Målning av väggar utomhus

82% of 100%

Att måla ytterväggarna på huset ger ett fräscht och välvårdat intryck och ökar värdet. Dessutom skyddar färgen väggarna mot väder och vind. Dock krävs viss kunskap och en del förberedelser för att måla väggar utomhus. Ta god tid på dig för förberedelserna och välj material av bästa kvalitet. Därmed kan du vara säker på att få gott resultat och långsiktigt skydd.

Att tänka på
Använd penslar och rollers av god kvalitet – de ger avsevärt bättre resultat.

 1. Val av färg

  Vattenbaserad akrylatfärg är det bästa valet för väggar utomhus. Denna typ av färg hjälper till att göra väggen vattensäker, samtidigt som den låter den fukt som fins i väggen avdunsta. Ta bort hinder i möjligaste mån, som fönsterluckor, rabatter, buskar, murgröna etc. Kontrollera också murbruksfogarna mellan tegelstenarna och ta bort eventuella pluggar, skruvar, spikar etc.

 2. Reparera sprickor och trasiga fogar mellan tegelstenarna

  Om du vill måla en gammal tegelvägg är sannolikheten stor att en del av murbruksfogarna har sprickor eller till och med har fallit bort. Sådana skador måste repareras innan du kan börja måla. Du måste ta bort skadade delar, lägga på nytt fogbruk och reparera eventuella sprickor och andra skador.

 3. Saltavlagringar

  Om du målar om en ny vägg kan det finnas vita saltavlagringar på väggen. Detta beror på att det kan finnas saltrester kvar på nya väggar när fukten i väggen har avdunstat. Du kan ta bort dessa avlagringar med en stålborste eller en Multi-Stripper med borste. Sopa sedan bort allt löst damm med en mjuk borste. OBS! Se till att inte de rena, torra väggaran blir våta igen. Använd inte högtryckstvätt, då måste du börja om processen från början igen.

 4. Rengör väggen

  Väggen ska vara ren innan du början. Om väggen är vattenkänslig, eller om du bor i ett skogigt område, märker du förmodligen av problem med moss- och algtillväxt. Avlägsna mossa och alger med stålborste och hobbykniv. Tvätta sedan väggen med lutlösning 1:1. Låt lösningen verka några timmar och skölj noga med vatten. Måla inte förrän väggen är riktigt torr – det tar några dagar.

 5. Högtryckstvätt

  Med högtryckstvätt får du bort det mesta av smutsen från väggen. Den får också bort all lös färg. Om så behövs kan du applicera mossborttagningsmedel. Låt verka och spola sedan väggen ren igen. Vänta sedan 14 dagar innan du målar (naturligtvis beroende på vädret).

 6. Fukt

  Om det finns problem med fukt i väggen måste dessa förstås lösas innan du målar. Fuktproblem kan bero på bristfällig isolering mellan grunden och väggen. Om så är fallet kan du sätta in en ventilationsöppning, till exempel i en vertikal murfog, eller så kan du byta ut en tegelsten mot ett ventilationsgaller.

 7. Pulverformiga avlagringar på väggen

  På väggar som målats tidigare kan det finnas pulverformiga avlagringar, som gör att den nya färgen fäster dåligt. I så fall måste den underliggande ytan fixeras med en speciell grundfärg. Fast underlag är avgörande, eftersom det nya färgskiktet annars inte fäster korrekt utan kommer att lossna inom kort.

 8. Måla väggens nedre del

  Vid markytan bör du borsta väggens nedre del ren från jord och sand, så att inte penseln blir smutsig. Gräv om möjligt bort jord/sand till ytterligare en tegelstens djup och låt torka ordentligt. På obehandlat tegel, applicera först grundfärg och låt torka minst 12 timmar. Om du målar denna del med mörkare färg, kommer lerstänk inte att synas lika mycket.

 9. Maskera dörr- och fönsterkarmar

  Täck växter och buskar med plast. Maskera dörr- och fönsterkarmar med maskeringstejp. Måla först väggens kanter med en stor pensel och måla närmast intill dörr- och fönsterkarmar samt hängrännor. Arbeta med stor överlappning, från det torra området till det våta områdets kanter.
  Var inte för sparsam med färgen – om du använder för lite kan effekten bli ojämn och flammit.
  Kontrollera satsnumren på färgburkarna. Om färgen är från olika satser är risken stor att en kulörskillnad kommer att synas efter en tid.

 10. Utstrykning

  Måla med långhårig roller. Det ger mindre synlig överlappning och gör att du kan arbeta mycket fortare. Se till att rollern är väl fylld med färg. Applicera färg i en vertikal rand. Fyll rollern med färg igen och applicera en ny vertikal rand, 40 cm från den första. Rolla diagonalt över de två ränderna för att måla stryka ut färgen. Se noga till att färgen täcker alla spalter och fogar. Måla uppifrån ned till mitt på väggen och sedan därifrån ned till marken.
  Placera sedan nästa rand till vänster eller höger om den första. Använd en smal roller för mindre ytor invid dörr- och fönsterkarmar. Observera att detta alltid kommer att bilda en våt målad kant, och du bör arbeta från torra mot våta ytor.

 11. Stege eller ställning

  Måla bara torra och vindstilla dagar. Använd stege eller ställning som når omkring 1 m över arbetshöjd. Se till att stegen står stadigt på stabilt underlag, så att den inte riskerar att falla.
  Placera stegen i omkring 15° vinkel mot väggen. Sträck dig inte mer än en armslängd åt sidan under arbetet – flytta stegen i stället.

 12. Distans

  En distans gör stegen stabil och gör arbetet säkrare. Det är lätt att montera en distans på vilken stege som helst, vilket är mycket praktiskt vid arbete på utstickande hängrännor. Distansen ökar avståndet till väggen med omkring 35 cm. Arbetet blir säkrare om du hyr en ställning eller skylift.

 13. Hängrännor

  Ofta behöver också hängrännor och takfotsinklädnad underhållas och målas. Om du hyrt en ställning eller skylift kan du passa på att kontrollera hängrännornas skick och utföra eventuella reparationer som behövs. Se även steg för steg-anvisningarna för att underhålla hängrännor.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Målning av väggar utomhus

4.1
4.1 of 5

366 totalt

 • 5
  186
 • 4
  101
 • 3
  30
 • 2
  13
 • 1
  36