Reparera en fönsterkarm av trä

78% of 100%

Det är lätt att reparera en fönsterkarm av trä så att den håller i åratal. Efter spackling, slipning och målning ser fönsterkarmen ut som ny.

 1. Ta bort allt som är ruttet

  Kontrollera först noggrant att det inte finns någon risk för glaskross under arbetet. Använd sedan en hammare och ett stämjärn för att ta bort allt ruttet trä.

 2. Rengör noggrant

  Se till att helt få bort alla små ställen med ruttet trä i fönsterkarmen. Städa bort skräpet och rengör arbetsstället ordentligt.

 3. Behandla med träfyllning

  När allt är rent behandlar man det påverkade stället med träfyllning. Det fungerar både som fästmedel och som spackelmassa. Slipa området när pastan torkat och applicera sedan ett avslutande lager spackelmassa. Låt detta torka och slipa det jämnt. Därefter kan man måla fönsterkarmen.

 4. Byta större delar

  Om ett större område har utsatts för träröta är det bäst att byta en hel del av fönsterkarmen. Det är bättre att ta bort lite för mycket friskt trä än att lämna kvar lite ruttet trä obehandlat. Försök att göra öppningens kanter så raka och kantiga som möjligt och rengör sedan arbetsstället noga med dammsugare eller borste.

 5. Göra en ny del

  Gör en ny del med samma form och av samma slags trä för att ersätta den del du tagit bort, så att den passar exakt i öppningen.

 6. Montera den nya delen med epoxiharts

  Stryk outspätt epoxiharts på delarna. Låt hartset sätta sig ett ögonblick och passa sedan in den nya delen i öppningen. Epoxiharts fungerar även som fyllmedel så att man kan använda det för att fylla i eventuella glapp mellan den nya delen och befintlig fönsterkarm.

 7. Slipa och måla

  När reparationen är klar återstår bara att putsa av arbetsstället så att det är slätt och jämnt och därefter avsluta med att måla.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Reparera en fönsterkarm av trä

3.9
3.9 of 5

382 totalt

 • 5
  196
 • 4
  84
 • 3
  19
 • 2
  27
 • 1
  56