Sätta upp gipsskivor

78% of 100%

Vill man renovera vinden och sätta upp en mellanvägg är gipsskivor det uppenbara materialvalet för jobbet. Gipsskivor är lätta att montera och tack vare att de är så lätta kan de användas nästan var som helst. Finns det ingen befintlig struktur att montera skivorna på kan man göra sin egen planritning och sätta upp ett fackverk av trä.

Att tänka på

Gipsskivor finns i olika längder, vanligen 2,60, 3 eller 3,60 m. Man kan även välja bredd mellan 60 och 120 cm. Tjockleken är 9,5 mm. Kontrollera dimensionerna hos din leverantör innan du sätter i gång och var noga med att träreglarna, om du behöver sätta upp sådana, så nära som möjligt stämmer med skivornas mått.

 1. Skära till skivorna

  Gipsskivor har en kärna av gips som på båda sidor täckts av ett skikt kartong. Det är enkelt att skära till skivorna till rätt storlek med en hobbykniv. Arbeta från den övre ytan och gör ett djupt snitt genom det övre kartongskiktet. Använd en träplanka som stöd för att skära rakt. Bryt sedan skivan längs snittlinjen i ett enda tag och därefter kan man skära igenom kartongskiktet på skivans andra sida.

 2. Såga till gipsskivan

  Tänker man inte använda gipsskivornas fulla längd (eller om man måste göra urtag för dörrar och ramar) kan man skära till skivorna med hjälp av en vanlig träsåg eller figursåg. Med en stor hålsåg, pendelsåg eller figursåg kan man göra mindre urtag för eluttag och kanaler. En figursåg är också praktisk för att såga till särskilda former eller för att runda av hörn.

 3. Tips

  Måste man göra ett urtag med en figursåg är det klokt att först borra ett hål längs såglinjen – det är då lättare att börja såga.
 4. Putsa kanter efter sågning

  Man kan putsa till sågade kanter med en surform eller en putskloss med grovt sandpapper. För att kunna göra snygga fogar efter att ha monterat skivorna, är det klokt att ge alla sågade kanter en slät fasad yta.

 5. Montera skivorna med spik

  Bästa sortens hammare för detta är en hammare med kulpen. Den har ett rundat huvud så att man kan försänka spikhuvudena i skivan. Använd c:a 30 mm långa spikar när du monterar gipsskivorna. Mellanrummet mellan spikarna bör vara högst 20 cm och spikarna bör vara minst 1 cm från skivans kant. Man kan också montera skivorna med en spikpistol.

 6. Montera skivorna med skruvar

  Använder man skruvar bör man välja särskild gipsskiveskruv med en längd på 25-35 mm. Dessa skruvar är gjorda av rostfritt stål med svart yta och en hård och vass spets. Det enklaste är att jobba med en elektrisk borrmaskin/skruvdragare eller skruvdragare. Använd om möjligt ett särskilt skruvdragarbits för gipsskivor eller en borrmaskin/skruvdragare med inställbart moment, så att skruvarna inte går rakt igenom gipsskivan. Man kan dra i skruvarna utan att behöva förborra. Mellanrummet mellan skruvarna bör vara högst 25 cm.

 7. Ytbehandla fogarna

  Gipsskivans yta och fogarna mellan skivorna måste vara rena och dammfria. OBS: börja inte ytbehandla fogarna förrän gipsskivorna är torra och har rumstemperatur. Fyll fogarna med fogmassa med hjälp av en spackelkniv. När den torkat i 24 timmar kan man vid behov ta på ett andra lager. När detta är torrt kan man släta ut fogarna med sandpapper.

 8. Ytbehandla innerhörnen

  Bästa sättet att ytbehandla hörnen är att använda fogtejp. Ta först på fogmassa på båda hörnytorna. Vik sedan in fogtejpen längs halva dess längd och passa in den i hörnet. Tryck in den ordentligt i fogmassan och täck den med ett övre lager fogmassa. Ta bort överflödig fogmassa med en spackelkniv och släta till. Alternativt kan man använda självhäftande glasfiberfogtejp.

 9. Ytbehandla ytterhörnen

  Ytterhörnen kan ytbehandlas med förstärkningsremsa. Skär till remsan till rätt längd och vik den i rät vinkel. Ta på fogmassa på båda hörnytorna och tryck in förstärkningsremsan ordentligt i fogmassan. Släta till hörnet med hjälp av spackelkniv och fogmassa. Slipning behövs bara för att ta bort ojämnheter i fogen. För extra skydd kan man också använda en hörnremsa av aluminium.

 10. Skydda väggen mot fukt

  Gipsskivor tål inte fukt. För att se till att fukt inte tränger upp i skivorna kan man lyfta dem 1 cm från golvet på ett antal mindre längder gipsskiva. När skivorna väl har satts på plats kan man sedan ta bort dessa smålängder.

 11. Tips

  Bär aldrig gipsskivor vågrätt, utan håll dem lodrätt i kanterna. Förvara gipsskivor torrt och inte direkt på golvet utan på träribbor.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Sätta upp gipsskivor

3.9
3.9 of 5

1315 totalt

 • 5
  648
 • 4
  298
 • 3
  117
 • 2
  73
 • 1
  178