Montering av ny fönsterbänk

78% of 100%

Efter renovering, eller om du flyttat till ett nytt boende, kanske du vill byta ut en eller flera fönsterbänkar. Befintliga fönsterbänkar kanske är skadade, du kanske inte trivs med utformningen, eller de passar inte in i den nya inredningen. De flesta bostäder har fönsterbänkar av standardtyp, så det är inte så svårt att montera nya. Detta kan göras på olika sätt, till exempel med nya som passar ovanpå de gamla, men du kan också täcka de gamla fönsterbänkarna med plattor eller natursten.

Om du monterar nya fönsterbänkar kan du göra dem likadana i alla rum. Om du har ett burspråk, så fundera på vad du kan göra med det, för de flesta burspråk använd i praktiken inte ofta. Du kan använda det som extra sittplats med några kuddar.

Du kan skaffa fönsterbänkar i alla former och storlekar. Ska fönsterbänken bara täcka fönstret, eller ska den sticka ut längre över väggen? Det finns fönsterbänkar i olika material, som trä, sten och marmor.

Material
- Fanerremsa
- Snabbhärdande spackel
- Bygglim
- Silikontätningsmedel
- Tapet/färg för eventuella reparationer
- Fint slippapper
 

 1. Montera en ny fönsterbänk ovanpå den gamla

  Om du inte kan eller vill ta bort den gamla fönsterbänken, kan du helt enkelt placera en ny fönsterbänk ovanpå den gamla. Dessa har ofta reptålig yta och är monterade med bygglim.

 2. Ta bort den gamla fönsterbänken

  Om du vill ta bort den gamla fönsterbänken måste du först skära bort tätningsmassan med en hobbykniv. När du lossar tätningsmassan, försök dra ut fönsterbänken. Om det är svårt att dra ut fönsterbänken, försök lyfta den underifrån.

 3. Ta bort rester av tätningsmedel och lim

  När du avlägsnat fönsterbänken kan du ta bort kvarvarande tätningsmedel och lim med en spackelspade. Om väggen skadats när fönsterbänken avlägsnades kan du reparera den med spackel eller gips.

 4. Kontrollera att underlaget är horisontellt

  Innan den nya fönsterbänken monteras ska du kontrollera att den underliggande ytan är plan och horisontell. Använd vattenpass och gör ytan plan och horisontell. Det gör att den nya fönsterbrädan fäster korrekt. 

 5. Mät fönstrets bredd

  Mät bredden på fönsterbågen eller mellan väggarna och mät hur djup fönsterbänken (mått A + B) ska vara. Om du vill att fönsterbänken ska sträcka sig ut längs väggarna (mått C1 + C2), kontrollera vinkeln noga med vinkelhake. Det bästa är att göra en mall av kraftig papp. Använd mallen för att märka ut vinklarna på fönsterbänken. I praktiken matchar fönsterbänkens raka linje inte alltid väggen exakt.

 6. Gör markeringar på fönsterbänken

  Märk ut form och mått på den nya fönsterbänken. Märk ut en rätvinklig linje med hjälp av vinkelhake. Passa noga in pappmallen och överför vinkeln till fönsterbänken med en blyertspenna.

 7. Såga till fönsterbänken

  Använd figursåg med fintandat blad. Sätt en genomskinlig tejpremsa över den utmärkta såglinjen för att undvika att ytan flisar sig. Såga till fönsterbrädet och sätt tejp över ytterkanterna och fanerremsan. Om fanerremsan är försedd med limskikt fäster du den med hjälp av strykjärn. När limmet är torrt, trimma fanerremsan med en vass kniv. Slipa kanten slät med fint slippapper.

 8. Sätt fönsterbänken på plats

  När fönsterbänken passar perfekt mellan väggarna, applicera bygglim på den underliggande ytan. Applicera limmet i jämnstora klickar med jämna mellanrum med hjälp av en limpistol. Lägg fönsterbänken på plats och tryck den stadigt på plats. Kontrollera med vattenpass att fönsterbänken är horisontell. Låt limmet torka och fyll sedan fogar och eventuella spalter med vitt akryltätningsmedel.

 9. Montera täcklist

  Väggen nedanför fönsterbågen kanske är skadad, eller du kanske vill skapa en klassisk look. I så fall kan du använda en lämplig täcklist. Såga till täcklisten om montera den med bygglim.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Montering av ny fönsterbänk

3.9
3.9 of 5

149 totalt

 • 5
  81
 • 4
  28
 • 3
  10
 • 2
  7
 • 1
  23