Tapetsering

76% of 100%

Att tapetsera är ett fantastiskt sätt att snabbt ge hemmet ett nytt utseende. Det viktigaste är att vara kreativ. Tapeter finns i många olika färger och mönster och i olika kvaliteter.

Att tänka på
Bästa resultatet uppnår man om ytan är slät och jämn så att tapetklistret fäster ordentligt. Låt väggen torka ordentligt först om den nyligen har uppförts och putsats. Behandla den sedan med primer. Det hindrar vattnet i klistret från att sugas upp av putsen. Laga eventuella sprickor och skador med spackelmassa och slipa ojämnheter släta.

 1. Räkna ut hur många rullar man behöver

  Ett exempel:
  Varje rulle är i genomsnitt 10 meter lång (1 000 cm) och 53 cm bred.

  Är rummet inte högre än 3 meter (300 cm) kan man få ut tre lodräta våder ur en rulle. Det kan bli mindre om tapeten har ett särskilt mönster som måste passas in från en våd till nästa. Mät hur breda alla väggar är och lägg ihop bredderna. Har man höga fönster och dörrar drar man av deras bredder från tapetens för att komma fram till vilken bredd man slutligen behöver. En rulle är 53 cm bred, så dela den totala bredden med 53 för att komma fram till hur många lodräta våder du behöver.
  Dela sedan med tre, eftersom du får ut tre våder ur en rulle. Då vet du hur många rullar du minst behöver. Om man t.ex. har en samlad väggbredd på 4 x 600 cm eller 2 400 cm och en höjd på 265 cm, så behöver man 16 rullar (2 400 : 53 : 3 = 15,1 eller avrundat till 16 rullar).

 2. Tips

  Kontrollera att de rullar du köper har samma färgkod, eftersom det kan förekomma små färgskillnader mellan rullar som tycks se likadana ut.
 3. Välja rätt sorts klister

  Det finns olika slags tapetklister, beroende på hur tjock tapeten är och av vilket material den är tillverkad. Det klister som oftast används är vanligt pulverbaserat tapetklister. Blanda och rör om väl så att klistret är jämnt och fritt från klumpar. Låt det stå i 10 minuter innan det används. För vinyl-, textil- och glasfibertapeter måste man använda särskilt färdigblandat klister med en limstrykare.

 4. Tips

  Man kan även köpa färdigblandat tapetklister. Det går till och med att hitta tapet med klister på baksidan, som man lägger i ett tråg med vatten och sedan efter några minuter kan sätta upp på väggen.
 5. Lägga till extra längd uppe och nere

  Lämna en marginal på 5 cm uppe och nere när du skär till tapetvåderna. Du behöver också större marginal om tapeten har ett mönster som ska passas in från våd till våd. Tänk också på om tapeten måste vara vänd åt ett visst håll – du vill inte att blommorna ska vara upp och ned!

 6. Applicera klister

  Lägg tapetvåden på ett rent tapetseringsbord med den tryckta sidan nedåt. Applicera klister med klisterborsten, vik in halva den klistrade delen mot mitten och lägg tapeten på golvet. Låt klistret fästa på tapeten och medan du väntar kan du lägga upp nästa tapetvåd på bordet.

 7. Tips

  Försök att hålla på ungefär lika länge varje gång du applicerar klister, för att ta hänsyn till hur mycket tapeten sträcks ut.
 8. Sätta upp den första våden

  Väggar och fönsterkarmar är inte alltid exakt lodräta. Använd ett lod (en tyngd som hänger i ett snöre) för att kontrollera om de är lodräta eller inte. Bästa sättet att börja tapetsera är vid en dörr eller fönsterkarm, med en överlappning på 3 cm över ramen.

 9. Sätta upp tapeten

  Vik ut den övre delen av den klistrade tapeten och sätt upp den med en överlappning på 5 cm längs taket. Släta ut tapeten noga mot väggen med en ren tapetborste. Tryck tapeten på plats och jobba från mitten och ut mot kanterna. Använd baksidan av en sax för att pressa in tapeten i vinkeln mellan vägg och tak och skapa ett veck i tapeten.

 10. Ta bort överskjutande tapet

  Dra försiktigt av tapeten från väggen och klipp bort överskjutande tapet längs vecket med saxen. Man kan också använda en träribba i vinkeln och skära av tapeten längs denna med en hobbykniv. Det är lättare att göra om man låter klistret torka en stund.

 11. Avsluta längs dörrar och fönsterkarmar

  Skär in i den överskjutande tapeten vid dörrar och fönsterkarmar med en vinkel på 45°. Använd återigen baksidan av saxen för att pressa in tapeten mot kanten av dörren eller fönsterkarmen och skapa ett veck i tapeten. Därefter kan man ta bort överskjutande tapet längs detta veck.

 12. Sätta upp tapet i hörn

  I ett hörn av rummet är det lättare att sätta upp tapeten om den bara går 1 cm runt hörnet. Skär tapeten på längden och tryck in den ordentligt i hörnet. Häng sedan den andra halvan av tapetvåden, eller en ny våd, direkt över överlappningen på 1 cm i hörnet.

 13. Sätta upp tapet runt vägguttag och brytare

  Slå först av strömmen med huvudströmbrytaren och ta sedan bort uttagets eller brytarens skyddsbleck. Sedan kan man sätta tapeten rakt över uttagets eller brytarens övre del. Använd sedan en sax för att klippa ut den öppning som behövs och jobba från mitten och ut i hörnen. Klipp av den flik som bildas i en rak linje för att ta fram uttaget eller brytaren. Sätt sedan tillbaka skyddsblecket.

 14. Sätta upp tapeter runt radiatorer

  Det är alltid svårt att sätta upp tapeter bakom radiatorer. Det bästa är att skära i tapeten längdled på det ställe där vattenledningarna kommer ut ur väggen. Skär sedan av tapetvåden längs radiatorns samlade höjd. Sedan kan man trycka fast resten av tapetvåden mot väggen med ett kvastskaft som man lindat ett tygstycke runt eller med en ren roller. Eller också kan man haka loss radiatorn från väggen och stödja den på en träbit eller några böcker. Var försiktig så att du inte vrider ledningarna för mycket så det börjar läcka.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Tapetsering

3.8
3.8 of 5

1446 totalt

 • 5
  678
 • 4
  291
 • 3
  156
 • 2
  97
 • 1
  221