Skip to content

Olika slags färg och fernissa

Att låta någon annan göra jobbet kan bli kostsamt. Med rätt förberedelser kan du göra mycket själv. Du sparar tid och pengar genom att använda de praktiska steg för steg-anvisningar  som ni hittar på SKILs hemsida. Dessa steg för steg-anvisningar är indelade i kategorier efter olika typer av uppgifter i och omkring hemmet, med tydliga förklaringar i bokstavsordning.Med ett klick på någon av våra steg för steg-anvisningar eller gör det själv-tips är du klar att komma igång omedelbart!

  1. Grundfärg – grundskiktet

    Först appliceras ett lager grundfärg, för bättre vidhäftning och täckning. Grundfärgen har särskilda egenskaper som skiljer sig från täckfärgens, vilket är avgörande för att resultatet ska bli gott. Det viktigaste är att grundfärgen minskar det målade materialets absorption, vilket ger bättre vidhäftning. Grundfärgen täcker också eventuella föroreningar, så att de inte kommer i kontakt med täckfärgen. På metallytor används särskild korrosionsbeständig grundfärg.

  2. Grundfärg för väggar

    Om du målar en vägg av obehandlat murverk eller obehandlad betong, kommer väggmaterialet att absorbera mängder av färg. Det beror på att materialet är poröst. Slutresultatet kommer inte att se speciellt bra ut, eftersom rollerdragen inte kommer att överlappa och täcka tillräckligt. Det bästa är att först applicera grundfärg. Du kan använda grundfärg för gips eller tegel. Grundfärgen gör också att nikotin, fett, ytsmuts och torkade vattenskador eller tuschpennestreck på väggen inte tränger igenom täckfärgen. Om du använder grundfärg slipper du sådana oönskade effekter.

  3. Alkydfärg

    Alkydfärg färg kan användas både inomhus och utomhus. Den består till 40–50 % av lösningsmedel och kan förtunnas med lacknafta, terpentin eller liknande. Den fäster inte på akrylatfärg och finns sidenmatt eller blank. Alkydfärg kan målas över efter 16 timmar.
    Professionella målare använder ofta alkydfärg för gott slutresultat. Den näst sista strykningen görs ofta med en blandning av 50 % grundfärg och 50 % täckfärg. Sidenmatt färg är mindre blank. Redskapen rengörs med lacknafta, terpentin eller liknande.

    Blekning
    Alkydharts, som används i denna typ av färg, bleknar med tiden. Bindemedlet i färgen missfärgas av UV-ljus eller brist på ljus. Du kan se detta på att olika sidor av möblerna med tiden får olika nyans, eller på insidan respektive utsidan av skåp eller dörrkarmar. Täckande färg har mycket stort pigmentinnehåll, vilket gör att den täcker bättre.

  4. Akrylatfärg

    Akrylatfärg används främst inomhus och är mindre lämplig för utomhusbruk. Den håller omkring fyra år. Denna typ av färg innehåller 5–10 % lösningsmedel och kan förtunnas med vatten. Den fäster rimligt bra på alkydfärg och kan appliceras med specialpensel eller roller. Färgen torkar på 6–8 timmar och kan målas över med tunna skikt. Akrylatfärg finns som sidenmatt och blank, men inte högblank som alkydfärg.

    En fördel med akrylatfärg är att den kan spädas med vatten. Den luktar inte lösningsmedel, den torkar fort och den bleknar inte. Du måste dock arbeta snabbt och korrekt – det går inte att jämna till ett lager akrylatfärg när det väl har applicerats. Akrylatfärg kan appliceras vid 8–25 °C. Redskapen kan rengöras med varmt vatten och diskmedel.

  5. Övermålning

    Akrylatfärg kan målas över alkydfärg som slipats ordentligt. Men tvärt om går inte! Så om du använt akrylatfärg, måste du fortsätta med akrylatfärg. Om du vill återgå till att använda lösningsmedelsbasera alkydfärg, måste du först ta bort all akrylatfärg. I de flesta fall måste du skrapa bort färgen för hand eller bränna bort den, eller i värsta fall användan färgborttagningsmedel.

  6. Latexfärg

    Latexfärg fick sitt namn på 1940-talet och är färg som innehåller en latexemulsion (flytande gummi). Latex var ursprungligen en naturprodukt från brasilianska gummiträd (Hevea brasiliensis). Saven av hevea-trädet är det råämne naturgummi tillverkas av. Idag används inte längre naturlatex i latexfärg. Färgtillverkarna använder syntetisk polymer till akrylat- och vinylfärg. Dagens latexfärger har helt annan kemisk sammansättning och andra egenskaper än traditionell latexfärg. Så "latexfärg" är inte det rätta namnet för vattenbaserad färg, som i själva verket är akrylatfärg.

  7. Fernissa

    Transparent fernissa ger trä en färgad yta, men träets ådring syns fortfarande och träet kan andas.
    Täckande fernissa täcker träytan så att ådringen inte syns och ytan skyddas. Både transparent och täckande fernissa finns i många olika kulörer. De kan också brytas i en brytningsmaskin. Transparent fernissa finns också i ett antal trätoner, som teak, pterocarpus och shorea (meranti). Därmed kan du få en dekorativ effekt som skyddar träet. Fernissa kan användas direkt som första skikt, men bör då spädas 10 %. Slipa lätt mellan strykningarna.

  8. Transparenta färger och lacker

    Transparenta färger och lacker är mindre beständiga mot ultraviolett ljus. Ytskiktet skyddas, men därunder kan träet angripas av röta, även om det i praktiken är lätt att se. Både akrylatfärg och alkydfärg kan fås transparent. Fernissa för parkettgolv eller trappor är det tåligaste alternativet för transparent målning av trägolv och trappor.

