Montera persienner

76% of 100%

Har man fönsterkarmar av standardstorlek kan man sannolikt hitta persienner som passar exakt. Du kan också fråga din leverantör av fönsterkarmar om han har matchande produkter. Om inte, är det lätt att ge en persienn rätt storlek. Välj persienner som är något längre och bredare än fönsterkarmens innermått. Persienner finns i olika färger och material, som vinyl, aluminium, trä och textil.

Att tänka på
Följ alltid de anvisningar som medföljer persiennerna!

 1. Fördelar med persienner

  Persienner av den här typen ger utmärkt isolering. På vintern flödar varm luft in i rummet så lamellernas konkava sidor bör vara vända inåt. Men på sommaren stiger den varma luften uppåt, så lamellernas konkava sidor bör vara vända utåt. Sådana persienner kan höjas upp och justeras med hjälp av mekanismen i den övre skenan.

 2. Olika monteringssystem

  Persienner levereras med olika slags fästen. Persiennernas övre fäste kan t.ex. sitta fast med lådformiga fästen med en låsplatta eller med vinkelbeslag med en vridbar låsspärr för att sätta den övre skenan på plats.

 3. Välja rätt plats

  Beroende på hur mycket plats det finns och vad man föredrar finns det olika sätt att montera persiennerna.
  1. Fästa dem i fönsterkarmen (inte tillrådligt med karmar av plast eller aluminium eftersom hålen inte senare går att laga).
  2. Fästa dem i väggen över fönsterkarmen.
  3. Fästa dem i taket.

 4. Sätta upp montagefästena

  Bestäm var det första fästet ska sitta och märk ut platserna för de hål som ska borras. Förborra hålen med ett tunt träborr (2,5 mm) om du monterar persiennen på fönsterkarmen. Använd ett 6 mm murverksborr och sätt i pluggar om du monterar persiennen på väggen. Skruva sedan fästet på plats och dra delvis åt fästskruvarna. Använd en träbit och ett vattenpass, håll monteringsskenan vågrätt och märk ut platsen för det andra fästet. Se till att fästet inte kommer i vägen för kedjan eller remmen om du måste sätta upp ett tredje fäste.

 5. Mäta upp den inre bredden

  När fästena monterats kan man mäta upp persiennens innerbredd mellan fästena. Märk ut denna bredd på persiennens över- och underskenor. Var när du mäter noga med att lägga till extra bredd för skenornas ändavslutningar.

 6. Såga till den övre skenan till rätt storlek

  Såga med en bågfil till persiennens övre skena till rätt bredd. Skydda lamellerna med en trasa eller kartongbit medan du jobbar. Sätt efter att du sågat tillbaka ändavslutningarna på skenan.

 7. Kapa lamellerna till rätt storlek

  Häng tillfälligt upp persiennen och märk ut den inre bredden på den understa lamellen. Se till att persiennen hänger på mitten så att du kapar lika mycket på vänster och höger sida. Använd en särskild lamellavbitare eller en sax för att kapa lamellen till rätt bredd. Kapa sedan övriga lameller till rätt storlek (man kan använda den del man kapat av den understa lamellen som mall för de andra). Du kan sedan hänga persiennen på plats och låsa fast den i fästena.

 8. Justera höjden

  Är persiennen för lång blir det en tjock bunt lameller längst ned som inte används. Det kan man undvika genom att ta bort lameller som inte behövs. Ta bort ändavslutningarna av plast från den undre skenan och knyt loss snodden nedtill. Ta bort underskenan och ta bort lameller som inte används från snodden eller bandet. Du kan sedan sätta tillbaka underskenan och sätta snodden på plats igen. Sätt tillbaka ändavslutningarna i skenan, klipp snodden eller bandet till rätt längd och knyt ihop ändarna igen. Sätt slutligen i pinnen för att öppna och stänga persiennen i dess hållare.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Montera persienner

3.8
3.8 of 5

180 totalt

 • 5
  84
 • 4
  38
 • 3
  20
 • 2
  12
 • 1
  26