Montera myggnät i dörrar och fönster

80% of 100%

På sommaren vill man släppa in frisk luft i vardags- och sovrum, men hålla myggor, flugor och andra insekter borta. Ett myggnät är den perfekta lösningen för frisk luft och komfort – utan att behöva störas av surrande och inande insekter. Alla moderna fönsterkarmar lämpar sig inte för att montera myggnät. Därför är det bäst att montera myggnät i en befintlig fönsterkarms eller altandörrs öppning. Man kan göra ramen till myggnätet av trä eller aluminium.

 1. Mäta upp fönstret

  Oavsett om man vill göra ett myggnät som går att öppna eller ett fast nät utan gångjärn måste man känna till måtten. Mät först av allt fönsterkarmens höljd och bredd mellan väggarna. Räkna med 10 extra mm för att det ska vara lätt att montera myggnätet.

 2. Myggnät med träram

  Man kan göra den ram man ska fästa myggnätet på av träläkt. De bör vara 40 mm breda och 20 mm tjocka. Sätt ihop läkten med hjälp av bladfogar. Man kan även använda andra slags träfogar men då kan man behöva använda tjockare läkt.

 3. Tvärgående läktbitar

  Ta två långa bitar läkt (samma längd som fönstrets höjd) och tre korta (samma längd som fönstrets bredd). Den tredje biten läkt sätts mitt i ramen för att göra den mer stabil. Gör bladfogar i de två långa läktbitarnas ändar med samma bredd som de tvärgående läktbitarna (40 mm). Gör sedan samma sak med de tre korta läktbitarna.

 4. Bladfogar

  Man kan göra bladfogar med en geringssåg. Sätt fast läkten upprätt i arbetsbänken och såga först lodrätt in i änden. Fäst sedan läkten vågrätt och gör ett sågsnitt genom halva läktens tjocklek så att en bit med halva läktens tjocklek tas bort. Man kan även ta bort dessa bitar med ett stämjärn eller en överfräs. Använd en vinkelhake för att märka ut såglinjerna och var noga med att märka ut dem rätt.

 5. Göra urtag i ramen

  Den tvärgående biten i mitten ska sättas mitt på de två långa bitarna läkt. Det betyder att man måste göra urtag ned till halva djupet i dessa läktbitar. Det kan man göra med en överfräs. Ställ in djupet så att det stannar på detta djup. Gör urtagen i två steg för att undvika att överfräsen blir överbelastas och träet bränt. Märk först ut såglinjerna med en vinkelhake och börja fräsa längs de streck du märkt upp. Sätt en bortsågad bit läkt intill arbetsstycket för att styra maskinen och hjälpa dig att fräsa rakt.

 6. Stämjärn

  Bästa sättet att ta bort eventuella ojämnheter är med ett stämjärn. När man gjort alla urtagen lägger man ramen på golvet och kontrollerar att allting passar.

 7. Sätta ihop ramen

  Sätt ihop alla delar med trälim och skruvar och kontrollera att ramens hörn är rätvinkliga. Det kan man göra med en vinkelhake eller genom att kontrollera att diagonalerna är lika långa. Kontrollera också att ramen passar ordentligt i mellanrummet mellan väggarna innan du drar åt skruvarna ordentligt. För att förhindra att träläkten splittras upp är det klokt att förborra skruvhålen med ett borr med mindre diameter än skruvens. Efter att ha satt ihop ramen kan du ytbehandla den med ett lager lack eller färg.

 8. Spänna och fästa nätet

  Lägg nätet på ramen och klipp runt om så att det är 5 cm större runt om än själva ramen. Vik överskjutande nät bakåt och fäst det runt överdelen med en häftapparat eller elektrisk häftpistol. Sätt en häftklammer var 5 cm. Spänn nätet genom att dra det nedåt så hårt det går och häfta sedan fast sidorna i ramen. Försök hålla nätet spänt så att det passar utan några veck och så att nätets mönster stämmer med ramens form.

 9. Ytbehandling

  Man kan dölja häftklamrarna genom att skruva på tunn läkt med samma bredd som ramens. Såga till dem till rätt längd och ytbehandla med färg eller lack i samma färg som ramen. Förborra skruvhålen med ett borr med mindre diameter än skruvarnas för att förhindra att träläkten splittras upp.

 10. Montera gångjärnen

  Kontrollera på vilken sida av fönstret (eller dörren) gångjärnen sitter. Myggnätets gångjärn måste monteras på samma sida. Märk innan du börjar ut skruvhålen för gångjärnen och förborra sedan skruvhålen med ett borr med mindre diameter än skruvarnas.

 11. Stängningsanordning

  Efter att ha monterat myggnätet kan man montera ett magnetiskt lås för att hålla det stängt. Sätt själva magneten på nätets ram och metallblecket på motsvarande ställe på fönsterkarmen.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Montera myggnät i dörrar och fönster

4
4 of 5

620 totalt

 • 5
  334
 • 4
  135
 • 3
  34
 • 2
  28
 • 1
  89