  9. Färgbrytningsmaskin

    Färgbrytningsmaskinen är en viktig utrustningsdetalj i färgaffärer. Vid brytning blandas en basfärg med olika pigmentpastor. Blandningen av basfärg och pigment till önskad kulör styrs av en dator. Det är lätt att beställa den brutna kulören igen, om så önskas. Praktiskt taget alla tänkbara nyanser kan framställas och kulörerna kan avvägas så att de matchar perfekt. Du kan också utgå från tillverkarens standardfärgkartor eller från det internationella kulörsystemet RAL.

  10. Lösningsmedel

    Lösningsmedel är avsedda att lösa eller förtunna färg och fernissa. De används fortfarande ofta i färger för trä. De avdunstar lätt och kan vara skadliga för hälsa och miljö. Vanliga lösningsmedel är terpentin, alkohol, aceton, lacknafta och thinner. Vatten är det mest använda "lösningsmedlet" för akrylatfärg.

  11. Övermålning av gamla färgskikt

    Innan du målar måste du veta vilket slags färg som använts tidigare. Om du använder samma typ av färg räcker det att slipa och sedan spackla eventuella hål och ojämnheter. Om du vill att det ursprungliga träet ska synas, eller om du vill måla över akrylatfärg med alkydfärg, finns det inget annat alternativ än att helt ta bort det gamla färglagret, med brännare, varmluftspistol eller färgborttagningsmedel.

  12. Varmluftspistol

    En varmluftspistol är utmärkt att ta bort gammal färg med. Varmluften gör att den gamla färgen mjuknar, så att den jämförelsevis enkelt kan avlägsnas med en skrapa. Se till att inte andas in färgångorna och var försiktig så att du inte bränner träytan. Om flera tjocka färglager ska tas bort är en Multi-Stripper med slipdon en bra lösning.

  13. Färgborttagningsmedel

    Om det är svårt att använda varmluftspistol kan du i stället använda färgborttagningsmedel. Det är mycket effektivt på lösningsmedelsbaserad färg, men fungerar inte lika bra på akrylatfärg. Färgborttagningsmedel kan avlägsna flera färgskikt, om du låter det verka tillräckligt länge. Använd ansiktsmask och skyddshandskar. Avlägsna de gamla färgskikten innan de härdar.
    Var försiktig! Om du får färgborttagningsmedel på kläderna, se till att de inte kommer i kontakt med huden. Om du får färgborttagningsmedel på huden, avbryt omedelbart arbetet och skölj med stora mängder vatten. När den gamla färgen avlägsnats, rengör ytan noggrant med vatten och låt torka innan du målar. Se till att utrymmet där du arbetar är väl ventilerat och håll barn borta från arbetsområdet.

  14. Spackel

    Reparera springor, spalter och andra skador med spackel (elastiskt fogmassa, om så behövs). Små sprickor ska öppnas och förstoras, annars går det inte att få i så mycket spackel att det fäster, och då kommer sprickan snart att synas igen. Slipa lätt när spacklet härdat. Sprickor och skador i obehandlat trä lagas med plastiskt trä av samma kulör.

  15. Stappentip

    Du kan blanda plastiskt trä med sågspån för att få en nästan osynlig lagning.
  16. Tätningsmassa

    Använd övermålningsbar akryltätningsmassa för att fylla eventuella spalter mellan väggar och fönsterkarmar. Använd inte silikonbaserad tätningsmassa, färgen fäster inte på den. Låt tätningsmassan härda och slipa jämnt. Om så behövs, använd grundfärg för att säkerställa god täckning. Rengör väggarna med ammoniak om de är smutsiga eller feta, speciellt i kök eller badrum. Torka bort damm från överkanten av dörrar och dörr- och fönsterkarmar med en fuktad trasa. I badrum och andra våtutrymmen är det bäst att använda våtrumstätningsmassa, som inte möglar. Därmed slipper du det vanliga svartmöglet.

  17. Maskeringstejp

    Om du behöver maskeringstejp bör du välja målartejp av god kvalitet, som vanligen är blå eller grön. Applicera korta, överlappande remsor och tryck dem stadigt på plats. Ta helst bort tejpen omedelbart efter målning. Det är bäst att ta bort tejpen innan färgen har torkat helt, för att undvika att färgen släpper i kanten. Om färgen torkat, dra bort maskeringstejpen med en jämn rörelse i 30° till 45° vinkel. Eventuella kvarsittande tejprester kan försiktigt skäras loss på den målade sidan med en vass hobbykniv.

  18. Some other examples of different kinds of paints

    Nedan följer ytterligare några exempel på olika slags färg och fernissa.

    •    Våtrumsfärg
    Speciellt avsedd att förhindra mögel och röta på solida tegelväggar.

    •    Magnetisk färg
    Denna färg innehåller metallpartiklar som gör att magneter fäster på den målade ytan, så att den kan användas som anslagstavla.

    •    Tavelfärg
    Färg du kan skriva eller rita med tavelkrita på.

    •    Fosforescerande färg
    Tar upp ljus och avger det igen, så att den lyser i mörkret. Lyseffekten upphör efter en stund men återställs om ytan belyses igen.

    •    Sprejfärg
    Färg i sprejburk har utmärkta egenskaper beträffande fyllning, täckning och vidhäftning. Den kan användas för både behandlade och obehandlade ytor av trä, järn och stål, aluminium, glas, sten och olika slags plast. Praktisk för svåråtkomliga ytor.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Olika slags färg och fernissa

4.1
4.1 of 5

387 Aantal stemmen

  • 5
    244
  • 4
    69
  • 3
    9
  • 2
    13
  • 1
    52