Skruva i trä och plast

84% of 100%

Det finns skruvar av många typer, storlekar och material. Vad man väljer beror på i vilket material man tänker skruva, på typen av jobb och på om det är inom- eller utomhus. Bland möjliga typer av material finns galvaniserat stål, pläterat och rostfritt stål, mässing eller mässingspläterat och koppar eller kopparpläterat. Vilket skruvhuvud man använder beror på hur mycket kraft man behöver använda och hur mycket plats det finns för att sätta i skruven.

 1. Olika skruvhuvuden

  Utöver vanliga skruvhuvuden med spår finns det tre olika typer av skruvhuvuden som skruvmejseln eller bitset passar i: Phillips (PH), Pozidriv (PZ) och Torx (TX). Pozidriv (PZ) är den mest använda. PZ skruvhuvuden har fler spår än PH-huvuden. Motsvarande PZ-bits har raka inre kanter med parallella räfflor däremellan som passar i spåren i skruvhuvudet. Pozidriv-skruvmejseln eller -bitset känns igen på sin rundade spets. Den gör att man kommer längre in i skruvhuvudet och ger ett bättre grepp. Phillips-skruvmejslar eller -bits har toppig spets med ovalt formade räfflor.
  (se även steg-för-steg-anvisningen Handverktyg och en verktygstavla, steg 9)

 2. Rätt skruv för jobbet

  1. Träskruv
  – Huvud: försänkt – välvt
  – Montage: PZ/PH/Torx
  – Används till: träarbeten i allmänhet

  2. Plåtskruv
  – Huvud: runt – ovalt – kullrigt
  – Montage: spår
  – Används till: fästa tunn plåt eller plast. Dessa skruvar är självgängande.

  3. Tappskruv (skruv med dubbla ändar)
  – Huvud: trägänga (SI-system)
  – Montage: skruv med dubbla ändar
  – Används till: osynliga fogar mellan träpaneler, balkar etc.

  4. Träbult eller träskruv med fyrkanthuvud
  – Huvud: sexkantigt
  – Montage: nyckel eller hylsnyckel
  – Används till: fästa tunga balkar eller andra konstruktionsfogar i trä

  5. Spegelskruv
  – Huvud: försänkt
  – Montage: PZ
  för montering av speglar och badrumstillbehör. Skruvhuvudet döljs med hjälp av förkromade eller plastlock

  6. Träskruv
  – Huvud: kullrigt
  – Montage: spår
  – Används till: träarbeten i allmänhet

  7. Träskruv
  – Huvud: ovalt
  – Montage: spår
  – Används till: fästa beslag och tillbehör. Skruvhuvudet sticker upp ovanför träytan.

  8. Montageskruv
  – Huvud: försänkt
  – Montage: PZ/PH/TX
  – Används till: fästa gångjärntill dörrar, plattor och andra dekorationsdetaljer med försänkta hål.

  9. Träskruv
  – Huvud: försänkt
  – Montage: spår
  – Används till: fästa i trä i allmänhet. Skruvhuvudet försänker sig självt när skruven dras in.

 3. Montageskruv

  Denna typ av skruv används för att montera hakgångjärn (pianogångjärn) och gångjärn till fönster. För att huvudet ska försänkas i gångjärnet utan att sticka upp har den ett huvud med mindre diameter än normalt. Finns i 16-30 mm, vanligen för PZ-montage.

 4. Skruv för MDF-skivor

  Skruvar för MDF-skivor är idealiska för att använda till MDF-paneler för heminredning och möbler. Skruvhuvudet kan försänkas snabbt och enkelt. Man kan skruva nära kanten utan att materialet spricker och man behöver inte förborra. MDF-skruvar har ett särskilt gängningsmönster och finns i 40-50 mm, oftast för TX-montage.

 5. Golvskruv

  Golvskruv är idealiskt för att användas i massiva trägolv. Tack vare det koniska huvudet med liten diameter kan skruven försänkas helt i golvet. Förborrning krävs inte – golvskruv splittrar inte upp träet. Finns i 35-55 mm, vanligen för TX-montage.

 6. Spånskiveskruv

  Spånskiveskruv är avsedd för att foga samman skivor i exempelvis garagedörrar, balkonger och andra bärande strukturer. De används även till socklar, för att fästa beslag och dekorationslister. Dessa skruvar finns med försänkta, runda och ovala huvuden. Finns i 35-200 mm, vanligen för PZ-montage.

 7. Gipsskiveskruv

  Gipsskiveskruv lämpar sig för att fästa gipsskivor på bärande träreglar. De har ett trumpetformat huvud och grov skruvgänga. Skruvarna ger snabbt ett starkt fäste. Upp till 2 mm tjocklek behövs förborrning. Gipsskiveskruvar är härdade och har en skyddande plätering. Finns i längden 25-90 mm, vanligen för PH-montage.

 8. Skruvar i rostfritt stål

  Skruvar i rostfritt stål är idealiska för användning utomhus och i fuktig miljö. Skruvarna finns med försänkta, runda och ovala huvuden och är avsedda för fogar trä-mot-trä som garagedörrar, balkonger och andra bärande strukturer. Finns i längden 25-120 mm, vanligen för TX-montage.

 9. Byggskruv

  Tack vare den kortare gänglängden är byggskruv lätt att montera. Skruvarna är perfekta för träkonstruktioner som träspant och hus, garagedörrar, tillbyggnader och lekplatser. Tack vare de skärande räfflorna under huvudet är dessa skruvar lätta att försänka. Förborrning behövs inte. Skruvarna finns med försänkt huvud och lågt kullrigt huvud med fläns. Längden är 80-400 mm, vanligen för TX-montage.

 10. Träbult eller träskruv med fyrkanthuvud

  Träbult eller träskruv med fyrkanthuvud har sexkantigt huvud och finns med M5-M8 i längden 30-100 mm. De här bultarna används för att klara stor belastning. De är t.ex. perfekta för att hänga upp radiatorer, fästa bjälkar eller reglar i ett betonggolv eller montera tunga bordsben. Använd en skruvnyckel eller hylsnyckel för att dra åt sexkanthuvudet.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Skruva i trä och plast

4.2
4.2 of 5

389 totalt

 • 5
  255
 • 4
  57
 • 3
  15
 • 2
  12
 • 1
  50