Sätta upp en gardinstång

74% of 100%

Gardiner i vardagsrummet ger skydd mot insyn och stänger ljuset ute. Dessutom dämpar de buller utifrån och bidrar till att hålla kylan (eller värmen) ute. Det vanligaste sättet att hänga upp gardiner på är med en skena av aluminium eller annan metall som fästs i väggen eller taket med hjälp av beslag.

 1. Välja rätt plats

  Beroende på hur mycket plats det finns och vad du föredrar finns det olika sätt att montera gardinskenan framför fönstret.

  1. På fönsterkarmen
  Hörnjärnen monteras på fönsterkarmen.

  2. Inuti fönsterkarmen
  Fästena monteras inuti fönsterkarmen, framför glaset.

  3. På väggen
  Hörnjärnen monteras mot väggen, över fönstret.

  4. Från vägg till vägg
  Hörnjärnen monteras mot väggen eller taket, längs väggens hela bredd. Med denna monteringsmetod kan man hänga gardinen så att den täcker hela väggen.

 2. Vilka olika typer av skenor finns?

  Man kan hitta olika slags skenor, fästen och löpare som baseras på två slags system, i samma ordning som illustrationerna:

  U-skena av stål
  Rullar och ändstopp löper inuti U-profilen och är därför inte lika synliga.

  I-skena
  Rullar och ändstopp löper på I-profilens undre kant och syns därför utifrån.

  U-skena av aluminium
  Glidskor och ändstopp löper inuti U-profilen och är därför inte lika synliga.

 3. Mäta upp skenans längd

  För att hålla gardinerna undan från fönstret när de är öppna bör man lägga till omkring 20 cm på var sida. Det betyder att skenan är 40 cm längre än fönstrets bredd, inklusive fönsterkarmarna. Montera de yttre beslagen 10 cm från skenans ändar och sätt ett beslag var 50:e cm. Avståndet mellan beslagen blir då snyggt och det hindrar att skenan böjs ned när gardinen hängs upp.

 4. Såga till skenan till rätt storlek

  Såga till gardinskenan till rätt storlek med den platta sidan uppåt.

 5. Mellanrum mellan skena och vägg

  Montera skenan så att gardinen hänger fritt, med ett mellanrum på 7 cm mellan gardin och skena. Lägg på ytterligare 5 cm utöver de 7 cm om du använder dubbel skena, t.ex. för extra yttergardin.

 6. Montera skenbeslagen mot fönsterkarmen eller väggen

  Mät upp platsen för det första beslaget, märk ut hålen och förborra med ett smalt träborr (om du monterar beslagen på fönsterkarmen). Använd ett 6 mm murverksborr och pluggar om du monterar beslagen på en tegelvägg. Montera sedan det första beslaget, men dra inte åt skruvarna. Sätt i skenan i beslaget och placera den i våg med hjälp av ett vattenpass. Märk sedan ut platsen för det andra beslaget. Se till att beslagen längst ut till vänster respektive höger sitter lika långt från fönsterkarmen.

 7. Montera skenbeslagen mot taket

  Mät upp mitten på fönsterkarmen och märk ut mitten av skenan på väggen (med hjälp av en vinkelhake). Mät från denna punkt i taket upp platserna för beslagen längst ut till höger respektive vänster. Se till att mellanrummet mellan beslag och fönster är tillräckligt stort, så att gardinerna obehindrat kan dras för och ifrån. Det finns särskilda takbeslag som används med dubbla gardinskenor.

 8. Tips

  Innertak kan även vara gjorda av ihåliga skivor eller gipsskivor. Med sådana måste man använda särskilda bygel- eller vingpluggar.
  Se även artikeln Arbeta steg-för-steg med pluggar.

 9. Löpare, rullar, glidskor och krokar

  Gardinen hakas fast i löpare, rullar eller glidskor (se typer av skenor). Det finns olika typer av löpare, rullar och glidskor, men de fungerar alla på samma sätt. Man för en av krokarna genom hålet i gardinremsan, lutar den framåt och för den in i eller på löparen. Därefter skruvar man fast ändstoppen på skenans ändar. De hindrar rullarna från att åka ut genom skenans ändar och finns av olika typer för att passa med den skena man använder.

 10. Montera en kornisch

  Vill man inte att gardinernas övre del ska synas kan man montera en kornisch eller gardinkappa. Om kornischen inte är för tung kan den monteras på skenbeslagen med hjälp av små extrafästen eller -beslag. Man kan ge kornischen en snygg avslutning genom att vika eller böja in kornischens ändar mot väggen.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Sätta upp en gardinstång

3.7
3.7 of 5

331 totalt

 • 5
  157
 • 4
  66
 • 3
  23
 • 2
  22
 • 1
  63