Radiatorskydd

80% of 100%

Centralvärmeradiatorer kan vara onödigt iögonfallande. Nya, snygga radiatorer är ofta dyra och kan vara svåra att installera. Ett radiatorskydd är en bra lösning – radiatorn döljs prydligt. Storleken avgörs av den aktuella radiatorn.

Material

 • vattentålig plywood, 22 mm
 • MDF, målad OSB eller smartply
 • trälister, 32 x 50 mm
 • färg
 • konsoler
 • skruvar
 • dymlingar
 • trälim
 1. Radiatorskyddets mått

  Mät radiatorns höjd (H), bredd (B) och djup (D). Glöm inte att ta hänsyn till termostatvred och rör.

 2. Värmecirkulation

  Lämna tillräckligt avstånd mellan radiatorn och skyddet, så att luften kan cirkulera fritt.

 3. Tillverkning av paneler

  Mät avståndet från golvet till radiatorns överkant, inklusive tillräckligt utrymme för luftcirkulation. I det här exemplet är radiatorns höjd 720 + 80 mm utrymme för cirkulation = 800 mm. Längden är 2200 mm.

 4. Termostatvred

  Lämna plats för rör och termostatvred. Termostatvredet ska sticka ut ur skyddet, så att det kan registrera temperaturen och så att du kan ställa in önskad temperatur. Du kan montera termostatvredet så att det sticker ut framåt eller åt sidan.

 5. Montering av övre panel på sidopanelerna

  Fäst sidopanelerna på den övre panelen med trälim och skruv eller dymlingar. Använd lister för att foga samman panelerna. Du kan såga slitsar i den övre panelen eller använda flera lister, som för frontpanelen. Fäst panelerna stadigt med stödlister.

 6. Frontpanel

  För övre delen av frontpanelen används en bräda med bredd 180 mmm och på sidorna två brädor med bredd 120 mm. Fixera ena sidan med dymlingar. Den andra sidan fixeras när du är redo att montera det horisontella stycket.

 7. Dymlade fogar

  Märk ut hålens placering. Borra hålen för dymlingarna noggrant och rakt och använd dymlingarna för att märka ut hålen på den motsatta panelen genom att lägga delarna på plant underlag och knacka samman dem med en gummiklubba. Du kan också utföra monteringen med invändiga vinkelbeslag eller genom att fräsa ut lämpliga profiler med en handöverfräs och limma.

 8. Lister, frontpanel

  Förse frontpanelen med 4 st. horisontella lister, 60 mm breda med 60 mm mellanrum. Mellanrummen krävs för att luften ska kunna cirkulera runt radiatorn. Antalet mellanrum anpassas till de aktuella måtten. Du kan också använda nät. Det kanske inte ser så prydligt ut, men du kan måla nätet i en färg som matchar radiatorskyddet.

 9. Håltagning

  Mät termostatvredets diameter och höjd över golvet. Såga ut ett väl tilltaget hål i den ena sidopanelen med en stor hålsåg. Slutför urtaget med en figursåg. Du kan montera termostatvredet så att det sticker ut framåt eller åt sidan.
   

 10. Montering av radiatorskydd

  Radiatorskyddet måste kunna demonteras vid städning. Därför förses skyddet med stödlister, liknande dem i ett köksskåp. Fäst först stödlisterna upptill i skyddet.

  Placera skyddet över radiatorn och lokalisera rätt ställe att fästa stödlisten på väggen ovanför radiatorn. Lämna lite extra plats om det finns ett fönster ovanför radiatorn.

 11. Beakta termostatvredets placering

  Glöm inte att ta hänsyn till termostatvredet när du bestämmer erforderlig längd för stödlisten. Om termostatvredet sticker ut åt sidan, måste stödlisten lämna minst 18 cm rörelselängd. Ett rörmonterat termostatvred sticker ut omkring 9 cm. Du kan också fästa skyddet med magneter i stället för med stödlister.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Radiatorskydd

4
4 of 5

196 totalt

 • 5
  111
 • 4
  34
 • 3
  20
 • 2
  6
 • 1
  25