Montera lodräta persienner

78% of 100%

Har du fönsterkarmar med standardmått kan du sannolikt hitta lodräta persienner med rätt bredd. Men det är lätt att justera persiennernas bredd till rätt storlek. För att få bra passform bör du köpa persienner som är något längre än fönsterkarmens höjd. Man kan köpa lodräta persienner i olika färger och material, som vinyl, aluminium, trä och textil.

 1. Välja rätt plats

  Beroende på hur mycket plats det finns och vad man föredrar finns det olika sätt att montera persiennerna. Genom att använda särskilda distansbeslag kan man även montera persiennens övre skena fristående på vilken höjd man vill. Montera persiennen på lämpligt avstånd från fönsterkarmen så att det finns plats för lamellerna att öppnas obehindrat. Använd distansbeslagen om persiennen inte sätts i taket.

 2. Såga till skenan till rätt storlek

  Måste du korta skenan lossar du först den skruv som håller fast ändavslutningen och skjuter ändavslutningen längs skenan precis förbi såglinjen. Sträck upp snodden och dra åt den skruv som håller fast ändavslutningen igen. Placera löparna så att lamellerna blir jämnt fördelade när persiennen hängs upp. Såga skenan till rätt bredd och fila kanten slät.
  En löpare och lamell måste tas bort för varje 10 cm som man kortar skenans bredd. Lyft upp ändavslutningen försiktigt med en skruvmejsel och skjut de löpare som inte behövs förbi den. Klicka sedan den första löparen på plats med ändavslutningen.

 3. Montera skenan direkt i taket

  Håll skenan på plats med snodden på rätt sida. Märk ut platserna för de hål som ska borras genom de förborrade hålen i skenan. Borra hålen med ett 6 mm murverksborr och sätt i pluggar. Skruva sedan skenan på plats så att skruvhuvudet försänks i skenan. Man kan också montera skenan i taket med hjälp av clips. Den är då lättare att senare demontera.

 4. Montera skenan med fästen

  Bestäm var det första fästet ska sitta och märk ut platserna för de hål som ska borras. Borra hålen med ett 6 mm murverksborr och sätt i pluggar. Skruva det första fästet på plats och dra delvis åt fästskruvarna. Montera sedan det andra fästet på samma avstånd från skenans andra ände. Montera det tredje fästet, om det behövs, mitt emellan de två andra.

 5. Montera lamellerna

  När man monterat skenan kan man sätta lamellerna på plats. Skjut in metallhängarna i sömmarna högst upp på lamellerna. Ta den första lamellen och märk ut önskad höjd genom att vika lamellens nedre del uppåt. Lämna ett mellanrum på 15 mm från golvet eller fönsterbrädan. Lägg till 9 cm till lamellens längd över vecklinjen och kapa sedan av resten av lamellen.

 6. Montera vikterna på lamellerna

  Det finns olika slags vikter så att lamellerna ska hänga snyggt med hjälp av tyngdkraften. I exemplet nedan skjuter man ett plastclips med små krokar över lamellens undre del, med krokarna vända uppåt. Tryck omkring 3 cm av lamellmaterialet genom spåret i metallvikten. Vrid sedan vikten två halva varv uppåt. Vikten är då helt täckt av materialet. Sätt slutligen plastclipset över materialet och vikten.

 7. Ansluta lamellerna

  När allt hänger som det ska monterar man snodden med plastringarna på plastclipsens krokar. Snodden räcker till grupper om fem lameller. Den sjätte lamellen är sedan den första i nästa grupp av lameller. Skär av eventuell överskjutande snodd.
  Det tar alltid några dagar innan lamellerna hänger snyggt på plats, så eventuella veck försvinner av sig själva.

 8. Montera lodräta persienner i ett sluttande fönster

  Man kan också sätta lodräta persienner i ett fönster med sluttande övre karm. Persiennen måste då monteras så att lamellerna glider mot den högre delen av fönstret när persiennen dras ifrån. Därför är det bäst att sätta snodden för att dra för/ifrån på denna sida. För att kunna kapa alla lameller till rätt längd bör man lämna små mellanrum mellanhöger och vänster ändar av skenan och fönsterkarmen. Man kan sedan justera lamellernas höjd i förhållande till fönsterbrädan genom att skjuta skenan något uppåt eller nedåt. När man fått skenan på rätt plats kan man fästa den undre delen så att den kan glida nedåt.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Montera lodräta persienner

3.9
3.9 of 5

106 totalt

 • 5
  52
 • 4
  20
 • 3
  13
 • 2
  8
 • 1
  13