Väggmontera en platt-TV

78% of 100%

Eftersom platta TV-skärmar inte har något otympligt bildrör går det att montera dem på väggen som en tavla. Dessutom kan man skaffa snygga TV-fästen som även döljer sladdarna. Det finns olika typer av montagesystem – som fasta och inställbara – så först måste man bestämma sig för vilken typ man vill använda.

Att tänka på
Kontrollera innan du borrar hål i väggen att det inte finns några vatten- eller gasledningar eller elkablar där du tänker borra. Det finns särskilda elektroniska detektorer för att ta reda på var det finns eventuella ledningar och kablar.

 1. Märka ut rätt plats

  Bestäm var du vill sätta upp TV:n. Man kan sätta den platt mot väggen eller göra så att den går att ställa in genom att vrida eller luta. Det kan vara klokt att försöka hitta den bästa betraktningsvinkeln från olika platser (t.ex. från köket).

 2. Hitta rätt höjd

  Som standard brukar man säga att den undre kanten av en TV med platt skärm ska befinna sig 50-60 cm över golvet. Men det beror naturligtvis också på individuella förhållanden. Det kan vara klokt att använda en bit kartong med samma storlek som TV:n och hålla den mot väggen. Titta sedan på den från olika vinklar. När man är nöjd med placeringen kan man montera platt-TV:n på samma höjd.

 3. Klarar fästena att bära vikten?

  Köp endast fästen som är lämpade för din platt-TV:s storlek och vikt (kontrollera fästets specifikationer). Läs platt-TV:ns bruksanvisning och jämför uppgifterna. Använd pluggar och skruvar av god kvalitet och använd alla de skruvhål som finns i fästet.

 4. Avstånd från väggen

  Man kan montera platt-TV:n nära väggen, men det betyder att man inte kan justera skärmens läge. Tänk på att en platt-TV genererar värme och med ett större mellanrum mellan rum mellan skärm och vägg blir ventilationen bättre. Det innebär också mindre risk för mörka fläckar pga. konvektion som orsakas av att damm avsätts på väggen och gör också att man kan ställa in skärmens vinkel i längd- och höjdled.

 5. Mäta VESA-montagets storlek

  Mät avståndet mellan skruvhålen på platt-TV:ns baksida för att välja rätt fäste för väggmontering. De vanligaste storlekarna är 10 x 10 cm och 20 x 10 cm, från mittpunkt till mittpunkt.

 6. Dölja kablar

  Utöver nätsladd och antennkabel använder man ofta flera andra kablar för att ansluta platt-TV:n till annan utrustning som dvd-spelare, spelkonsoler, satellitmottagare och digital-TV-boxar. Sådana enheter finns ofta i ett skåp som står på golvet, så man måste komma på hur kablarna dras till TV:n på bästa sätt. Ett bra sätt att göra det på är att använda en kabelkanal för att leda kablarna på ett snyggt sätt så att de hålls utom synhåll. En annan möjlighet är att använda en TV-bänk med en hylla där utrustningen får plats.

 7. Tips

  Föredrar du att inte använda en kabelkanal för att den inte ser särskilt snygg ut? Då kan du överväga att montera en falsk vägg som du sätter upp din platt-TV på. Om du gör den falska väggen av skivor som är monterade på ett fackverk av träreglar kan man använda utrymmet bakom den för kablar. En annan möjlighet skulle vara att köra kablarna via rummet bakom TV:n, om planlösningen så medger.

Betyg

Betygsätt denna steg för steg-anvisning.

Väggmontera en platt-TV

3.9
3.9 of 5

398 totalt

 • 5
  208
 • 4
  77
 • 3
  29
 • 2
  16
 • 1
  68