Montera och hänga upp en rullgardin/jalusi

82% of 100%

Oftast kan man köpa rullgardiner och jalusier i olika storlekar. Har du tur hittar du en i exakt rätt storlek för ditt fönster. Men om du inte gör det är det lätt att såga och skära till en till rätt storlek. Välj en rullgardin eller jalusi som är något längre och bredare än fönsterkarmen. Med en bågfil kan du såga till rullgardinens eller jalusins övre stång till rätt storlek.

Vilka olika slags rullgardiner och jalusier finns det?
Rullgardiner och jalusier finns i olika material som vinyl, bomull eller ISO (med en isolerande baksida av aluminium).

 1. Välja rätt plats

  Beroende på hur mycket plats det finns och vad du föredrar finns det olika sätt att montera rullgardinen framför fönstret.
  1. Man kan hänga rullgardinen i fönsterkarmen.
  2. Man kan hänga rullgardinen på väggen, över fönsterkarmen.
  3. Man kan hänga rullgardinen i taket.

 2. Se upp för hinder

  Kontrollera att det inte finns några utstickande delar – som ett fönsterhandtag som sticker ut för långt – som kan komma i vägen för rullgardinen när man drar ned eller upp den. I så fall kan man överväga att hänga rullgardinen så att den rullas in och ut på rullens framsida i stället för på baksidan.

 3. Mäta bredden

  Mät upp rullgardinens bredd inklusive fästen om du vill hänga den inuti fönsterkarmen. Lägg på 5 mm extra utrymme på båda sidor av karmen för att lättare montera fästena.

 4. Bestämma på vilken sida man ska sätta kedjan

  Bestäm om du vill hänga rullgardinskedjan till vänster eller höger. Märk ut ställena och montera fästena inuti eller utanpå fönsterkarmen. Fästet med utstickande stift, montage med sexkanthuvud eller spår är oftast den sida där kedjemekanismen sitter. Kontrollera först att detta stämmer – det kan skilja mellan olika märken.

 5. Montera fästena på fönsterkarmen eller väggen

  Bestäm var det första fästet ska sitta och märk ut borrhålen. Förborra hålen med ett tunt träborr (2,5 mm) om du monterar fästet på fönsterkarmen. Använd ett 6 mm murverksborr och pluggar av samma storlek om du monterar rullgardinen på väggen. Montera sedan det första fästet och dra åt skruvarna löst. Använd en lång träribba för att med hjälp av ett vattenpass justera rullgardinen så att den är i våg. Märk sedan ut borrhålen för det andra fästet.

 6. Montera fästena i taket

  Mät upp mitten på fönsterkarmen och använd en vinkelhake för att märka ut detta ställe i taket. Mät från denna mittpunkt upp platserna för fästena till vänster och höger (vardera hälften av totallängden).

 7. Såga rullgardinen till rätt bredd

  När man kortar av rullgardinen måste man dra av båda fästenas tjocklek från den samlade uppmätta bredden. I genomsnitt betyder det att man drar av ytterligare 2 x 4 mm från uppmätt bredd. Märk upp den bredd som blir resultatet på rullgardinen och såga av resten. Montera ändstycket på rullgardinen med ett stift. Såga sedan av rullgardinens hängdel till samma bredd.

 8. Skär till tyget till rätt storlek

  Lägg rullgardinen på en slät yta för att mäta upp och skära till tyget till rätt storlek. När du sågat till den till rätt bredd använder du pinnen i rullgardinens hängdel för att den ska få samma bredd. Skär sedan tyget till rätt storlek. Det bästa är att göra det med en vass hobbykniv, men man kan även använda en sax.

 9. Fästa tyget på rullgardinsstången

  Ta bort skyddsfolien på rullgardinens självhäftande remsa. Tyget ska rullas upp och ned på fönstersidan. Kontrollera noga på vilken sida kedjemekanismen sitter. Tyget måste sitta helt vågrätt på stången, annars rullas det upp skevt! Vik upp de sista fem centimetrarna av tyget och gör ett skarpt veck. Sätt sedan stången i vecket med den självhäftande remsan uppåt. Använd båda händerna för att rulla upp stången mot tygets övre kant och håll tyget hela tiden helt rakt. Rulla sedan upp ¾ av rullgardinen och sätt i pinnen i den hängande delen i spåret. Nu är rullgardinen klar att hängas upp.

 10. Hänga upp rullgardinen

  Sätt först i rullgardinsstången i fästet med kedjemekanism och sedan i det andra fästet.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Montera och hänga upp en rullgardin/jalusi

4.1
4.1 of 5

570 totalt

 • 5
  345
 • 4
  94
 • 3
  49
 • 2
  21
 • 1
  60