. Stege eller ställning

    Måla bara torra och vindstilla dagar. Använd stege eller ställning som når omkring 1 m över arbetshöjd. Se till att stegen står stadigt på stabilt underlag, så att den inte riskerar att falla.
    Placera stegen i omkring 15° vinkel mot väggen. Sträck dig inte mer än en armslängd åt sidan under arbetet – flytta stegen i stället.

  12. Distans

    En distans gör stegen stabil och gör arbetet säkrare. Det är lätt att montera en distans på vilken stege som helst, vilket är mycket praktiskt vid arbete på utstickande hängrännor. Distansen ökar avståndet till väggen med omkring 35 cm. Arbetet blir säkrare om du hyr en ställning eller skylift.

  13. Hängrännor

    Ofta behöver också hängrännor och takfotsinklädnad underhållas och målas. Om du hyrt en ställning eller skylift kan du passa på att kontrollera hängrännornas skick och utföra eventuella reparationer som behövs. Se även steg för steg-anvisningarna för att underhålla hängrännor.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Målning av väggar utomhus

4.1
4.1 of 5

414 Aantal stemmen

  • 5
    218
  • 4
    109
  • 3
    30
  • 2
    15
  • 1
    42