Ta bort tapet

78% of 100%

Du vill byta tapeter hemma. Kanske för att du just flyttat in eller för att du känner för att göra om. Naturligtvis kan du engagera en specialist för jobbet, men det är ganska enkelt att göra själv.

 1. Förberedelser

  Att riva ned tapet är stökigt, med vattenstänk och tapet- och limrester. Det är klokt att använda polyetenfolie eller en presenning för att motverka vattenskada. Ställ skåp och andra möbler mitt i rummet, använd gamla kläder och se till att du har en stadig trappstege. Eluttag och brytare kräver särskild uppmärksamhet och bör omsorgsfullt täckas med maskeringstejp. Stäng av säkringsgruppen för det rum du arbetar i elskåpet och kontrollera att uttagen i rummet verkligen är urkopplade.

 2. Använda tapetborttagningsmedel

  För ganska små väggar kan man använda ett tapetborttagningsmedel. Späd borttagningsmedlet enligt anvisningarna på förpackningen. Applicera rikligt med en tapetborste och låt det tränga in i några minuter. Man kan sedan skrapa av tapeten med en bred spackel. Rengör väggen noga med vatten och en hård borste när du är klar. Reparera sprickor och andra skador med spackelmassa, även eventuella mellanrum mellan gipsskivor. Slipa lagningarna när de har torkat för att få bort eventuella ytojämnheter.

 3. Lätta tapeter

  Gör snitt i tapeten eller använd en perforerande roller för att göra små hål. Applicera en lösning av borttagningsmedel och varmt vatten på tapeten med en svamp eller ren borste och låt det sjunka in i några minuter. Skrapa sedan av tapeten med en bred spackel. Ta bort tapetrester med sandpapper.

 4. Tunga tapeter

  Gör små hål i tapeten med en perforerande roller. Ånga sedan tapeten med en tapetångare. Perforeringen gör att ångan tränger in bakom tapeten så att den blir lättare att dra bort. Det här är en bra metod för att ta bort tapet som övermålats, eftersom tapeten annars är härdig mot fukt.

  Vinyltapet
  Vinyltapet består av två skikt som måste tas bort var för sig. Man kan dra av det övre lagret från det undre utan att använda borttagningsmedel. Därefter kan man helt enkelt sätta upp ny tapet på detta undre skikt. Vill man ta bort alla skikt använder man en perforerande roller eller stålborste och därefter en tapetångare.

  Underlagstapet
  Underlagstapeten är lätt att dra av från väggen.

 5. Underlagstapet av fiber

  Detta slags tapet appliceras med vattenbaserat klister. Gör snitt eller perforeringar i tapeten med en tyngre perforerande roller som lättare tränger igenom tapeten till fästskiktet. Blöt tapeten med en svamp doppad i varmt vatten.
  Underlagstapet av fiber har oftast övermålats med emulsionsfärg. Den är vattenbeständig, vilket gör det svårare att ta bort den genom ångning eller uppblötning. Enda möjligheten är då att slipa ytan innan man tar bort tapeten. Man kan också bestämma sig för att inte ta bort tapeten, utan måla över den i önskad färg. Det sparar mycket tid och ansträngning.

 6. Målad tapet

  Är väggarna målade med akrylatfärg kan de rengöras med tvålvatten som innehåller avfettningsmedel. Slipa ytor där färgen är skadad eller flagnar så fäster tapeten bättre. Vi rekommenderar att väggen behandlas med primer innan tapeten sätts upp.

 7. Tapetångare

  För stora ytor är det bäst att använda en tapetångare. Fyll maskinen med vatten och vänta tills vattnet uppnår drifttemperatur. Börja uppe i ett hörn och håll ångmunstycket på samma ställe några ögonblick. Tapeten blir då mjuk och är lätt att skrapa bort med en bred spackel. Arbeta noggrant och försiktigt. Man kan annars skada ytan, vilket betyder att den sedan måste spacklas. Jobba uppifrån på väggen och nedåt, eftersom vattnet från tapetångaren då rinner ned längs väggen och fuktar tapeten nedanför. Om fästmedlet mjuknar lätt kan man (försiktigt!) dra av stora bitar från väggen med hjälp av en spackel. Ta slutligen bort eventuella rester av tapet och fästmedel med sandpapper.

 8. Ytbehandling

  När man har tagit bort tapeten ser man alltid att det finns lite smårester kvar. Fukta dessa ställen väl och skrapa bort resterna med spackeln eller slipa bort dem med en slipsvamp. Spackla igen alla hål och andra skador med väggspackel som jämnas till med spackeln.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Ta bort tapet

3.9
3.9 of 5

224 totalt

 • 5
  126
 • 4
  36
 • 3
  14
 • 2
  13
 • 1
  35