Sätta upp hyllor

84% of 100%

Hyllor ger extra förvaringsutrymme och har även en dekorativ funktion, som t.ex. bokhyllor. Man kan göra dem i olika färger och storlekar och av olika material. Man kan även vara kreativ med beslagen – exempelvis behöver man inte alltid använda de vinkeljärn som visas i vårt exempel.

Att tänka på
Kontrollera innan du borrar hål i väggen att det inte finns några vatten- eller gasledningar eller elkablar där du tänker borra. Det finns särskilda elektroniska detektorer för att ta reda på var det finns eventuella ledningar och kablar.

 1. Var vill du montera hyllan?

  Bestäm dig först av allt för exakt var du vill montera hyllan och vad du vill ställa på den. En bokhylla har ett annat djup än en hylla som man tänker ställa växter på. Ta en hylla i rätt storlek och håll den mot väggen på det ställe där du vill montera den. Placera hyllan i våg med hjälp av ett vattenpass och märk upp hyllans undre kant.

 2. Borrning i kakel/klinker

  Om du måste borra i kakel eller klinker, kontrollera först om det går att passa in hyllan så att du bara behöver borra i spalterna mellan plattorna. Då skadas inte plattorna och du kan vara säker på att hyllan blir horisontell. Om det inte går att undvika att borra i plattorna, sätt två bitar maskeringstejp i kryss och märk ut borrhålet på dem. Det förhindrar att borret glider. Borra hålet lite djupare än pluggens längd, eftersom pluggen måste försänkas bakom plattan. Det gör att plattan inte spricker när du drar åt skruven.

 3. Hur många konsoler?

  Hyllans vikt ska bäras upp av två eller flera konsoler som skruvas fast i väggen. För att hyllan inte ska sjunka ned i mitten får det inte vara för långt mellan konsolerna. Antalet konsoler beror på hyllans längd och på hur tunga de föremål är som man tänker ställa på den. För en hylla gjord av 16 mm spånskiva är rätt avstånd mellan konsolerna 40-60 cm. Med 18 mm massivt trä eller MDF skulle avståndet vara 50-70 cm och med 18 mm multiplexskiva kan man öka avståndet till 90 cm.

 4. Märka ut för hålen på väggen

  Placera konsolen så att dess övre del är i linje med det pennstreck du ritade vid steg 1. Kontrollera efter att ha märkt ut det första hålet att konsolen är lodrät och märk sedan ut övriga hål. Märk ut hålen för det eller de andra konsolerna på samma sätt.

 5. Vilka skruvar och pluggar använder man för olika sorters väggar?

  Använd alltid rätt sorts borrmaskin för det material väggen är gjord av. Använd 45x4 mm skruvar för mindre konsoler och 45x6 mm skruvar för större konsoler. Har man ihåliga väggar av gipsskiva eller jäsbetong måste man använda särskilda pluggar.

 6. Tips

  Sätt en extra träribba längs hyllans framkant för att hindra att den sjunker ned – t.ex. om du ställer tunga böcker på den. Då blir hyllan styvare och ger bättre stöd och ser stadigare ut.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Sätta upp hyllor

4.2
4.2 of 5

177 totalt

 • 5
  115
 • 4
  26
 • 3
  7
 • 2
  12
 • 1
  17