Montera en extra hylla i garderoben

82% of 100%

I garderober och andra skåp finns ofta gott om plats för alla dina saker, men inredningen i dem är inte alltid så praktisk. Genom att montera en extra hylla i en ny eller befintlig garderob kan man skapa mer plats genom att hålla ordning på sakerna. Och om dina förvaringsbehov förändras är det lätt att lägga till fler hyllor för att få ännu mer plats.

Att tänka på

Det första man måste göra är att se efter vilket slags hyllor som används i garderoben eller skåpet. Oftast är de gjorda av spånplatta med fanerad eller laminerad yta och en tjocklek på 16 eller 18 mm. Hyllorna kan fästas på olika sätt – ofta är vissa av dem eller alla fästa på sidoväggarna.

 1. Hyllornas bredd och djup

  Hyllor behöver inte alltid vara lika breda och djupa. Man kan variera beroende på sina förvaringsbehov, t.ex. genom att alternera mellan olika djupa hyllor eller sätta upp en eller två hyllor som är mindre djupa.

 2. Vilket slags material?

  Det material som oftast används till hyllor i skåp och garderober är spånskiva. Den är ofta ytbehandlad med ett skikt faner eller plastlaminat på båda sidor. Spånskivor har en tendens att sjunka ned redan med lite belastning. Det räcker ofta att limma eller skruva fast en träribba längs kanterna fram och bak för att hyllan ska bli starkare och styvare.

 3. Såga till rätt storlek

  Kontrollera först med en vinkelhake att skåpets eller garderobens väggar är vinkelräta mot den bakre väggen och att den bakre väggen är slät. Mät den övre eller undre hyllans bredd för att ta reda på den nya hyllans bredd. Sedan kan man beställa en färdigsågad eller själv såga till den med en handsåg eller elektrisk såg.

 4. Kantfanertejp

  Använder man spånskiva med fanerad yta blir kanten inte så snygg efter sågning. Man kan ytbehandla den med hjälp av kantfanertejp som sätts fast med strykjärn. Håll tejpen på plats och dra över den med ett varmt strykjärn så att den fäster vid hyllans kant. Man kan naturligtvis också täcka hyllan med självhäftande plastfolie, tidningssidor eller vad man själv önskar.

 5. Hyllkonsoler

  Nästa steg är att montera hyllkonsolerna. De finns av olika slag. Se vilka som redan används i skåpet eller garderoben. Några av de vanligaste typerna:
  • Träkonsoler som skruvas fast i sidoväggarna. De har samma längd som hyllan är djup.
  • Inställbara hyllsystem. Borra hål (inte för djupa) i sidoväggen och sätt i hylsor som man trycker in de stift i som bär upp hyllan. Man kan naturligtvis sätta i stift eller träpluggar direkt i sidoväggarna.
  • Fasta konsoler eller fästen som är fästa med skruv eller spik både i sidoväggarna och under hyllan.

 6. Hyllans placering

  Var försiktig när du märker upp platserna för konsolerna på de båda sidoväggarna. Om man bara mäter avståndet från skåpets eller garderobens övre eller undre del, ger det ingen garanti för att hyllan ska bli vågrät. Bästa sättet är att lägga ett vattenpass på hyllan, hålla den på plats mellan de två sidoväggarna och märka upp rätt ställe. Man kan också använda sig av ett mellanrum som är lika stort mellan de två hyllor som är närmast, mätt från den övre hyllans övre kant.

 7. Skruva på plats

  Skruva fast konsolerna i sidoväggarna. Lägg sedan hyllan på konsolerna och använd en syl för att göra små hål i hyllans undersida. Skruva hyllan på plats med hjälp av korta spetsiga skruvar.

 8. Förstärkning

  Man kan förstärka hyllorna med extra träribbor av samma material som själva hyllorna. Sätter man ribban längs hyllans framkant gör det att hyllan ser tjockare ut. Använd vitt trälim och håll träribban på plats med en eller träklämmor eller några skruvar.

 9. Tips

  Ofta är det klokt att montera hyllor så att man kan förvara låga och höga saker bredvid varandra. Då har man alltid tillgång till rätt hyllutrymme. En kort hylla med en extra lodrät avdelare kan i så fall vara en bra lösning.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Montera en extra hylla i garderoben

4.1
4.1 of 5

308 totalt

 • 5
  182
 • 4
  58
 • 3
  14
 • 2
  10
 • 1
  44