Montera en kattlucka

86% of 100%

Älskar du katter måste du säkert släpp in eller ut din katt hela tiden. En kattlucka är en säker och praktisk lösning som du själv enkelt monterar i dörren.

 1. Mäta din katt

  Katter är olika stora. För att kunna svänga både inåt och utåt måste kattluckan hänga på rätt höjd över golvet. Genomsnittlig höjd för en kattlucka är 15 cm över golvet. Det är också genomsnittlig höjd för en kattmage. Märk ut rätt höjd på två ställen för att vara säker på att strecket blir rakt.

 2. Välja rätt plats

  De flesta kattägare sätter en kattlucka mitt i dörren. För att göra det märker du först ut mitten på dörren.

 3. Märka ut platsen

  De flesta kattluckor levereras med en pappersmall så att man kan se var man behöver borra de hål som märker ut vilken del av dörren som ska sågas bort. Se till att mallens mitt är på mitten av dörren. Använd tejp för att hålla mallen på plats.

 4. Välja rätt borrmaskin

  För att man ska kunna vrida runt figursågens klinga i det hål man borrat behöver borrets diameter vara lite större än bredden på klingan. Använd skyddsglasögon och se till att inget hår eller löst sittande kläder är i vägen när du sågar.

  Borra hålen
  Borra ett hål i varje hörn av mallen. Placeringen av dessa hål markerar kattluckans fyrkantiga kontur. Märk ut de vågräta och lodräta linjerna direkt på dörren.

 5. Såga ut öppningen

  Kontrollera att dörren är stängd innan du börjar. Ha en stabil arbetsställning och sätt in figursågens klinga i ett av hålen. Håll sågen platt mot dörren och se till att den inte rör sig uppåt eller nedåt medan du sågar. Ta tid på dig när du sågar. Följ strecken noga och såga så rakt som möjligt mellan de hål du borrat.

 6. Återanvända den träbit som tagits bort

  När du sågat runt hela fyrkanten tar du ut den fyrkantiga träbiten ur hålet. Har man inte köpt en färdig kattlucka kan man använda denna bit för att göra sin egen kattlucka.

  Putsa
  Putsa insidan av hålets kanter med sandpapper och ta bort allt damm med en dammsugare.
  Placera den främre delen av kattluckan över hålet och kontrollera att den kan röra sig obehindrat.

 7. Märka ut fästhålen

  När man satt framsidan av kattluckan rakt i dörren kan man märka ut lägena för fästhålen i alla fyra hörnen

  Borra fästhålen
  Borra fästhålen på de fyra ställen du märkt upp rakt igenom till dörrens andra sida. Var noga med att hålla borrmaskinen helt vågrätt.

  Montera kattluckans ytterdel
  Håll kattluckans insida på plats över de fyra hålen och sätt i de långa bultarna i hålen. Öppna sedan luckan och håll kattluckans utsida över de bultar som sticker ut. Det finns olika typer av kattluckor och monteringsmetoderna kan variera.

 8. Sätta kattluckan på plats

  Håll muttern i ena handen och en skruvmejsel i den andra och dra åt muttern för hand. Gör samma sak med de tre andra muttrarna. Kontrollera när du monterat alla fyra muttrar att kattluckans underkant är helt vågrät. Dra sedan åt alla muttrarna ordentligt.

 9. Göra sin egen kattlucka

  Man kan även snygga till den inre fyrkant av trä som tagits bort och använda den som kattlucka. Sätt en träram med tvåvägsgångjärn överst så att kattluckan kan öppnas åt båda håll. Längst ned på luckan kan man sätta en trälist för att ge extra tyngd.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Montera en kattlucka

4.3
4.3 of 5

459 totalt

 • 5
  323
 • 4
  60
 • 3
  23
 • 2
  10
 • 1
  43